Οι απάτες Trade Smart και AcronisFx και οι επενδύσεις της Δάϊος

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Οι απάτες Trade Smart και AcronisFx

Επιδημικά χαρακτηριστικά λαμβάνουν οι επιτήδειοι που πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες και εξαπατούν κόσμο με δήθεν επενδύσεις σε ψεύτικες πλατφόρμες που παρομοιάζονται ως «χρυσοτόκες» όρνιθες, αλλά τελικά είναι καθαρή απάτη. Μετά από καταγγελίες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εντόπισε μια ακόμη τέτοια διαδικτυακή πλατφόρμα συναλλαγών με ηλεκτρονική διεύθυνση «https://tradesmart1.com/» και με φερόμενη ως διαχειρίστρια την εταιρεία «Trade Smart 1 LTD Companies House» με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Η εν λόγω πλατφόρμα είναι απάτη και η Trade Smart όχι μόνον δεν μπορεί να παράσχει επενδυτικές υπηρεσίες σχετικές με μετοχές, ομόλογα ή κρυπτονομίσματα, αλλά δεν έχει και δικαίωμα να κατέχει χρήματα πελατών. Η στήλη έκανε έρευνα και διαπίστωσε πως η διαδικτυακή πλατφόρμα συναλλαγών Trade Smart, είναι «διάδοχος» μιας ακόμη αμαρτωλής πλατφόρμας, της AcronisFx που έχει μπει εδώ και μήνες σε μαύρες λίστες εποπτικών Αρχών. Οι δύο πλατφόρμες έχουν κοινή έδρα στην Κύπρο (Αιγύπτου 3, Λεμεσός) και όχι στη Βρετανία. Τί έκαναν οι διαχειριστές της AcronisFx; Έπειθαν τους ανυποψίαστους επενδυτές μέσω τηλεφώνου να επενδύσουν ένα ποσό στην πλατφόρμα. Ύστερα τους ενημέρωναν πως είχαν τριπλασιάσει τα χρήματα τους και τους έπειθαν να βάλουν ακόμη περισσότερα χρήματα. Ωστόσο, όταν ο πελάτης προσπαθούσε να κάνει ανάληψη διαπίστωνε πως δεν του επέστρεφαν τα χρήματα του, είτε το αρχικό κεφάλαιο, είτε τα «κερδισμένα». Σε κάποιες δε περιπτώσεις διαπιστώθηκε πως οι διαχειριστές της «πλατφόρμας» χρέωναν και τις πιστωτικές κάρτες των επενδυτών με διάφορες αγορές προϊόντων, τα οποία καρπώνονταν. Δηλαδή τους έκλεβαν κανονικά. Όταν λοιπόν η πλατφόρμα της AcronisFx «κατέβηκε» εν μέσω ερευνών των Αρχών, στη θέση της εμφανίσθηκε η Trade Smart. Οπότε οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, να αποφεύγουν τους απατεώνες και να μην είναι ευκολόπιστοι!

Πρόδρομοι δείκτες

«Μαύρα μαντάτα» για την κτηματαγορά, αλλά και για την αγορά αυτοκινήτου προκύπτουν από την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών που δημοσιεύθηκε χθες. Η έρευνα του ΙΟΒΕ εξέτασε πρόσθετα ζητήματα, προκειμένου να εξειδικεύσει περισσότερο την πρόθεση για μείζονες αγορές διαρκών καταναλωτικών αγαθών, οι οποίες έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως πρόδρομοι δείκτες για την ιδιωτική κατανάλωση. Στη βάση αυτή κατέγραψε επιδείνωση στην πρόθεση αγοράς αυτοκινήτου εντός των επόμενων 12 μηνών, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -92,6 μονάδες (από -91,0 τον Ιούλιο), επίδοση αισθητά δυσμενέστερη από τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς δείκτες. Ακόμη, το 96,9% των καταναλωτών στην Ελλάδα δηλώνει ότι δεν είναι πιθανό να αγοράσει αυτοκίνητο εντός του προσεχούς δωδεκαμήνου. Παράλληλα, επιδείνωση σημειώθηκε και στην πρόθεση για αγορά ή κατασκευή κατοικίας εντός των επόμενων 12 μηνών, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -94,4 (από -92,3) μονάδες, ισοζύγιο επίσης αρκετά χειρότερο από τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς δείκτες. Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις το 2,2% των νοικοκυριών δηλώνει ότι ίσως να προβεί σε αγορά ή κατασκευή κατοικίας τον επόμενο χρόνο.

Η Δάϊος Πλαστικά

Νέες επενδύσεις δρομολογεί η εισηγμένη Δάϊος Πλαστικά, με σκοπό την αύξηση της δυναμικότητας της μονάδας παραγωγής πλαστικών της στη Νάουσα. Στη βάση αυτή η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Δάϊος Πλαστικά ενέκρινε χθες την υπαγωγή του σχετικού επενδυτικού σχεδίου ύψους 10 εκατ. ευρώ στον αναπτυξιακό νόμο. Η χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου θα γίνει με ίδια συμμετοχή κατά 33,50% και με εξωτερική χρηματοδότηση κατά 66,50%. Η εν λόγω χρηματοδότηση ύψους 6,65 εκατ. ευρώ θα προέλθει από τραπεζικό ομολογιακό δάνειο τουλάχιστον τριετούς διάρκειας. Το ποια τράπεζα θα χορηγήσει το εν λόγω δάνειο δεν έχει ακόμη αποφασισθεί. Να σημειωθεί πως στο πρώτο εξάμηνο του 2022 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Δάϊος Πλαστικά ανήλθε σε 23,53 εκατ. ευρώ, έναντι 14,67 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου της προηγούμενης χρήσης, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 60,39%. Η αύξηση του κύκλου εργασιών του κλάδου των πλαστικών οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και στη μετακύληση μέρους αυτής στις τιμές πώλησης των προϊόντων της Δάϊος Πλαστικά και σε μικρότερο βαθμό στη μεγέθυνση του όγκου εξαγωγών.

Περί αστρονομίας

Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (IAU) ιδρύθηκε το 1919. Αποστολή της είναι να προωθεί και να προστατεύει την επιστήμη της αστρονομίας σε όλες τις πτυχές της, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας, της επικοινωνίας, της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης, μέσω διεθνούς συνεργασίας. Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση έχει μέλη από 93 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Μάλιστα η χώρα μας συγκαταλέγεται στα ταμειακά ενήμερα μέλη της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης, καθώς μόλις προ ημερών κατέβαλε την ετήσια εισφορά της ύψους 13.140 ευρώ για το 2022. Το παράδοξο είναι πως ως μέλος της IAU έχει δηλωθεί το υπουργείο Παιδείας, αλλά τη συνδρομή την καταβάλει το υπουργείο Ανάπτυξης. Δεν είναι πάντως και «αστρονομικό» το ποσό ...