Ηλεκτροσόκ από μεγάλους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος
Οι καθυστερήσεις από πλευράς του ΔΕΔΔΗΕ στην καταμέτρηση της κατανάλωσης αποτελούν παθογένεια που τον συνοδεύει τα πολλά τελευταία χρόνια της λειτουργίας του. Στην παρούσα συγκυρία της ενεργειακής κρίσης, των υψηλών τιμών ρεύματος και του γενικευμένου κύματος ακρίβειας αποκτά όμως άλλη βαρύτητα γι’ αυτό και έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες καταναλωτών από διάφορες περιοχές ανά την επικράτεια.
Ενας εκκαθαριστικός λογαριασμός 8μήνου, για παράδειγμα, το διάστημα προ κρίσης δεν προκαλούσε τόσο μεγάλο σοκ, αφού η τιμή της κιλοβατώρας ήταν χαμηλή. Την τρέχουσα περίοδο, ένας εκκαθαριστικός 8μήνου αντί τετραμήνου ή και άνω του έτους σε κάποιες περιπτώσεις, είναι δύσκολο να αποπληρωθεί και εύλογα προκαλεί αγανάκτηση.
Ο ΔΕΔΔΗΕ συνηθίζει να υποβαθμίζει το ζήτημα κάνοντας λόγο για ένα μικρό ποσοστό κάποιων εκατοντάδων καταναλωτών στο σύνολο των 7,5 εκατ. μετρητών. Αυτοί, σύμφωνα με κύκλους του ΔΕΔΔΗΕ, είναι συνήθως μετρητές που βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους και που τα συνεργεία δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση για την καταμέτρηση εάν δεν τους ανοίξει κάποιος.
Η επιχειρηματολογία του ΔΕΔΔΗΕ δύσκολα πείθει όχι μόνο γιατί ο καθένας στο ευρύτερο προσωπικό και εργασιακό περιβάλλον του έχει πολλές περιπτώσεις εκκαθαριστικών που δεν πήγαν στην ώρα τους χωρίς να συντρέχουν οι λόγοι που επικαλείται ο Διαχειριστής, αλλά και γιατί είναι δύσκολο ο ίδιος ο ΔΕΔΔΗΕ να έχει μια σαφή εικόνα για τις καταμετρήσεις.
Το έργο της καταμέτρησης έχει ανατεθεί σε ποσοστό 95% σε εργολάβους, τα συνεργεία των οποίων δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν παρά τα διάφορα εργαλεία που εφαρμόζει.
Οι καταναλωτές είναι επίσης αδύνατον να ελέγξουν ακριβώς τι πληρώνουν για το ρεύμα στο τετράμηνο, αφού η τιμή της κιλοβατώρας αλλάζει πλέον ανά μήνα αλλά η καταμέτρηση γίνεται ανά τετράμηνο. Οι προμηθευτές επιμερίζουν τη συνολική κατανάλωση του τετραμήνου ανά μήνα και χρεώνουν με βάση την αντίστοιχη μηνιαία τιμή, μηχανισμός που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική μηνιαία κατανάλωση, κάτι που διαφοροποιεί και το πραγματικό κόστος.
Μια αντίστοιχη εικόνα δυστοκίας μεταφέρεται και από την πλευρά του ΔΑΠΕΕΠ που διαχειρίζεται το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος. Για να δοθούν οι επιδοτήσεις στους παρόχους θα πρέπει ο ΔΑΠΕΕΠ να διασταυρώσει τα στοιχεία των καταναλώσεων που δίνει ο κάθε πάροχος με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ τα οποία φτάνουν στον ΔΑΠΕΕΠ με μεγάλη καθυστέρηση. Η εκκαθάριση για το 2021 στάλθηκε από τον ΔΕΔΔΗΕ στον ΔΑΠΕΕΠ προ μιας εβδομάδος.