Οι εθελούσιες στις τράπεζες, ΕΕΤΤ και ΟΤΕ και η FATF ζητά κατασχέσεις
Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.
Η εθελουσία της Πειραιώς
Περίπου 100 εργαζόμενοι έχουν δηλώσει συμμετοχή στην εθελούσια έξοδο της Τράπεζας Πειραιώς που τρέχει από τα μέσα Σεπτεμβρίου και η οποία προβλέπει εφάπαξ αποζημίωση ανώτατου ποσού 160.000 ευρώ, αλλά και πενταετή κάλυψη ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης μέσω του ιατροφαρμακευτικού προγράμματος της τράπεζας για τους εργαζόμενους που θα αποχωρήσουν και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς τους. Η Διοίκηση της τράπεζας είχε θέσει ως στόχο την έξοδο τουλάχιστον 200 εργαζομένων, ωστόσο αυτός δεν επιτεύχθηκε. Σημειώνεται πως σήμερα στην Τράπεζα Πειραιώς απασχολούνται περί τους 8.500 εργαζομένους, αριθμός μειωμένος κατά 10% σε σχέση με το 2021. Στόχος της διοίκησής της τράπεζας είναι ο αριθμός αυτός να υποχωρήσει κάτω από τις 8.000 μέχρι το τέλος του 2023. Έτσι θα διευκολυνθεί η αναδιάρθρωση του δικτύου των καταστημάτων της τράπεζας που ξεπερνά τα 400 και είναι ο υψηλότερος μεταξύ των συστημικών ομίλων.
Η εθελουσία της Alpha Bank
Πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης ετοιμάζει και η Alpha Bank. Αυτό αναμένεται να τρέξει τον Μάρτιο 2023 και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να προβλέπει ενισχυμένα κίνητρα. Σήμερα ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων της Alpha Bank σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι περίπου 8.400. «Τροχιοδεικτική» τους προγράμματος που θα τρέξει η τράπεζα σε τέσσερις μήνες είναι η εθελούσια έξοδος που αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται στην Alpha Bank Κύπρου. Αυτή προβλέπει εφάπαξ αποζημίωση ανώτατου ποσού 200.000 ευρώ και στοχεύει στην αποχώρηση 80 - 100 εργαζομένων. Πρέπει να σημειωθεί πως η Διοίκηση της Alpha Bank επιδιώκει μέσα από τις εθελούσιες αποχωρήσεις στην ανανέωση του προσωπικού της. Το στρατηγικό σχέδιο της Alpha Bank προβλέπει την αύξηση των προσλήψεων νέων εργαζομένων κατά 20% μέχρι το 2025, την προσέλκυση νέων ταλέντων (brain-gain), αλλά και την αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων γυναικών στο 56% του συνόλου και στις διευθυντικές θέσεις στο 37%.
Η ΕΥ και ο εξωδικαστικός
Ο Σπύρος Ξανθόπουλος, επικεφαλής συμβουλευτικών υπηρεσιών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ernst & Young Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών μαζί με την ομάδα του, ανέλαβαν να υποστηρίξουν την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους στο σκέλος των αναφορών παρακολούθησης του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών. Συγκεκριμένα, πριν από το τέλος του πρώτου τριμήνου 2023 η Ernst & Young θα έχει αποκρυσταλλώσει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις αναφορών πρώτης προτεραιότητας για την παρακολούθηση του εξωδικαστικού μηχανισμού και θα έχει προχωρήσει στην οριστικοποίηση της καταγραφής των απαιτούμενων δεδομένων για το σύνολο των αναφορών. Μέχρι στιγμής πάνω από 60.000 οφειλέτες έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού. Από αυτούς, 32.000 έχουν προσκομίσει τα οικονομικά τους στοιχεία, από τα οποία προκύπτουν συνολικές οφειλές ύψους 19 δισ. ευρώ. Ήδη 9.000 οφειλέτες, με συνολικές οφειλές 5 δισ. ευρώ, έχουν υποβάλει οριστικά την αίτησή τους για ρύθμιση. Ωστόσο, οι ρυθμίσεις οφειλών που έχουν ήδη υλοποιηθεί διαμορφώνονται στις 1.498, συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ.
Κατασχέσεις ζητά η FATF
Οι κυρώσεις στους Ρώσους ολιγάρχες και πολιτικούς, τα μητρώα πραγματικών δικαιούχων, τα παράνομα έσοδα που παράγονται από τις αλυσίδες εφοδιασμού απαγορευμένων φαρμάκων, αλλά και το ξέπλυμα χρήματος που σχετίζεται είτε με επιθέσεις χάκερς, είτε με μη κυβερνητικές οργανώσεις, βρέθηκαν την παρελθούσα εβδομάδα στο επίκεντρο της Ολομέλειας της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force - FAFT) στο Παρίσι. Στη σύνοδο της FATF, του διεθνούς φορέα που θέτει τη νομοθεσία για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος, μετείχαν 200 κράτη και η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών Νίκο Κουλοχέρη. Ο κ. Κουλοχέρης στην πενταήμερη παραμονή του στην γαλλική πρωτεύουσα είχε συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες και μετείχε στην προετοιμασία της Ολομέλειας. Στις εργασίες στις οποίες μετείχε ο κ. Κουλοχέρης, τονίσθηκε επανειλημμένα από το προεδρείο της FATF, η ανάγκη βελτίωσης των επιδόσεων που σχετίζονται με την ανάκτηση των περιουσιακών στοιχείων από ξέπλυμα χρήματος. Η γραμμή της FATF είναι πως μόνον εάν αυξηθούν οι κατασχέσεις για ξέπλυμα χρήματος θα υπάρξει ουσιαστική άρση των οικονομικών κινήτρων που οδηγούν στην εγκληματική δραστηριότητα. Όπως τονίσθηκε στην Ολομέλεια της FATF, το ποσό των εγκληματικών εσόδων που κατάσχονται για ξέπλυμα χρήματος είναι μικρότερο από το 1% του συνόλου! Στη βάση αυτή, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην αναθεώρηση των κανονισμών και στην εφαρμογή ενός ισχυρού νομικού πλαισίου για την αποτελεσματική ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων. Αυτό σημαίνει πως και η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει πρωτοβουλίες και κυρίως να τροποποιήσει τη νομοθεσία που ισχύει από το Νοέμβριο του 2019 και επιτρέπει την αποδέσμευση εγκληματικού προϊόντος από ξέπλυμα χρήματος, μετά την παρέλευση 18μηνου.
Έλεγχος ΕΕΤΤ σε ΟΤΕ
Ο ΟΤΕ έχει υποβάλει προς εξέταση και έγκριση στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) μεγάλο αριθμό νέων οικονομικών προγραμμάτων με βελτιωμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η εξέλιξη αυτή έχει οδηγήσει τους λοιπούς παρόχους να ζητούν από την ΕΕΤΤ τον έλεγχο των οικονομικών προσφορών του ΟΤΕ. Ωστόσο, έως σήμερα υπήρχε καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ανάπτυξη της μεθοδολογίας και του μοντέλου που προβλέπονται για τον έλεγχο συμπίεσης περιθωρίου κέρδους των οικονομικών προγραμμάτων του ΟΤΕ. Στη βάση αυτή, η ΕΕΤΤ, κρίνοντας πως συντρέχει επείγουσα ανάγκη ανάληψης δράσης προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και ο αποτελεσματικός και βιώσιμος ανταγωνισμός προς όφελος των τελικών χρηστών, έβαλε στο μικροσκόπιο τα εμβληματικά προϊόντα του ΟΤΕ, ήτοι τα οικονομικά προγράμματα λιανικής, τα οποία αντιπροσωπεύουν συνολικό μερίδιο εσόδων και πελατών 70% όλων των σταθερών λιανικών προϊόντων της επιχείρησης. Στην περίπτωση που από τον εκ των υστέρων έλεγχο των εμβληματικών προϊόντων, διαπιστωθεί ότι κάποιο προϊόν ή πακέτο υπηρεσιών προκαλεί συμπίεση περιθωρίου, η ΕΕΤΤ θα εκδώσει απόφαση για την άμεση διακοπή της εμπορικής του διάθεσης.