Πώς μια «έκρηξη» μπορεί να …σώσει την Ελλάδα
Αυτό είναι σύμφωνα με πληροφορίες, το κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί τα κέντρα εξουσίας και στις δύο όχθες του Ατλαντικού, το τελευταίο διάστημα. Γιατί από την απάντηση που θα δοθεί θα εξαρτηθούν πολλά, όπως είναι ευνόητο.
Η Γερμανία, ακόμα και σήμερα, εξακολουθεί να εμφανίζεται καθησυχαστική, θεωρώντας ότι θα είναι «αντιμετωπίσιμο». Αρμόδιοι παράγοντες στην Αθήνα, που έχουν την ευκαιρία να συνομιλούν με το Βερολίνο, υποστηρίζουν ότι το εκτιμά κάτω από τα 100 δισ., σε ό,τι αφορά στην γερμανική οικονομία, η οποία, ως γνωστόν, είναι και η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη.
Υπ' αυτή την έννοια, δεν κάνει καμία εντύπωση το γεγονός ότι ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, υποστήριζε ότι στη δική της περίπτωση, η γαλλική οικονομία, δεν πρόκειται να υποστεί πλήγμα μεγαλύτερο των 60 δις ευρώ.
Αν για τις δύο μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες, το πλήγμα δεν είναι τελικά μεγαλύτερο από 150 δισ., τότε, όντως, το κόστος , μπορεί και να είναι διαχειρίσιμο.
Αν, όμως, ισχύει η αμερικανική αντίληψη των πραγμάτων, η οποία κάνει τους υπολογισμούς της, που ανεβάζουν το κόστος πάνω κι από το 1 τρισ. ευρώ, τότε τα πράγματα είναι σαφώς πολύ πιο περίπλοκα. Και μπορεί, εξαιτίας αυτής ακριβώς της περιπλοκής, η Ελλάδα στο τέλος να …γλιτώσει.
Γιατί όσο πιο μεγάλη θα είναι η «έκρηξη» που θα προκαλέσει τυχόν έξοδος της από το ευρώ, τόσο πιο οδυνηρή θα είναι. Άρα θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες για να αποφευχθεί το μοιραίο. Μένει να αποδειχθεί στην πράξη, ποια τελικώς άποψη θα επικρατήσει σε αυτή την περίπτωση.