Το Συνεγγυητικό σε απαρτία, η ανανέωση Λιαργκόβα και η ΔΕΗ

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Σε απαρτία το Συνεγγυητικό

Τον πολύπειρο Δημήτρη Τσάκωνα, τον επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) επέλεξε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ως εκπρόσωπο του Δημοσίου στο Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών. Μάλιστα, ο κ. Τσάκωνας μετείχε χθες και στο πρώτο ΔΣ του οργάνου που εξέλεξε τον αντιπρόεδρο και τον εντεταλμένο σύμβουλο του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου. Από τις αρχαιρεσίες αναδείχθηκε ως αντιπρόεδρος ο Σπύρος Κυρίτσης (Ελληνοαμερικανική) και ως εντεταλμένος σύμβουλος ο Νίκος Πετροπουλάκης (Merit), οι οποίοι και θα πλαισιώνουν την νέα πρόεδρο του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Νατάσα Στάμου. Η νέα Διοίκησή του Συνεγγυητικού Κεφάλαιού Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών είναι εξαιρετικά έμπειρη και διαθέτει βαθιά γνώση της αγοράς, κάτι που έχει ήδη τύχει θετικής υποδοχής από τις εταιρείες μέλη του φορέα. Να ευχηθούμε καλορίζικοι.

Οι επενδύσεις της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε χθες πως διερευνά ενεργά ευκαιρίες οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών στην Ελλάδα και σε αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και πως στο πλαίσιο αυτό εξετάζει επιλεγμένες πιθανές περιπτώσεις εξαγορών σε Ρουμανία και Βουλγαρία. Μπορεί να μην θέλησε να επιβεβαιώσει πρόσφατα δημοσιεύματα περί επικείμενης απόκτησης του 70% της Enel Romania, ωστόσο δεν τα διέψευσε. Το μόνο που αποσαφήνισε είναι πως προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια συμφωνία ή η υπογραφή σχετικού μνημονίου κατανόησης. Προς το παρόν…

Ανανέωση Λιαργκόβα

Ο Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Παναγιώτης Λιαργκόβας ανανεώθηκε για τρία ακόμη χρόνια στη θέση του Επιστημονικού Διευθυντή και Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Την απόφαση ανανέωσης έλαβε προ ημερών ο Άδωνις Γεωργιάδης και εν πολλοίς ήταν αναμενόμενη. Αφενός διότι ο κ. Λιαργκόβας είναι διακεκριμένος επιστήμονας και χαίρει εκτιμήσεως εντός και εκτός Ελλάδος. Αφετέρου διότι ο υπουργός Ανάπτυξης εμπιστεύεται ιδιαίτερα την κρίση του κ. Λιαργκόβα και συχνά κάνει tweet με άρθρα και αναρτήσεις του προέδρου του ΚΕΠΕ.

Οι αντοχές των τραπεζών

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση θα γίνει την προσεχή Πέμπτη στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Βλέπετε, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας θα ενημερώσουν την κοινοβουλευτική επιτροπή για την τελευταία Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος. Αν και ο πληθωρισμός και τα επιτόκια θα είναι το πρώτο πιάτο στο τραπέζι, η προσοχή θα εστιασθεί στις επίμονες προειδοποιήσεις Στουρνάρα για τις αντοχές των τραπεζών. Άλλωστε στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ αναφέρεται πως προϋπόθεση για τη συνέχιση της τραπεζικής χρηματοδότησης και την επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι η ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού συστήματος. Για το σκοπό αυτό, η Τράπεζα της Ελλάδος και ο Διοικητής της ζητούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που συνδέονται με το τραπεζικό σύστημα και αφορούν στην περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στη βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας και στην ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των πιστωτικών ιδρυμάτων. Και μέσα στο 2023 τίποτα από τα τρία αυτά δεδομένα δεν μοιάζει αυτονόητο.