Οι αντιδράσεις για το Xnet, η Τράπεζα Αττικής και το ξέπλυμα χρήματος

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Οι αντιδράσεις για το Xnet, η Τράπεζα Αττικής και το ξέπλυμα χρήματος
5'

Οι μεταγραφές της Ελένης

Μια και τα ποδοσφαιρικά δρώμενα κυριαρχούν στην επικαιρότητα, η στήλη ασχολήθηκε με μεταγραφές, όχι εντός γηπέδων αλλά εντός τραπεζών. Και έμαθε ότι για την περίπτωση της Τράπεζας Αττικής υπάρχει μεγάλο ρεύμα και ενδιαφέρον από στελέχη που θέλουν να ενταχθούν στο νέο σχήμα υπό την Ελένη Βρεττού. Μάλιστα, αυτό που έχει αξία είναι πως οι ενδιαφερόμενοι δεν είναι μόνο παλιοί συνεργάτες της CEO της τράπεζας, αλλά και από εγνωσμένης αξίας επαγγελματίες από το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Και για του λόγου το αληθές, στις αρχές του Δεκέμβρη έρχεται το πρώτο κύμα από «μεταγραφές αεροδρομίου» στελεχών του corporate banking που αποδεικνύουν ότι πλέον η Τράπεζα Αττικής… έχει ρεύμα.

Και η οργάνωση της Παγκρήτιας

Αντίστοιχη κινητικότητα υπάρχει και στο μέτωπο της Παγκρήτιας Τράπεζα, όπου βέβαια οι συνθήκες θέλουν λίγο χρόνο να ωριμάσουν μετά και την αλλαγή στη μετοχική σύνθεση. Η στήλη πάντως είναι σε θέση να γνωρίζει ότι γίνονται ζυμώσεις σε ανώτατο επίπεδο καθώς οι νέοι μέτοχοι Μπάκος, Καϋμενάκης και Εξάρχου έχουν μεγάλα σχέδια για την τράπεζα. Και επειδή οι δύο πρώτοι ξέρουν καλά το άθλημα του scouting, ασχολούνται και προσωπικά με τα πρόσωπα που θα φτιάξουν την «εντεκάδα» της νέας τράπεζας, έχοντας μάλιστα διόλου ευκαταφρόνητο budget.

Αντιδράσεις για το Xnet

Όταν προ διμήνου ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Γιάννος Κοντόπουλος, δήλωνε στους δημοσιογράφους πως «θα πρέπει να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της περιορισμένης βάσης θεσμικών επενδυτών και της χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας», η δυνατότητα που αποκομίζαμε όλοι ήταν πως θα έδινε βάρος σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά και στην ενδυνάμωση των υφισταμένων. Ωστόσο, ο CEO της ΕΧΑΕ δίνει πλέον ξεκάθαρα δείγματα γραφής που κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση και τα οποία προκαλούν αγανάκτηση στις χρηματιστηριακές εταιρείες και τους πελάτες τους. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα η απόφαση της Διοίκησης του Χρηματιστηρίου να ανακοινώσει αιφνιδίως στις χρηματιστηριακές πως θα αναστείλει τη λειτουργία της πλατφόρμας Χnet. Πρόκειται για το επιτυχημένο δίκτυο υπηρεσιών μέσω του οποίου ο Όμιλος της ΕΧΑΕ παρέχει από το 2009 στις χρηματιστηριακές τη δυνατότητα διενέργειας συναλλαγών σε ξένους τίτλους, σε πραγματικό χρόνο, μέσω της χρησιμοποίησης των κεντρικών του υποδομών. Αυτή η υπηρεσία αξιοποιήθηκε από τις χρηματιστηριακές και ειδικά τις μη τραπεζικές για να κτίσουν μεγάλα χαρτοφυλάκια Ελλήνων πελατών που επενδύουν σε ξένους τίτλους. Και όλη αυτή η προίκα των 13 και πλέον ετών κινδυνεύει να πάει στα «σκουπίδια», χωρίς καμία αιτιολογία – ή για την ακρίβεια- με την επίκληση του λειτουργικού κόστους. Όπως ήταν αναμενόμενο η ανακοίνωση των σχεδίων Κοντόπουλου για αναστολή της Xnet, πυροδότησε αντιδράσεις από χρηματιστές και επενδυτές που θεωρούν την απόφαση «παράλογη και επιζήμια». Αντιλαμβανόμαστε πως ο ΣΜΕΧΑ θα λάβει σχετικές πρωτοβουλίες για να καταδείξει το πόσο «υπονομευτική» είναι η απόφαση της Διοίκησης της ΕΧΑΕ για τα συμφέροντα της αγοράς. Δεν ξέρουμε εάν ο κ. Κοντόπουλος θα συναντηθεί με τους χρηματιστές πριν ή μετά από τις 29 Νοεμβρίου 2022, οπότε θα βρίσκεται στο Λονδίνο για το Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που διοργανώνει εκεί η Morgan Stanley και στο οποίο πιθανότατα θα παραστούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Πατέλης.

H QQuant Master Servicer

Η QQuant Master Servicer συγκαταλέγεται στους πέντε μεγαλύτερους διαχειριστές δανείων στη χώρα. Το ύψος των συνολικών απαιτήσεων των υπό διαχείριση χαρτοφυλακίων της εταιρείας διαχείρισης ξεπερνά ήδη τα 12,4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, παρά τις επιτυχίες η θυγατρική της Qualco δεν εφησυχάζει. Η QQuant Master Servicer στοχεύει διαρκώς στο να ενισχύει τη θέση της με την ανάληψη διαχείρισης νέων χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, την παροχή υπηρεσιών στρατηγικής ανάλυσης χαρτοφυλακίων προς πώληση, καθώς και εργασιών υποστήριξης διαχείρισης χαρτοφυλακίων (back-office, loan Administration). Και για τις διαρκείς τους επιδιώξεις τα στελέχη της QQuant Master Servicer αμείβονται ανάλογα. Είναι ενδεικτικό πως για τις επιδόσεις του 2021 έλαβαν bonus που αθροιστικά ξεπέρασαν τα 830.000 ευρώ.

Το ξέπλυμα χρήματος

Αν οι συνεδριάσεις της Επιτροπής Στρατηγικής για την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής ήταν συχνές, τότε οι αναπληρώσεις των παραιτηθέντων μελών της θα γινόντουσαν άμεσα και όχι με καθυστέρηση τριμήνου. Είναι ενδεικτικό πως ο Άγγελος Μπίνης, μέλος της Επιτροπής Στρατηγικής έχει αποχωρήσει από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας ήδη από τον Ιούλιο. Η δε παραίτηση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίας Τάξεως του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Κώστα Τσουβάλα, έχει γίνει από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, μόλις χθες δημοσιεύθηκε η υπουργική απόφαση του Χρήστου Σταϊκούρα για την αντικατάσταση των Τσουβάλα και Μπίνη στην Επιτροπή Στρατηγικής για το ξέπλυμα χρήματος. Και η εν λόγω υπουργική απόφαση όμως δεν ήταν άρτια, καθώς θα έπρεπε να συμπεριλάβει και τη νέα Διοίκηση της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) που ενέκρινε την παρελθούσα εβδομάδα η Βουλή. Όλα αυτά δείχνουν ένα αλαλούμ. Και αυτό δεν δικαιολογείται. Για όσους δεν το γνωρίζουν, η Επιτροπή Στρατηγικής για την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες είναι το ανώτατο θεσμικό όργανο για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος στη χώρα. Η δε ολιγωρία στη στελέχωση της δείχνει και το βάρος που δίνεται στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή