Επίδομα θέρμανσης: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για 1,3 εκατ. δικαιούχους

Επίδομα θέρμανσης - Όλες οι ειδήσεις: Τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου έκανε πρεμιέρα η πλατφόρμα myΘέρμανση για το επίδομα θέρμανσης.

Πετρέλαιο θέρμανσης
In Time
11'

Τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου άνοιξε η πλατφόρμα «myΘέρμανση» για την υποβολή αιτήσεων από 1,3 εκατομμύρια δικαιούχους του φετινού επιδόματος.

Η απόφαση για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2022 – 2023, με καθορισμό του ύψους, των δικαιούχων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας χορήγησής του δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Το επίδομα θέρμανσης για φέτος διαμορφώνεται μεταξύ 100 με 1.600 ευρώ ενώ για τις περιοχές με πολύ κρύο το επίδομα μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 1.000 ευρώ.

Οι πληρωμές

Το ποσό επιδόματος θέρμανσης καταβάλλεται, σε τρεις (3) δόσεις ως εξής:

  1. Έως την 21η Δεκεμβρίου 2022 για την προκαταβολή και το σύνολο των αγορών, που θα τιμολογηθούν έως την 30ή Νοεμβρίου 2022, εφόσον αυτές αντιστοιχούν σε επίδομα που υπερβαίνει το ποσό της προκαταβολής και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 9η Δεκεμβρίου 2022.
  2. Έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023.
  3. Έως την 28η Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2023.

Ειδικά για το φυσικό αέριο, θα καταχωρούνται έως την 31η Μαΐου 2023 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1.10.2022 έως 31.03.2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 16η Μαϊου 2023 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 15η Ιουνίου 2023.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση ορίζονται τα εξής:

Πρώτη πληρωμή έως 21 Δεκεμβρίου

• Προκαταβολή αλλά μόνον για όσους πήραν και πέρυσι επίδομα (θεωρητικά οι νέοι δικαιούχοι που προστέθηκαν φέτος έχουν τουλάχιστον 10% υψηλότερα εισοδήματα από τους περσινούς)

• Πλαφόν στα λίτρα πετρελαίου θέρμανσης: τα όρια ποσοτήτων που επιδοτούνται, θα υπολογίζεται πως αγοράστηκαν με 1,4 ευρώ το λίτρο, που είναι σήμερα ο μέσος όρος πανελλαδικά. Οι τιμές όμως δεν είναι ίδιες σε όλη την Ελλάδα, ούτε θα παραμείνουν σταθερές–ειδικά αν διακοπεί η απευθείας επιδότηση των 25 λεπτών το λίτρο (+7 λεπτά από τις εταιρίες) που προσωρινά ισχύει ως το τέλος της χρονιάς.

• Διεύρυνση της επιδότησης: επιδοτείται και η κηροζίνη σόμπας, αλλά και πέλετ σε οικισμούς έως 10.000 κατοίκους (αντί 3.500 πέρυσι) αλλά και σε ψυχρές περιοχές με δείκτη 0,8 βαθμοημέρες.

Δικαιούχοι

Φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν:

  • πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης
  • ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη)
  • ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα
  • ή βιομάζα (πέλετ)
  • ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης

Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το άρθρο 67 του ΚΦΕ ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

Το επίδομα χορηγείται στα ως άνω φυσικά πρόσωπα, για την κατανάλωση των επιδοτούμενων με την παρούσα ειδών καυσίμων θέρμανσης και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, για τα ακίνητα, τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.

Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε έναν από τους Δήμους Σερρών, Εορδαίας, Κοζάνης, Αμυνταίου ή Μεγαλόπολης.

3. Εξαιρούνται από τη χορήγηση του επιδόματος:

α) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του ΚΦΕ.

β) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.

γ) Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν περισσότερα των δύο (2) Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα ή ποσοστά συνιδιοκτησίας, επί Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο (2) αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκόμενων σε εθελούσια ακινησία. Δεν συνυπολογίζονται Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα ευρισκόμενα σε αναγκαστική ακινησία, η οποία αναφέρεται σε περιπτώσεις καταστροφής ή κλοπής.

δ) Τα φυσικά πρόσωπα για την επαγγελματική τους στέγη.

ε) Τα ιδρύματα, οι οργανισμοί και κάθε είδους νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα ή νομικές οντότητες.

στ) Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα, καθώς και ο/η σύζυγος αυτών ή το μέρος συμφώνου συμβίωσης με αυτούς.

Για τον προσδιορισμό των ανωτέρω εξαιρέσεων χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2021, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί κατά τη δημοσίευση της παρούσας και άλλες πηγές.

Τα κριτήρια

Τα φυσικά πρόσωπα που ορίζονται ως δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης σύμφωνα με το άρθρο 1 δικαιούνται επιδόματος θέρμανσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

α. Εισοδηματικά:

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχεται έως δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει

και είκοσι τέσσερεις χιλιάδες (24.000) ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση βάσει της υποπερ. ββ’ της περ. στ’ της παρ. 4 του άρθρου 67 του ΚΦΕ (δικαστική συμπαράσταση ή πτώχευση), ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση βάσει της περ. β της παρ. 4 του άρθρου 67 του ΚΦΕ ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε τέκνο.

Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως είκοσι επτά (27.000) ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα εκείνο, το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν. 4172/2013.

Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των τέκνων, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2021, όπως έχει διαμορφωθεί κατά τη δημοσίευση της παρούσας. Αν οι σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή δήλωση λαμβάνεται ο μεγαλύτερος εκ του αριθμού των τέκνων που έχει δηλωθεί σε μια εκ των δύο (2) δηλώσεων.

Τα δεδομένα της ίδιας ως άνω δήλωσης χρησιμοποιούνται και στις περιπτώσεις των εν διαστάσει ή διαζευγμένων συζύγων ή των φυσικών προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των έγγαμων ή μερών συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση βάσει της υποπερ. ββ’ της περ. στ’ της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν. 4172/2013 ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση βάσει της περ. β’ της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν. 4172/2013.

β. Ακίνητης Περιουσίας:

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2022, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, κατά τον ν. 4172/2013, τέκνων, που αναγράφονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2021, να μην υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Τα ποσά της επιδότησης

• από 100 ως 800 ευρώ για τους κατοίκους στο 90% των περιοχών: πρέπει να καταναλώσουν διπλάσια ποσά από το επίδομα. Αν δαπανήσουν λιγότερα, θα αποζημιωθούν για το 50% της δαπάνης (π.χ. επίδομα 70 αντί 100 ευρώ για αγορές 140 αντί 200 ευρώ)

• από 120-1.000 ευρώ (+20%) για κατοίκους σε ψυχρές περιοχές, με κατάταξη από 1 βαθμοημέρα και πάνω. Για παράδειγμα, Βυτίνα και Στεμνίτσα είναι πάνω από 1, ενώ άλλα ορεινά χωριά της Αρκαδίας (Λαγκάδια, Δημητσάνα) έχουν κάτω από 1.

200– 1.600 ευρώ -δηλαδή διπλό επίδομα- για όσους επιλέξουν να αποφύγουν φέτος το φυσικό αέριο. Αυτό αφορά κυρίως περσινούς δικαιούχους που είχαν επιδοτηθεί για φυσικό αέριο αλλά φέτος θα κομίσουν τιμολόγια ή λογαριασμούς για άλλα μέσα θέρμανσης (πχ σόμπα κηροζίνης, υγραέριο, τηλεθέρμανση σε συγκεκριμένες περιοχές κλπ)

Διαβάστε παραδείγματα

  • Για έναν κάτοικο του Δήμου Αθηνών ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,43, επομένως το επίδομα προκύπτει ως εξής: 350 ευρώ Χ 0,43 = 150,50 ευρώ, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο ποσό ήταν 129 ευρώ.
    Στην περίπτωση που έχει δύο παιδιά το ποσό ανεβαίνει στα 210,70 ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν 180,60 ευρώ.
  • Για άγαμο που διαμένει στην Θεσσαλονίκη, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,71 το επίδομα θα προκύπτει ως εξής: 350 ευρώ Χ 0,71 = 248,5 ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν 213 ευρώ. Για κάποιον που έχει δύο παιδιά το ποσό φτάνει τα 347,9 ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν 298,20 ευρώ.
  • Στο Βελούχι, την περιοχή με τον υψηλότερο συντελεστή βαθμοημερών 1,62, το επίδομα για κάποιον άγαμο φέτος ανέρχεται σε 708,75 ευρώ, έναντι 486 ευρώ πέρυσι. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται 20% για κάθε παιδί.
    Στο εν λόγω παράδειγμα αν κάποιος έχει δύο παιδιά θα λάβει ποσό 992,65 ευρώ, ενώ πέρυσι έλαβε 680,40 ευρώ.
  • Στο Κάτω Νευροκόπι το ποσό φέτος θα ανέλθει για το άγαμο στα 555,63 ευρώ, από 381 ευρώ πέρυσι. Για αυτόν που έχει δύο παιδιά στα 777,875 ευρώ από 533,40 ευρώ πέρυσι.
  • Για άγαμο στο Δομοκό το επίδομα είναι 315 ευρώ από 270 πέρυσι και για εφόσον έχει δύο παιδιά ανεβαίνει στα 441 ευρώ από 378 ευρώ.
  • Στο Κρυονέρι για άγαμο το επίδομα είναι 374,50 ευρώ από 321 ευρώ και για έγγαμο με δύο παιδιά στα 524,30 ευρώ από 449 ευρώ.
  • Στην Πάτμο ένας άγαμος θα λάβει 105 ευρώ, ενώ πέρυσι δεν λάμβανε επίδομα διότι ήταν κάτω από τα 100 ευρώ. Εφόσον έχει δύο παιδιά το επίδομα θα είναι στα 147 ευρώ από 126 ευρώ.
  • Στην Αμφίκλεια, το ποσό εφέτος θα ανέλθει για το άγαμο στα 304,50 ευρώ, από 261 ευρώ πέρυσι. Για αυτόν που έχει δύο παιδιά στα 426,30 ευρώ από 365,40 ευρώ πέρυσι.
  • Στην Κομοτηνή, άγαμος λαμβάνει 311,50 ευρώ από 267 ευρώ και έγγαμος με δύο παιδιά 436,10 ευρώ από 373,80 ευρώ.
  • Στα Κουφονήσια δεν θα δοθεί επίδομα διότι το ποσό είναι κάτω από τα 100 ευρώ και για άγαμο αλλά και για έγγαμο με δύο παιδιά.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή