«Ναι» στα ευρωπαϊκά ομολόγα ανάπτυξης, γερμανικό «όχι» σε ευρωομόλογο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε χθες σε ένα σχέδιο να συγκεντρωθούν κεφάλαια για την αναβάθμιση υποδομών μέσω ευρωπαϊκών ομολόγων ανάπτυξης, ωστόσο η Γερμανία συνέχισε να αντιτίθεται στην πιο φιλόδοξη ιδέα της έκδοσης ευρωομολόγων.

«Ναι» στα ευρωπαϊκά ομολόγα ανάπτυξης, γερμανικό «όχι» σε ευρωομόλογο
3'

Η εξέλιξη σημειώθηκε μια ημέρα πριν από την άτυπη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες για την οικονομική ανάπτυξη, που θα αποτελέσει το ντεμπούτο του νέου γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στη σκηνή της ΕΕ, στην οποία δεν αποκλείεται να υπάρξουν έντονες διαφωνίες, με δεδομένη τη γερμανική απαίτηση για δημοσιονομική πειθαρχία.

Η συμφωνία για τα ευρωπαϊκά ομόλογα ανάπτυξης χαιρετίστηκε ως «ένα σημαντικό ορόσημο για τις υποδομές, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη» από την προεδρία της Δανίας στην ΕΕ, με ένα μήνυμα μέσω του Twitter.

Το σχέδιο -το οποίο είχε προταθεί για πρώτη φορά το 2010- προβλέπει ότι 230 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ θα διατεθούν για την αντιστάθμιση του οικονομικού κινδύνου σε ό,τι αφορά τον δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την υλοποίηση έργων υποδομής.

Οι κοινές εγγυήσεις από μέρους της ΕΕ και της ΕΤΕπ θα μειώσουν τον οικονομικό κίνδυνο για τα έργα, κάνοντάς τα πιο ελκυστικά για τις τράπεζες, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και επενδυτικά κεφάλαια που αναζητούν ασφαλείς επενδύσεις, μειώνοντας εν μέρει το βάρος για τις κυβερνήσεις που δυσκολεύονται να χρηματοδοτήσουν δημόσια έργα.

Σε μια ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, στη Γαλλία, ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για την Οικονομία Όλι Ρεν είπε ότι το πιλοτικό αυτό σχέδιο, που θα τεθεί σε εφαρμογή πριν από τα τέλη του 2013, θα μπορούσε να μοχλεύσει «έως και 4,6 δισ. ευρώ» ιδιωτικών επενδύσεων για ορισμένα σημαντικά έργα.

Τα ευρωπαϊκά ομόλογα ανάπτυξης δεν έχουν καμιά σχέση με τα ευρωομόλογα, που αρκετοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι θα έλυναν την κρίση χρέους. Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποβάθμισαν τη σημασία των ομολόγων ανάπτυξης για τη συνολική οικονομία της ΕΕ. Η έκδοσή τους «δεν θα αποκαταστήσει την βιώσιμη ανάπτυξη από μόνη της», είπε ο εκπρόσωπος του Ρεν, Αμαντέου Αλταφάτζ. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις των εθνικών οικονομιών, η επέκταση της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ και η αύξηση των πόρων της ΕΤΕπ κατά 10 δισ. ευρώ είναι ανάμεσα στα μέτρα που απαιτούνται για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης, πρόσθεσε.

Και μόνο η ιδέα των ομολόγων ανάπτυξης θεωρείται από κάποιους ως προοίμιο της έκδοσης ευρωομολόγων. Στο Βερολίνο, πάντως, ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης επέμεναν ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν θα υπαναχωρήσει από την αντίθεσή της στην έκδοση ευρωομολόγων σύντομα και πρόσθεταν ότι δεν είναι απομονωμένη. Υπέρ της γερμανικής στάσης εμφανίστηκε να τοποθετείται η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ. «Να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη με χρέος; Αυτές οι ιδέες είναι τόσο πεπαλαιωμένες», είπε στην εφημερίδα Oberoesterreichische Nachrichten. «Τα επιχειρήματα που ανακαλεί ξανά ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είναι ανοησίες. Είναι αυτά τα επιχειρήματα που μας οδήγησαν σε αυτό το χάλι», πρόσθεσε.

Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων τάχθηκε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που χθες πρότεινε ένα ευρωπαϊκό «σύμφωνο ανάπτυξης» πέντε σημείων.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή