Συνταξιούχοι Ποιες αυξήσεις θα πάρουν όσοι έχουν προσωπική διαφορά

Από τα 2,4 εκατομμύρια των συνταξιούχων, οι 931.631 διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά. Από αυτούς μέσω των λογιστικών συμψηφισμών το 88% θα λάβουν αυξήσεις, ενώ οι υπόλοιποι θα δουν μείωση της προσωπικής τους διαφοράς προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για αυξήσεις στην τσέπη τα επόμενα χρόνια. 
INTIME

Για κύριες συντάξεις 500 ευρώηπροσωπική διαφορά δεν πρέπει να είναι άνω των 35 ευρώ για να δικαιούνται αυξήσεις. Οσοι έχουν μεγαλύτερη προσωπική διαφορά θα δουν μόνο λογιστική αύξηση. Για κύριες συντάξεις 700 ευρώ η προσωπική διαφορά δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 49 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η προσωπική διαφορά είναι το αποτέλεσμα της κύριας σύνταξης που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι, μετά τον επανυπολογισμό της, σε σχέση με τα ποσοστά αναπλήρωσης που θεσπίστηκαν τον Μάιο του 2016 με τον «νόμο Κατρούγκαλου» (ν. 4387/16).

Οι συνταξιούχοι συνέχισαν να λαμβάνουν τις ίδιες συντάξεις, όμως το νέο αποτέλεσμα που προέκυψε χαρακτηρίστηκε ως προσωπική διαφορά. Τώρα, με τις αυξήσεις που θα δοθούν σε κάποιες περιπτώσεις, η προσωπική διαφορά θα μηδενιστεί, ενώ σε άλλες απλώς θα περιοριστεί.

Σε όλες τις περιπτώσεις, όμως, θα επιδράσει στο τελικό ποσό της αύξησης.

Την ίδια ώρα, σε αύξηση 8% οδηγεί ο πληθωρισμός τις συντάξεις με το 7,5% να σχεδιάζεται να καταβληθεί τον Ιανουάριο (με τις συντάξεις Φεβρουαρίου)και το 0,5% το φθινόπωρο, αν και σύμφωνα με τα Νέα το οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείει να συζητήσει το ενδεχόμενο να δώσει ολόκληρη την αύξηση τέλος Ιανουαρίου. Η αύξηση θα εφαρμοστεί τόσο στην εθνική όσο και στην ανταποδοτική σύνταξη.