Επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου για την άντληση 200 εκατ. ευρώ

Συνεχίζεται η εφαρμογή του Plan Β από τον ΟΔΔΗΧ, με την επιλογή εναλλακτικών μεθόδων χρηματοδότησης έναντι μίας «κανονικής» εξόδου στις αγορές –χάρη και στο overhedging που έχει φροντίσει να κάνει ο Οργανισμός για την προστασία έναντι των αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ– δεδομένου ότι οι συνθήκες παραμένουν απαγορευτικές για κάποια μεγάλη κίνηση. 

Επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου για την άντληση 200 εκατ. ευρώ
Eurokinissi
1'

Στη βάση αυτή ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου σε έκτακτη δημοπρασία για την επανέκδοση Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, σταθερού επιτοκίου 1,75%, λήξης 18 Ιουνίου 2032, σε άυλη μορφή.

Σκοπός της επανέκδοσης είναι η παροχή επιπλέον ρευστότητας στη συγκεκριμένη ομολογιακή έκδοση.

Το ποσό που θα δημοπρατηθεί θα είναι έως 200 εκατ. ευρώ και η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022 (Τ+5).

Σημειώνεται πως προ δύο εβδομάδων διενεργήθηκε η επανέκδοση μέσω δημοπρασίας ελληνικών τίτλων κυμαινόμενου επιτοκίου λήξεως 15 Δεκεμβρίου 2027, ύψους 750 εκατ. ευρώ.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των βασικών διαπραγματευτών αγοράς (Primary Dealers). Οι συνολικές προσφορές ανήλθαν σε 1.865 δισ. ευρώ και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022.

Το Δημόσιο άντλησε 975 εκατ. ευρώ από την επανέκδοση του ομολόγου - το οποίο είχε διατεθεί τον Ιούλιο στις ελληνικές τράπεζες – Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς- με απόδοση 2,773%.

Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος τίτλος ήταν το πρώτο ομόλογο κυμαινόμενου επιτοκίου που εκδόθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή