Αυξήθηκαν τα αποθέματα χρυσού της Ελλάδος
Είναι ενδεικτικό πως σήμερα η διεθνής τιμή του χρυσού είναι στα 1.650 δολάρια ανά ουγκιά από 1.800 δολάρια ανά ουγκιά στην αρχή του έτους.
Η τάση αύξησης των αποθεμάτων χρυσού εν μέσω πληθωριστικής κρίσης αποτυπώνεται και στις περιπτώσεις άλλων κρατών.
Σχεδόν 400 τόνους χρυσού αγόρασαν οι κεντρικές τράπεζες μέσα στο τρίτο΄ τρίμηνο του έτους στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των διαθεσίμων τους. Κι ενώ είναι γνωστό ότι ανάμεσα στις κεντρικές τράπεζες που αγοράζουν προσφάτως το πολύτιμο μέταλλο είναι εκείνες της Τουρκίας και του Κατάρ, παραμένουν άγνωστοι και μυστηριώδεις οι αγοραστές μεγάλου τμήματος αυτών των ποσοτήτων χρυσού.
Η Τράπεζα της Τουρκίας ειδικότερα μόνο μέσα στον Αύγουστο αγόρασε 9 τόνους χρυσού, που προστιθέμενοι στις προηγούμενες αγορές ανεβάζουν τον συνολικό όγκο των αγορών χρυσού από την Τουρκία στους 84 τόνους του πολύτιμου μετάλλου μέσα στους 12 μήνες μέχρι τον Σεπτέμβριο. Έτσι συνολικά ο χρυσός στα θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Τουρκίας ανέρχεται πλέον σε 478 τόνους, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Σε ό,τι αφορά το Κατάρ, που δεν έχει δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για τις αγορές χρυσού, εκτιμάται πως αγόραζε χρυσό για να αυξάνει τα διαθέσιμά του στο πολύτιμο μέταλλο επί πέντε συναπτούς μήνες έως και τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα σχετικά στοιχεία, είναι «σημαντικό» το τμήμα των αγορών χρυσού των οποίων οι αγοραστές παραμένουν άγνωστοι. Υπογραμμίζει, ωστόσο, πως δεν πρόκειται για κάτι σπάνιο, καθώς δεν αναφέρουν όλες οι χώρες τακτικά τις αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζές τους.
Προσθέτει μάλιστα πως «ορισμένα θεσμικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανακοινώνουν μεν πόσο χρυσό αγόρασαν, αλλά το κάνουν με μεγάλη καθυστέρηση». Ανάμεσα στις χώρες των οποίων οι κεντρικές τράπεζες δεν συνηθίζουν να ανακοινώνουν δημοσίως τις αγορές χρυσού είναι η Τράπεζα της Ρωσίας και η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας. Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο Χρυσού τόνισε πως «δεν μπορούν να αποκλειστούν περαιτέρω αγορές από άγνωστους παραλήπτες».
Όπως επισημαίνει, άλλωστε, ο σημαντικός αυτός όγκος χρυσού που έχουν αγοράσει οι κεντρικές τράπεζες αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο μετά το 1967, όταν το δολάριο ήταν ακόμη συνδεδεμένο με το πολύτιμο μέταλλο. Το Συμβούλιο Χρυσού προβλέπει, πάντως, πως οι συνολικές επενδύσεις σε χρυσό θα μειωθούν εφέτος.