Γιατί η πτώση τιμών σε φυσικό αέριο και ρεύμα μπορεί να είναι παροδική
Πλέον η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς διαμορφώνεται στα επίπεδα που ήταν στις αρχές Ιουνίου, ενώ έχει διορθώσει κατά 73% περίπου σε σχέση με τα 352 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα που ήταν τα υψηλά που είχε καταγράψει στις 26 Αυγούστου 2022.
Σήμερα η τιμή της μεγαβατώρας στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας είναι στα 155 ευρώ, όταν την 1η Ιουνίου 2022 ήταν στα 153 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο και τον Απρίλιο η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος είχε κινηθεί πτωτικά, καθώς η αγορά είχε φανεί να εξισορροπεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου.
Ωστόσο, τον Ιούνιο είχαμε τα προβλήματα με τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream που επηρέασαν εκ νέου την αγορά του φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα οι αναταράξεις να φτάσουν και στην αγορά του ρεύματος.
Τελικά η κλιμάκωσή της αντιπαράθεσης Ρωσίας – Δύσης και η διακοπή της τροφοδοσίας με ρωσικό φυσικό αέριο οδήγησε έως τα υψηλά επίπεδα των 352 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα την τιμή του TTF.
Πλέον, η υποχώρηση της τιμής του φυσικού αέριου και συνακόλουθα η υποχώρηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, αναμένεται μεσοπρόθεσμα να αποκλιμακώσει τις πιέσεις στις τιμές. Αρκεί να μην υπάρξει νέα αναταραχή στην αγορά και κυρίως προβλήματα τροφοδοσίας.
Αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο υπάρχουν δεκάδες πλοία LNG που αναζητούν τερματικούς σταθμούς για να παραδώσουν φορτία. Οι αποθηκευτικοί χώροι είναι γεμάτοι. Και για αυτό και οι τιμές του TTF υποχωρούν. Ωστόσο, όταν έρθει ο χειμώνας και αδειάσουν οι αποθήκες τότε δεν είναι σίγουρο αν θα καλυφθούν οι ανάγκες σε αέριο και τότε οι τιμές ενδέχεται να αυξηθούν εκ νέου.