Η Attica Bank, το μητρώο ΝΕΠΑ και η μελέτη του ΙΟΒΕ για τους φόρους

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η Attica Bank, το μητρώο ΝΕΠΑ και η μελέτη του ΙΟΒΕ για τους φόρους
4'

Οι φόροι των αυτοαπασχολουμένων

Την εκπόνηση χρηματοοικονομικής μελέτης με αντικείμενο τη μεταρρύθμιση του πλαισίου φορολόγησης των αυτοαπασχολουμένων (φυσικών προσώπων με επιχειρηματική δραστηριότητα) στην Ελλάδα ανέλαβε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. Σκοπός της μελέτης, που θα πρέπει να παραδοθεί έως το τέλος του 2022 στο υπουργείο Οικονομικών, είναι η επανεξέταση του φορολογικού πλαισίου της αυτοαπασχόλησης στην Ελλάδα, σε σύγκριση και με διεθνείς πρακτικές, με στόχευση την απλοποίηση και διεύρυνση της φορολογικής βάσης στη βάση ανάλογων κινήτρων. Η στόχευση αυτή κρίνεται κρίσιμη καθώς στην Ελλάδα καταγράφεται το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρώπη «κενό» εσόδων από ΦΠΑ. Ακόμη, η μελέτη θα πρέπει να αναλύει δημοσιονομικές και άλλες επιδράσεις από συγκεκριμένες αλλαγές στο πλαίσιο φορολόγησης της αυτοαπασχόλησης στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να περιλαμβάνει περιγραφική ανάλυση του θεσμού των αυτοαπασχολουμένων, ανάλυση της δομής, των συντελεστών και των εσόδων από τους φόρους στους αυτοαπασχολουμένους, την ανάδειξη διεθνών πρακτικών στη φορολογία αυτοαπασχολουμένων, προτάσεις για αναμόρφωση του πλαισίου φορολόγησης των αυτοαπασχολουμένων στην Ελλάδα με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης , κ.α.. Ο χρόνος είναι λίγος και το εγχείρημα μεγαλεπήβολο, οπότε καλή τύχη στο ΙΟΒΕ.

Το παράδειγμα της Βουλγαρίας

Μια πρόταση που είχε γίνει στην Ελλάδα στα χρόνια των Μνημονίων, αλλά η χώρα μας δεν αποτόλμησε να εφαρμόσει, υιοθέτησε η Βουλγαρία. Η Βουλγαρία ζήτησε και έλαβε την άδεια της ΕΕ προκειμένου να εισαγάγει ειδικό μέτρο παρέκκλισης και να απαλλάσσει από τον ΦΠΑ τους υποκείμενους στον φόρο των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει το ισόποσο των 51.130 ευρώ. Το ειδικό μέτρο θα εφαρμοστεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, ημερομηνία έως την οποία τα κράτη μέλη της ΕΕ οφείλουν να μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο την οδηγία (ΕΕ) 2020/285 από την οποία προκύπτει ότι, από την 1η Ιανουαρίου 2025, θα επιτρέπεται στα κράτη μέλη να απαλλάσσουν από τον ΦΠΑ τις παραδόσεις αγαθών και τις παροχές υπηρεσιών που πραγματοποιούνται από υποκείμενους στον φόρο των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών σε ένα ορισμένο κράτος μέλος δεν υπερβαίνει το όριο των 85.000 ευρώ! Με απλά λόγια η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει τη Βουλγαρία σε ένα χρόνο από σήμερα.

Το μητρώο των ΝΕΠΑ

Σοβαρές ελλείψεις εμφανίζει το μητρώου ναυτιλιακών εταιρειών πλοίων αναψυχής του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς δεν περιλαμβάνει τους τελικούς πραγματικούς δικαιούχους των ΝΕΠΑ. Το εν λόγω μητρώο έχει αναπτυχθεί με τις βασικές πληροφορίες από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο και τις πληροφορίες φορολογικού μητρώου, ωστόσο δεν εμπεριέχει στοιχεία για τα φυσικά πρόσωπα που είναι οι ιδιοκτήτες των σκαφών αναψυχής. Και αυτή είναι σημαντική έλλειψη, καθώς σε περιπτώσεις επιβολής προστίμων τόσο οι λιμενικές όσο οι φορολογικές αρχές πρέπει να κάνουν τους ντετέκτιβ για να βεβαιώνουν τις κυρώσεις. Αν και ήδη έχουν γίνει οι σχετικές επισημάνσεις στους αρμοδίους, μέλλει να καταδειχθεί εάν το μητρώο των ΝΕΠΑ θα προικοδοτηθει και με τα στοιχεία από το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων.

Η Attica Bank

Ξεκινάει σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 28 Νοεμβρίου η διαπραγμάτευση των 271.448.946 παραστατικών τίτλων (warrants) της Attica Bank που εκδόθηκαν υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο ενεργοποίησης του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογία. Από την 1η Δεκεμβρίου οι τίτλοι μετατρέπονται αυτοδικαίως σε κοινές ονομαστικές μετοχές της τράπεζας, με αναλογία ενός τίτλου για μία κοινή μετοχή. Έτσι, το ποσοστό του ΤΧΣ στην Attica Bank αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω από το σημερινό 62,93% σε 69,51%. Αντίστοιχα, το ποσοστό του ΤΜΕΔΕ θα μειωθεί από 14,7% σε 12,03%, του ΕΦΚΑ από 10,26% σε 8,40% και του Ellington από 9,87% σε 8,08%. Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, επόμενος στόχος είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των 490 εκατ. ευρώ με στόχο να ολοκληρωθεί έως το πρώτο τρίμηνο του 2023. Και ο δρόμος αναμένεται γεμάτος συγκινήσεις …

Το 9μηνο της ΕΧΑΕ

Σήμερα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα 9μηνου 2022 του Χρηματιστηρίου Αθηνών και όλες οι ενδείξεις κατατείνουν στο ότι ο κύκλος εργασιών θα ξεπεράσει τα περυσινά επίπεδα των 27 εκατ. ευρώ! Την τρέχουσα χρήση η κερδοφορία του Ομίλου ενισχύθηκε από έκτακτα έσοδα (έσοδα από επιστροφές φόρου) και τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του Ομίλου μετά από φόρους έχουν ευνοηθεί ανάλογα. Αν και κατά τη διάρκεια του 9μήνου 2022 καταγράφεται σημαντική άνοδος στις τιμές ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, το γεγονός αυτό δεν αναμένεται πως έχει επηρεάσει στην κερδοφορία του Ομίλου, καθώς το κόστος ενέργειας είναι μικρό ποσοστό επί του συνόλου των εξόδων λειτουργίας της ΕΧΑΕ.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή