Fosun και Κουτσολιούτσοι, η Fitch και τα security της ΑΑΔΕ

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η Fosun και οι Κουτσολιούτσοι

Πιθανότατα να μη θυμάστε πως ο κινεζικός επενδυτικός γίγαντας Fosun International υπήρξε επί σειρά ετών μέτοχος της Folli Follie Group. Μάλιστα, ήταν η επενδυτική παρουσία της Fosun που οδήγησε πολλούς επενδυτές να αγοράσουν ομόλογα και μετοχές της Folli Follie. Είναι ενδεικτικό πως ακόμη και μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της Folli Follie από το αμερικανικό fund QCM η Fosun δεν είχε αποστασιοποιηθεί από την οικογένεια Κουτσολιούτσου. Έπρεπε να υπάρξει η εισαγγελική διερεύνηση και ο forensic έλεγχος που έφερε στο φως τα πλαστογραφημένα εξτρέ των τραπεζών, τις εικονικές πωλήσεις εμπορευμάτων και τις δανειοδοτήσεις βάσει ανύπαρκτων αποθεματικών για να «πειστούν» οι κινέζοι. Και τελικά ήταν από τους τελευταίους που κατέθεσαν μήνυση σε βάρος των Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο. Αυτό έγινε μόλις τον Απρίλιο του 2021, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, από το οποίο η Fosun - ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της FFG, με ποσοστό 16,37%- κατέγραψε ζημιά 120 εκατ. ευρώ. Φαίνεται πως τα επενδυτικά λάθη και οι ολιγωρίες της Fosun ήταν εκτεταμένες. Έτσι, σήμερα ο κινεζικός όμιλος έχει περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση και είναι αναγκασμένος να ξεπουλά μέχρι και πολύτιμα assets του ύψους 11 δισ. δολαρίων. Είναι ενδεικτικό πως προχθές η Moody’s υποβάθμισε την Fosun, κατατάσσοντας τα εταιρικά της ομόλογα στη βαθμίδα των «σκουπιδιών» και επισημαίνοντας ότι έχει ασθενή ρευστότητα και ανεπαρκή μετρητά για να καλύψει τη ρευστοποίηση ομολόγων της που λήγουν εντός δωδεκαμήνου. Και για να επανέλθουμε στο σκάνδαλο της Folli Follie… ενός κακού μύρια έπονται.

Η εθελουσία της Εθνικής

Σήμερα – εκτός απρόοπτου - θα εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για το προσωπικό του ομίλου. Το πρόγραμμα θα στοχεύει στην αποχώρηση 400 υπαλλήλων και θα συνοδεύεται με αρκετά γενναιόδωρα κίνητρα. Δεν ξέρουμε ωστόσο εάν θα είναι αρκετά ελκυστικά ειδικά για τα στελέχη ηλικίας 45-60 ετών, τα οποία από μια πρόχειρη βολιδοσκόπηση που κάναμε, διαπιστώσαμε πως δεν θα αποχωρούσαν ούτε με εφάπαξ αποζημίωση 200.000 ευρώ! Να σημειωθεί πως σήμερα το προσωπικό της Εθνικής Τράπεζας στην Ελλάδα αγγίζει τους 7.400 εργαζόμενους και το δίκτυο καταστημάτων της τράπεζας τα 332 καταστήματα.

Η αμοιβή της Fitch

Αρκετά τσιμπημένη είναι η αμοιβή που θα λαμβάνει την επομένη διετία από το Ελληνικό Δημόσιο ο οίκος αξιολόγησης Fitch, προκειμένου να δίνει rating στα ελληνικά ομόλογα. Να σημειωθεί πως η Fitch έδωσε στις 7 Οκτωβρίου αξιολόγηση «BB» στην Ελλάδα με θετικές προοπτικές, κάτι που συνεπάγεται πιθανότατα αναβάθμιση της χώρας μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Θα το επιτρέψουν οι εκλογές; Μέλλει να φανεί. Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε χθες την ετήσια καταβολή ποσού 52.500 λιρών Αγγλίας στην Fitch Ratings ως αμοιβή για τα έτη 2023 και 2024, προκειμένου να καλύπτει όλες τις δανειακές εκδόσεις του Ελληνικού Δημοσίου σε ευρώ καθώς και σε ξένα νομίσματα. Επιπλέον, με την ίδια απόφαση ξεκαθαρίσθηκε πως η Fitch θα λαμβάνει για όλες τις νέες εκδόσεις ομολόγων μοιβή 0,016% επί της ονομαστικής αξίας των τίτλων. Καθόλου άσχημα..

Αδιάλειπτη φύλαξη

Δυστυχώς η εμπειρία των τελευταίων ετών έχει καταδείξει πως είναι επιτακτική ανάγκη η αδιάλειπτη φύλαξη των κτηρίων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την προστασία της ασφάλειας των υπαλλήλων και των πολιτών που συναλλάσσονται με τη φορολογική διοίκηση. Και για το λόγο αυτό η ΑΑΔΕ προχωρεί τακτικά σε συμβάσεις με εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες φύλαξης, ώστε να υπάρχει παρουσία security στις εφορίες. Ωστόσο, η ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών για την παροχή υπηρεσιών φύλαξης, παρά την έγκαιρη έναρξή τους, πολλές φορές καθυστερεί και τελικά γίνεται σε χρόνο μεταγενέστερο της λήξης της συμβάσης που «τρέχει». Αναπόφευκτη συνέπεια είναι η έλλειψη φύλαξης των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα, κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία που προβλέπει πως οι συμβάσεις παροχής υπηρεσιών φύλαξης που έχουν συναφθεί για την κάλυψη των αναγκών φύλαξης των κτιρίων των υπηρεσιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η ισχύς των οποίων λήγει έως 31.12.2022, παρατείνονται αυτοδικαίως από τη λήξη τους έως την ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών για τη σύναψη νέων συμβάσεων και, σε κάθε περίπτωση, όχι πέραν της 30ης.4.2023. Έτσι, διασφαλίζεται πως θα υπάρχει αδιάλειπτη φύλαξη.