Το Eurojackpot και η Deloitte, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και τα Airbnb

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Έρχεται το Eurojackpot

Η Ελλάδα θα περιληφθεί σύντομα στη λίστα των κρατών στις οποίες διεξάγεται το Eurojackpot, το πανευρωπαϊκό λόττο, το οποίο λανσαρίστηκε για πρώτη φορά το 2006 και σήμερα παίζεται σε 18 χώρες. Ήδη το υπουργείου Οικονομικών επέτρεψε με διάταξη νόμου την επίγεια διεξαγωγή του Eurojackpot στην ελληνική επικράτεια. Και το μόνο που απομένει είναι να αδειοδοτηθεί ο ΟΠΑΠ και το Eurojackpot να ενταχθεί στις επιλογές παιχνιδιών που προσφέρει ο οργανισμός στο δίκτυό του. Για να γίνει αυτό το υπουργείο Οικονομικών ανέθεσε στην Deloitte Business Solutions την εκπόνηση χρηματοοικονομικής μελέτης για τον καθορισμό του ανταλλάγματος χορήγησης άδειας για την επίγεια διεξαγωγή του Eurojackpot. Η εταιρεία, ως εμπειρογνώμονας θα συγκεντρώσει στοιχεία για τον τρόπο οργάνωσης και διεξαγωγής του Eurojackpot, θα παρουσιάσει συγκριτικά στοιχεία για τις απαραίτητες επενδύσεις και την υποδομή που απαιτείται από την Eurojackpot Cooperation και τον ΟΠΑΠ, θα παραθέσει στοιχεία για την ειδική φορολογία επί των μικτών κερδών των παιγνίων (Gross gaming revenues), θα συγκεντρώσει και θα παρουσιάσει στοιχεία για το κόστος της άδειας παραχώρησης του δικαιώματος διεξαγωγής σε άλλες χώρες όπου προσφέρεται το Eurojackpot, θα αναλύσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα από την εισαγωγή του Eurojackpot για το Δημόσιο και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέλη (π.χ. ΟΠΑΠ Α.Ε., πράκτορες ΟΠΑΠ), θα διατυπώσει εκτίμηση πιθανής συνεισφοράς (% του GGR) από τη διεξαγωγή του Eurojackpot στα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου και θα διατυπώσει αιτιολογημένη πρόταση προς την Επιτροπή για το ύψος του ανταλλάγματος που πρέπει να καταβληθεί υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου για την αδειοδότηση της διεξαγωγής του Eurojackpot. Όλα αυτά αναμένονται πριν τις 10 Νοεμβρίου, καθώς κυβέρνηση και ΟΠΑΠ «τρέχουν» ώστε η πρώτη κλήρωση του Eurojackpot να γίνει εντός του Δεκεμβρίου.

Η ΑΑΔΕ σκανάρει το Airbnb

Έχουν διπλασιαστεί μέσα σε 24 μήνες οι ηλεκτρονικοί έλεγχοι και οι διασταυρώσεις που διενεργεί η φορολογική διοίκηση στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Και το στενό μαρκάρισμα των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ στους ιδιοκτήτες εκμετάλλευσης ακινήτων είναι επιβεβλημένο διότι η παραβατικότητα στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι αρκετά μεγάλη. Για γίνει αντιληπτό το πόση προσπάθεια και πόρους απαιτεί από την ΑΑΔΕ η εποπτεία της αγοράς σε real time αρκεί να αναφέρουμε πως ο αριθμός των καταλυμάτων βραχυχρόνιας ενοικίασης που βρίσκονται στην ψηφιακή πλατφόρμα της Airbnb καταγράφει ήδη αύξηση κατά 25% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021 (12.000 συνολικά). Αυτό πάντως που διευκολύνει τη φορολογική διοίκηση είναι ότι το 76% των οικοδεσποτών διαχειρίζεται πάνω από ένα κατάλυμα στην πλατφόρμα της Airbnb. Έτσι, όταν εντοπίζει παραβάσεις από κάποιον επιτήδειο αυτές συνήθως είναι περισσότερες της μίας.

Τα ραντεβού της Rothschild

Ένα μήνα περιθώριο έχει ο οίκος Rothschild προκειμένου να συντάξει την έκθεση για τη στρατηγική αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από το μετοχικό κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών. Ο ανεξάρτητος σύμβουλος του ΤΧΣ διενήργησε ήδη τα πρώτα ραντεβού με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, προκειμένου να ακούσει τις απόψεις τους για τον «βέλτιστο» επιθυμητό επενδυτή. Από όσα έγιναν γνωστά οι Διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών επεσήμαναν στα στελέχη της Rothschild πως το «optimum» θα ήταν οι επενδυτές που θα πάρουν το ποσοστό του ΤΧΣ να είναι είτε ξένες τράπεζες, είτε επενδυτές με τραπεζική εμπειρία. Αναμένεται πως ο οίκος Rothschild θα κάνει μια ανάλογη περιγραφή στην έκθεσή του για την στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ. Και αυτή την περιγραφή θα επικαλεστεί και το ΤΧΣ σε δεύτερο στάδιο όταν θα δώσει εντολή στους υποψηφίους συμβούλους να βρουν επενδυτές για τη διάθεση των μετοχών των συστημικών τραπεζών.

Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Σήμερα ή το αργότερο αύριο αναμένεται να κατατεθεί προς επικύρωση από το αρμόδιο δικαστήριο η συμφωνία εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Το σύνολο σχεδόν των πιστωτών έχει δεσμευτεί στη συμφωνία, ενώ το πλέον σημαντικό είναι πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία υπογραφής της συμφωνίας από τους εργαζομένους. Το μόνο που απομένει είναι η υπογραφή της Alpha Bank και της CEPAL Hellas που έχει αναλάβει τη διαχείριση της εν λόγω απαίτησης. Το πτωχευτικό δικαστήριο εκτιμάται πως θα χρειαστεί έως πέντε μήνες για την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης. Έτσι, πριν από τον Ιούνιο 2023 η μονάδα των Ναυπηγείων Ελευσίνας θα είναι απαλλαγμένη από το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεων που τη βαραίνουν και οι οποίες συνολικά σήμερα ανέρχονται στα επίπεδα των 450 εκατ. ευρώ. Το πλέον σημαντικό είναι πως οι εργαζόμενοι θα εισπράξουν στο ακέραιο τις απαιτήσεις τους ύψους 40,4 εκατ. ευρώ!