Οι Σαουδάραβες, οι έλεγχοι του PCAOB και η εθελουσία της Εθνικής
Το PCAOB στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα βρίσκονται από τις αρχές της εβδομάδας οι ελεγκτές του Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB), της αμερικανικής εποπτικής αρχής που είναι αρμόδια για τον έλεγχο των ορκωτών ελεγκτών στις ΗΠΑ. Και όπως μαθαίνουμε τα στελέχη του PCAOB διενεργούν κοινούς ποιοτικούς ελέγχους με την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ). Γιατί γίνεται αυτό; Διότι τα τελευταία χρόνια είχαμε υποθέσεις χρηματιστηριακών σκανδάλων στην Wall Street που αφορούσαν σε ελληνικών συμφερόντων εταιρείες που είχαν εξωραϊσμένους ισολογισμούς που υπογράφονταν από Έλληνες ορκωτούς. Καθώς η υποθέσεις αυτές δεν ήταν μια και δύο τα στελέχη του PCAOB αποφάσισαν να κάνουν επιτόπια επίσκεψη για να δουν τι ακριβώς συμβαίνει. Και αντιλαμβάνεστε πως οι έλεγχοι αυτοί εστιάζουν κυρίως στις μεγάλες ελεγκτικές φίρμες και όχι στις μικρές...
Οι 500 της Εθνικής
Φιλόδοξο στόχο περιλαμβάνει το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Εθνικής Τράπεζας το οποίο ενεργοποιείται από σήμερα και θα τρέξει έως τις 28 Νοεμβρίου. Αποβλέπει στην αποχώρηση περίπου 500 υπαλλήλων και για το λόγο αυτό συνοδεύεται από ελκυστικά κίνητρα. Το ανώτατο ύψος της αποζημίωσης ορίζεται έως τις 200.000 ευρώ για όσους επιλέξουν την άμεση αποχώρηση και τις 300.000 ευρώ για όσους επιλέξουν τη διετή έως πενταετή μακροχρόνια άδεια με αποδοχές και λύση της σύμβασης εργασίας στο τέλος της περιόδου. Το πρόγραμμα απευθύνεται στο προσωπικό του δικτύου καταστημάτων και των διευθύνσεων δικτύου της τράπεζας, καθώς και στους έμμισθους μη τακτικούς δικηγόρους που στηρίζουν νομικά τα καταστήματα. Ο όρος είναι τα στελέχη να έχουν συμπληρώσει το 40ο έτος της ηλικίας τους και έχουν επταετή υπηρεσία στην τράπεζα. Το πρόγραμμα προβλέπει βασική αποζημίωση που ξεκινά από τους 12 μισθούς και φτάνει τους 45 για ηλικίες 55 ετών και άνω, σε συνδυασμό με προσαυξήσεις. Αν και όλα τα παραπάνω ακούγονται εξαιρετικά ελκυστικά, η βολιδοσκόπηση που επιχείρησε η στήλη κατέδειξε πως η επιθυμία για αποχώρηση δεν είναι μεγάλη. Σε 18 ημέρες από σήμερα θα ξέρουμε.
Οι Σαουδάραβες και η ΤτΕ
Ανήμερα της απεργίας δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η «Έγκριση του Πρωτοκόλλου της Πέμπτης Συνεδρίασης της Κοινής Υπουργικής Επιτροπής μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας». Πρόκειται για το επίσημο κείμενο που συνοψίζει τα όσα συμφώνησαν Έλληνες και Σαουδάραβες στην κοινή τους συνάντηση στα τέλη Μάιου 2022. Από το 24 σελίδων πρωτόκολλο προκύπτουν πολλά και ενδιαφέροντα που δεν ήταν ευρέως γνωστά. Για παράδειγμα δεν ήταν γνωστό το γεγονός πως η σαουδαραβική πλευρά με δική της πρωτοβουλία εξέφρασε την επιθυμία να συζητήσει συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος για ανταλλαγή πληροφοριών και πιστωτικών αναφορών για τις ελληνικές τράπεζες και εταιρείες. Ακόμη, οι Σαουδάραβες πρότειναν την εισαγωγή ελληνικών τραπεζών στην γραμμή χρηματοδότησης που παρέχεται από το Σαουδαραβικό Πρόγραμμα Εξαγωγών σε ξένες εμπορικές τράπεζες. Ως απάντηση, η ελληνική πλευρά ανέφερε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν ευκαιρίες για διεθνείς επενδυτές στον ελληνικό τραπεζικό τομέα. Ωστόσο, η σαουδαραβική πλευρά ζήτησε περισσότερες πληροφορίες για αυτό το θέμα, όπως και τη διαβεβαίωση πως η Τράπεζα της Ελλάδας θα διευκολύνει κάθε πιθανή επένδυση στον ελληνικό τραπεζικό τομέα. Δεδομένου ότι στη ευρωζώνη ο επόπτης των τραπεζών είναι η ΕΚΤ το αίτημα των Σαουδαράβων ακούγεται κάπως μαξιμαλιστικό.
Πυρηνική συνεργασία
Ακόμη, από το κείμενο του πρωτοκόλλου προκύπτει πως Ελλάδα και Σαουδική Αραβία εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις σε υψηλό επίπεδο, με στόχο τη δημιουργία σταθερής βάσης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας. Συμφώνησαν επίσης να συνεχίσουν τη συνεργασία τους στον τομέα του πετρελαίου μέσω της προμήθειας αργού πετρελαίου από την Saudi Aramco και του εμπορίου διυλισμένων προϊόντων μεταξύ των αντίστοιχων εταιρειών των δύο χωρών. Συμφωνήθηκε επίσης να επεκτείνουν την συνεργασία, μέσω της παροχής, από τον Όμιλο «Ελληνικά Πετρέλαια», μέσω της θυγατρικής του με την επωνυμία «Asprofos», υψηλής ποιότητας τεχνικών συμβουλών για σαουδαραβικά έργα ενεργειακών υποδομών στους τομείς του πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την προώθηση και τη διευκόλυνση της συνεργασίας στον τομέα των Πετροχημικών, τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια στον ενεργειακό τομέα, την απεξάρτηση από τον άνθρακα στους σχετικούς βιομηχανικούς κλάδους και συμφώνησαν να ξεκινήσουν συζητήσεις για την εξεύρεση της καλύτερης επιλογής για την ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ευρώπης μέσω της Ελληνικής Δημοκρατίας. Κάποια από τα παραπάνω ήταν γνωστά. Αυτό που δεν ήταν γνωστό είναι πως οι δύο πλευρές εξέφρασαν την προθυμία τους να συνεργαστούν το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας και η Ρυθμιστική Επιτροπή για τα Πυρηνικά και την Ακτινοβολία της Σαουδικής Αραβίας στην πυρηνική ασφάλεια και σε μέτρα ασφάλειας, που περιλαμβάνει την προστασία από ακτινοβολία, την προστασία του περιβάλλοντος, τις πυρηνικές διασφαλίσεις, τον έλεγχο πυρηνικών υλικών και τις κανονιστικές οδηγίες ως προς τα πυρηνικά. Στη βάση αυτή και οι δύο πλευρές τόνισαν τη σημασία της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού στις ρυθμιστικές πτυχές και την οικοδόμηση μιας κουλτούρας πυρηνικής ασφάλειας. Προχωρημένη ατζέντα αν μη τι άλλο…
Το Θριάσιο Πεδίο
Σήμερα θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής η σύμβαση παραχώρησης του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο. Η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη κατασκευής του έργου, του οποίου ο προϋπολογισμός εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 160 – 180 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση παραχώρησης προβλέπει την καταβολή εφάπαξ ανταλλάγματος ύψους 20 εκατ. ευρώ, την καταβολή ετήσιας πληρωμής προς το Δημόσιο σε ποσοστό 5% επί των ακαθάριστων ετήσιων εσόδων του παραχωρησιούχου, όπως και ελάχιστη ετήσια πληρωμή 700.000 ευρώ. Επίσης, η διάρκεια της περιόδου παραχώρησης ανέρχεται σε 37 έτη, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα παράτασης της περιόδου παραχώρησης κατά 23 έτη, κατόπιν αιτήματος του παραχωρησιούχου. Οπότε από αύριο το ανάδοχο το σχήμα των ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ - Goldair Cargo θα έχει πολύ δουλειά προκειμένου να καταστήσει το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο στην Ελλάδα.