H JP Morgan και η δικαστική συνδρομή, το The Ellinikon και ο ΣΜΕΧΑ

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

The Ellinikon

Ακόμη πιο Ελληνικό έγινε το Ελληνικό. Τι εννοούμε; Το αρχικό καταστατικό της εταιρείας ανάπτυξης αξιοποίησης και διαχείρισης ακίνητων του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού προέβλεπε πως στις διεθνείς συναλλαγές της εταιρείας με πρόσωπα της αλλοδαπής, η εταιρική επωνυμία της θα είναι «Hellinikon S.A.». Ωστόσο, η Lamda Development έκρινε πως το brand έπρεπε στα αγγλικά να είναι πιο δυνατό, προσδιοριστικό και ομοιογενές και έτσι στις 27 Οκτωβρίου 2022 αποφασίσθηκε το «Hellinikon» να γίνει «The Ellinikon». Η σχετική τροποποίηση του καταστατικού εγκρίθηκε χθες από το υπουργείο Ανάπτυξης και οδεύει προς το Γενικό Εμπορικό Μητρώο.

Computer fraud

Προ ημερών αμερικανικό δικαστήριο ενέκρινε αίτηση για διορισμό επιτρόπου (Commissioner) ο οποίος θα προχωρήσει στη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων από την JP Morgan Chase Bank, κατόπιν αιτήματος δικαστικής συνδρομής από την Ελλάδα, για ποινική έρευνα που διενεργούν οι ελληνικές Αρχές για απάτη με υπολογιστή (computer fraud). Αναζητήσαμε πληροφορίες για την υπόθεση, ωστόσο δεν κατέστη δυνατόν να διαπιστώσουμε με ποια αφορμή ξεκίνησε η ελληνική εισαγγελική έρευνα. Όταν έχουμε νεότερα, θα ενημερώσουμε…

«Κόφτης» στους ορκωτούς

Τα τελευταία τρία χρόνια η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) ζητούσε επίμονα από την κυβέρνηση να τροποποιήσει το νόμο 4449/2017, ώστε να θέσει «οροφή» στα συναπτά έτη που ένας ορκωτός ή μια ελεγκτική εταιρεία μπορούν να υπογράφουν τον ισολογισμό μιας εταιρείας που δεν θωρείται οντότητα δημοσίου συμφέροντος. Αυτό προβλέπετε ήδη από το Διεθνή Κώδικα Δεοντολογίας για Επαγγελματίες Ελεγκτές (IESBA code of ethics), ο οποίος αναφέρει ότι η μέγιστη χρονική διάρκεια κατά την οποία ο κύριος εταίρος ελέγχου της ελεγκτικής εταιρείας μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του είναι τα επτά έτη. Η παρότρυνση της ΕΛΤΕ για υιοθέτηση του κανόνα της επταετίας είχε προκαλέσει αντιδράσεις εκ μέρους επιχειρήσεων που δεν ήθελαν να αλλάξουν τον ελεγκτή τους. Ωστόσο, αντιλαμβάνεται κανείς πως μια επιχείρηση δεν μπορεί να έχει τον ίδιο ελεγκτή για 10 ή 15 έτη, καθώς πλέον αυτή η σχέση δημιουργεί εξαρτήσεις και δεν περιφρουρεί την ανεξαρτησίας του ορκωτού ελεγκτή λογιστή ή της ελεγκτικής εταιρείας. Η επιμονή της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων στο σωστό, οδηγεί πλέον σε αλλαγή του νόμου του 2017. Έτσι, νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει πως «για την περιφρούρηση της ανεξαρτησίας του ορκωτού ελεγκτή λογιστή ή της ελεγκτικής εταιρείας, όσον αφορά τους υποχρεωτικούς ελέγχους σε οντότητες οι οποίες δεν είναι δημοσίου συμφέροντος, οι κύριοι εταίροι ελέγχου που είναι υπεύθυνοι για τη διενέργεια του υποχρεωτικού ελέγχου παύουν τη συμμετοχή τους στον υποχρεωτικό έλεγχο της ελεγχόμενης οντότητας το αργότερο επτά χρόνια από την ημερομηνία διορισμού τους και δεν δύνανται να συμμετάσχουν εκ νέου στον υποχρεωτικό έλεγχο της ελεγχόμενης οντότητας πριν παρέλθουν τρία έτη από την παύση αυτή»

Ο ΣΜΕΧΑ στον Κοντόπουλο

Σήμερα θα γίνει η πολυαναμενόμενη συνάντηση του ΣΜΕΧΑ, του συνδέσμου των χρηματιστών, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών Γιάννο Κοντόπουλου για το θέμα της λειτουργίας της πλατφόρμας Χnet. Υπενθυμίζεται πως προ ημερών η ΕΧΑΕ γνωστοποίησε στις χρηματιστηριακές πως προτίθεται να διακόψει τη λειτουργία της πλατφόρμας για λόγους κόστους. Το Χnet είναι ένα επιτυχημένο δίκτυο υπηρεσιών μέσω του οποίου ο Όμιλος της ΕΧΑΕ παρέχει από το 2009 στις χρηματιστηριακές τη δυνατότητα διενέργειας συναλλαγών σε ξένους τίτλους, σε πραγματικό χρόνο, μέσω της χρησιμοποίησης των κεντρικών του υποδομών. Αυτή η υπηρεσία αξιοποιήθηκε από τις χρηματιστηριακές και ειδικά τις μη τραπεζικές για να κτίσουν μεγάλα χαρτοφυλάκια Ελλήνων πελατών που επενδύουν σε ξένους τίτλους. Και όλη αυτή η προίκα των 13 και πλέον ετών κινδυνεύει να πάει στα «σκουπίδια», χωρίς καμία αιτιολογία – ή για την ακρίβεια- με την επίκληση του λειτουργικού κόστους. Όπως ήταν αναμενόμενο η ανακοίνωση των σχεδίων Κοντόπουλου για αναστολή της Xnet, πυροδότησε αντιδράσεις από χρηματιστές και επενδυτές που θεωρούν την απόφαση «παράλογη και επιζήμια». Σήμερα οι χρηματιστές θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν μια συζήτηση ουσίας με τον κ. Κοντόπουλο, όπου στο τραπέζι θα πέσουν τα κόστη της ΕΧΑΕ από την Xnet, κωδικό προς κωδικό. Και δεδομένου ότι οι χρηματιστές καταλαβαίνουν από νούμερα ο CEO της ΕΧΑΕ θα πρέπει να είναι πειστικός και κυρίως διαβασμένος.