Οδηγός «επιβίωσης» για το κρύο του χειμώνα
Οδηγός «επιβίωσης» από το DEBATER για το κρύο του χειμώνα – Πώς να θερμανθούμε έξυπνα και οικονομικά! - Τι λέει ο σύμβουλος ηλεκτρικών συσκευών Νίκος Καρώνης
Στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται η θέρμανση είναι το βασικό πρόβλημα κάθε νοικοκυριού. Η ραγδαία αύξηση σε κάθε μορφή ενέργειας έρχεται να πιέσει ακόμα περισσότερο όλους μας και να επιβαρύνει τον οικιακό – και όχι μόνο – προϋπολογισμό που αναζητά τρόπους για εξοικονόμηση ενέργειας.
«Οι καταναλωτές εκδηλώνουν την ανησυχία τους από τα μέσα Αυγούστου και κάνουν έρευνα για να καταλήξουν ποια θα είναι η πηγή θέρμανσης αυτόν τον χειμώνα. Αναζητούν ξυλόσομπες, σόμπες με καθαρό πετρέλαιο, θερμάστρες υγραερίου, υποστρώματα ηλεκτρικά, ηλεκτρικές κουβέρτες και σόμπες ηλεκτρικές», τονίζει στο DEBATER ο Νίκος Καρώνης από την «Καρωνης Ηλεκτρικά ΜΕΠΕ».
Μάλιστα ο κ. Καρώνης αναφέρθηκε και στις συσκευές που αποτελούν τους «πρωταθλητές» στις προτιμήσεις των καταναλωτών για θέρμανση.
Πρωταθλητής στις προτιμήσεις για εξοικονόμηση ενέργειας η ηλεκτρική κουβέρτα
«Ξεκάθαρα πρωταθλητής στην προτίμηση των καταναλωτών είναι η ηλεκτρική κουβέρτα. Αιτία τα πολλαπλά οφέλη, η άμεση θέρμανση με μόλις 5ευρώ κατανάλωση το 6μηνο! Απλή στη χρήση, καθαρή, χωρίς μυρωδιές, χωρίς ταλαιπωρία. Τοποθετούμε το υπόστρωμα πάνω από το στρώμα και κάτω από το κατωσέντονο. Ενεργοποιούμε στη θέση max 30’ πριν πάμε για ύπνο. Διώχνει την υγρασία από το κρεβάτι και δημιουργεί θερμοκρασία ιδανική. Όταν ξαπλώσουμε χαμηλώσουμε τον θερμοστάτη στο min. Σημαντικό είναι να τοποθετείται το πάνω μέρος από το ύψος της πλάτης μας και κάτω. Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί λανθασμένα κάτω από το κεφάλι, η θερμοκρασία ενδέχεται να προκαλέσει ζάλη και πονοκεφάλους. Παράλληλα οι περισσότεροι αναζητάμε ζέστη στα πόδια μας!» μας πληροφορεί ο Νίκος Καρώνης.
Ακολουθεί ο κλιματισμός
Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογική εξέλιξη που υπάρχει στο κλιματισμό είναι ραγδαία. Τα κλιματιστικά inverter έχουν πλέον υψηλή απόδοση στην θέρμανση και αποδίδουν έως και σε εξωτερική θερμοκρασία -5°C. Ο τρόπος που λειτουργούν και καταναλώνουν ενέργεια μπορεί να γίνει κατανοητός εάν κατανοήσουμε τον τρόπο λειτουργίας τους:
«Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας του χώρου με τη ζήτηση που κάνουμε τόσο μεγαλύτερη η κατανάλωση… «Λειτουργεί όπως το γκάζι στο αυτοκίνητο… Όσο το πατάμε, τόσο αυξάνεται η ταχύτητα με παράλληλη αύξηση της κατανάλωσης. Εάν αφήσουμε το κλιματιστικό σε ένα δωμάτιο σε συνεχή λειτουργία στους 20°C η κατανάλωση είναι ίδια με τη λειτουργία για 4 ώρες στους 27°C. Έτσι ένα κλιματιστικό 9.000btu μέσης ενεργειακής κατηγορίας καταφέρνει να θερμάνει ένα δωμάτιο 25 τ.μ. σε περίπου 2 ώρες με μέση τιμή 0,61 ευρώ ανά ώρα.», τονίζει.
Η κατανάλωση που έχουν εξαρτάται και από πολλές παραμέτρους:
• Εάν το δωμάτιο που Είναι τοποθετημένο έχει κλειστή πόρτα και δεν διαχέεται η θέρμανση.
• Από την ορθή συντήρηση (καθαρισμός φίλτρων)
• Από τη μόνωση του δωματίου.
Επίσης:
Τα νέας γενιάς κλιματιστικά είναι εφοδιασμένα με λειτουργία αφύγρανσης.
Λειτουργία που αφαιρεί την υγρασία από το δωμάτιο με ελάχιστη κατανάλωση.
Το ανθρώπινο σώμα νιώθει ποιο έντονα το κρύο εάν υπάρχει υγρασία στον χώρο πάνω από 55% με το θερμόμετρο να δείχνει την ίδια ένδειξη.
Με μεγάλη διαφορά ακολουθούν σόμπες υγραερίου
Ο λόγος που τις επιλέγουν οι καταναλωτές είναι η μικρή αύξηση στη φιάλη (μόλις 1 ευρώ από τον περσινό χειμώνα) και ο έλεγχος κόστους (είναι χειροπιαστό το κόστος μιας και ο καταναλωτής μπορεί να υπολογίσει το κόστος ανά ημέρα διαιρώντας το κόστος της φιάλης με τις ημέρες).
Ο Νίκος Καρώνης αναφέρει στο DEBATER ότι: “Έχουν μπερδευτεί οι καταναλωτές με τη συνεχή παρακολούθηση της αύξησης τιμών που παρά τις προσπάθειες του κρατικού μηχανισμού να επιδοτήσει μέρος αυτών, τελικά δεν είναι ξεκάθαρο το κόστος θέρμανσης με ηλεκτρική ενέργεια (τα δημοτικά τέλη είναι διαφορετικά ανά δήμο και η χρέωση της κιλοβατώρας εκτοξεύεται μετά από ένα σημείο). Το πετρέλαιο είναι λύση για όσο υπάρχει επιδότηση. Το φυσικό αέριο είναι πλέον στα ύψη. Το υγραέριο σε φιάλες έχει ελάχιστη αύξηση. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε όλοι ότι δεν έχεις αποτέλεσμα χωρίς ανάλογο κόστος“, καταλήγει.
Οι χρήστες θερμάστρας υγραερίου είναι σημαντικό να παίρνουν μέτρα ασφάλειας και να ακολουθούν αυστηρά τις οδηγίες χρήσης προς αποφυγή ατυχημάτων
*Η θερμάστρα πρέπει να ενεργοποιείται σε ανοικτό χώρο ή σε δωμάτιο με εξαερισμό (μέχρι να ανάψει είναι πιθανόν να φύγει μικρή ποσότητα υγραερίου στο δωμάτιο)
Πρέπει να αγοράζουμε μπουκάλα από εταιρεία με τον τύπο υγραερίου που αναγράφεται στο ταμπελάκι της θερμάστρας και σε καμία περίπτωση να μην προμηθευόμαστε υγραέριο από άλλη πηγή (αέριο που χρησιμοποιείται για καύση σε αυτοκίνητα, μαγείρεμα κλπ). Η αλλαγή φιάλης πρέπει να γίνεται από τεχνικό που έχει πιστοποίηση στη διαχείριση υγραερίου.
Να αλλάζει τα λαστιχάκια στις συνδέσεις και να αντικαθιστά τον σωλήνα που μεταφέρει το υγραέριο από την μπουκάλα στη θερμάστρα (στους χρόνους που ο κατασκευαστής ορίζει) και να ελέγχει την ορθή λειτουργία του πιεσόστατη. Η μη ορθή χρήση ενδέχεται να δημιουργήσει ατυχήματα και να μας εκθέσει σε κίνδυνο.
Ακολουθούν μικρά ηλεκτρικά σώματα και ηλεκτρικά καλοριφέρ.
Ακολουθούν μικρά ηλεκτρικά σώματα με max κατανάλωση τα 2.000 watt (τις προηγούμενες χρονιές ζητούσαν σόμπες με λάμπες και κατανάλωση 3.000 watt.)
Από τα μικρά ηλεκτρικά σώματα έχουν υψηλή ζήτηση σόμπες με λάμπες χαλαζία και κατανάλωση μέχρι 2.000 watt.
Ακολουθούν ηλεκτρικά καλοριφέρ
Λόγω του ελαίου που έχουν στις κυψέλες τους (που κινείται με φυσική ροή από τη ζέστη που παράγει αντίσταση που βρίσκετε στο κάτω μέρος) η θερμοκρασία που παράγει είναι υψηλότερη. Η θερμοκρασία διαχέεται στον χώρο περιμετρικά και για αρκετή ώρα αφού το κλείσουμε.
Τελευταία σε ζήτηση είναι θερμοπομποί και convector. Προϊόντα που έχουν χαμηλότερη εκπομπή θέρμανσης αλλά και χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.
Υψηλότατη ζήτηση έχουν και οι αφυγραντήρες
Είναι συσκευές που τα τελευταία χρόνια μπήκαν στα ελληνικά νοικοκυριά. Έχουν καλύτερη απόδοση από τα κλιματιστικά (στην αφυύγρανση). Αυτό οφείλεται στη θέση που τα τοποθετούμε (λόγο της κατασκευής τους τοποθετούνται χαμηλά όπου και η υγρασία είναι εντονότερη μιας και η ζέστη πάει ψηλά σε αντίθεση με την πλειοψηφία των κλιματιστικών που τοποθετούνται ψηλά).
Οι αφυγραντήρες αφαιρούν την υγρασία βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα του αέρα στον χώρο και φιλτράρουν τον αέρα από μικροσωματίδια κρατώντας καλύτερη ποιότητα αέρα στον χώρο και επιτρέποντας να μην αερίσουμε τον χώρο για μεγαλύτερο διάστημα (κίνηση αναγκαία για την καθαρή ατμόσφαιρα του χώρου αλλά χάνουμε όλη τη ζέστη που έχουμε στον χώρο)
Σχετικά με τις ξυλόσομπες ο Νίκος Καρώνης καταγγέλλει στο DEBATER ότι: “είναι προϊόντα που μας γυρνάνε 100 χρόνια πίσω! Υπάρχει θέμα με την εγκατάσταση σε κτίρια που έχουν πάνω από 2 συγκάτοικους, μιας και χρειάζεται η συναίνεση και των συγκατοίκων. Παράλληλα σε πολυκατοικίες είναι αδύνατη η τοποθέτησή τους μιας και χρειάζεται να τρυπήσουμε τον τοίχο για να βγει ο σωλήνας και μετά να μπει σωλήνας μέχρι 2 μέτρα πάνω από την ταράτσα. Η τοποθέτηση πρέπει να γίνει από συνεργείο που γνωρίζει! Να τοποθετήσει στο κάτω μέρος του σωλήνα ειδικό εξάρτημα για να βοηθάει τον καπνό να ανεβαίνει ψηλά και να φεύγουν τυχόν υγροποιήσεις. Πρέπει μέσα στο σπίτι να έχει κλίση τουλάχιστον 5°.ω Κακή τοποθέτηση θα έχει δυσάρεστα αποτελέσματα και μεγάλη πιθανότητα να έχουμε διαρροή καπνού στο δωμάτιο. Είναι ιδανικές για μονοκατοικίες“, προειδοποιεί.
Σόμπες με καθαρό πετρέλαιο
Δεν χρειάζονται σωλήνα να απομακρύνει καυσαέρια μιας και κάνουν καθαρή καύση χωρίς ρύπους. Είναι απαραίτητο να διαβάσουμε τις οδηγίες και να τις ακολουθήσουμε κατά γράμμα για την ασφάλεια μας πρώτα. Βασικό είναι άναμμα και σβήσιμο να γίνεται εκτός σπιτιού (μπαλκόνι, κλιμακοστάσιο κλπ)
Όμοια σαν θερμαντικό μέσο έχει υψηλή απόδοση και έχουμε άμεση γνώση του κόστους (διαιρούμε την αξία του καυσίμου με τις ώρες λειτουργίας).
Μερικά μικρά τρικ για εξοικονόμηση ενέργειας
Όταν πρόκειται για ψήσιμο (μπριζόλες, ψάρια κλπ) μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μικρά barbeque ηλεκτρικά και να ψήσουμε στο μπαλκόνι γλιτώνοντας όλη τη θέρμανση που θα χάσουμε (αφού αφήσουμε ανοικτά το σπίτι να ξεμυρίσει από τις οσμές ψησίματος στην κουζίνα)
Κλείνουμε όλα τα δωμάτια που δεν κινούμαστε και ζεσταίνουμε μόνο το δωμάτιο που βρισκόμαστε.
Αντίστοιχα 20’ πριν πάμε στο υπνοδωμάτιο μεταφέρουμε το θερμαντικό που χρησιμοποιούμε κλείνοντας την πόρτα (για να ζεσταθεί γρήγορα) και ενεργοποιούμε το ηλεκτρικό υπόστρωμα. Κλείνουμε το θερμαντικό και χαμηλώσουμε τον θερμοστάτη του υποστρώματος.
Το DEBATER μέσω του Νίκου Καρώνη σας ανέφερε προτάσεις θέρμανσης και πληροφορίες για κάθε τύπου θέρμανση για έναν καλό και «ζεστό χειμώνα».
Πηγή: Debater.gr