Προϋπολογισμός 2023: Υψηλότερος πληθωρισμός, χαμηλότερη ανάπτυξη
Τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προσγειώνουν την ανάπτυξη και ανεβάζουν τον πληθωρισμό για το 2023, θα υιοθετεί ο προϋπολογισμός που θα καταθέσει σήμερα η κυβέρνηση στη Βουλή
Οι βασικές του προβλέψεις είναι η χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση στους πολίτες, ιδιαίτερα στους συνταξιούχους και τους Δημοσίους Υπαλλήλους, εξαιτίας της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης ενώ προβλέπονται και οι αυξήσεις στους μισθούς που έχουν εξαγγελθεί για το 2023.
Ο προϋπολογισμός δεν θα προβλέπει νέα μέτρα, πέραν όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί (κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, μονιμοποίηση μείωσης ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και αύξηση των συντάξεων περίπου κατά 7,5%), αλλά ένα αποθεματικό 1 δισ. ευρώ, το οποίο προορίζεται κατ’ αρχάς για τη στήριξη των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϋπολογισμός θα προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ εφέτος κοντά στο 6% (από 5,3% του προσχεδίου τον Οκτώβριο), αλλά προσγείωση στο 1%-2% το 2023 (έναντι 2,1% του προσχεδίου).
Ο πληθωρισμός θα προβλέπεται κοντά στο 10% (έναντι πρόβλεψης του προσχεδίου για 8,8%) κατά μέσο όρο εφέτος και πάνω από 5% το 2023 (έναντι πρόβλεψης 3% στο προσχέδιο).
Στην ΕΕ ανησυχούν, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η απότομη πτώση του ΑΕΠ από το περίπου 6% εφέτος στο περίπου 1% το 2023 θα οδηγήσει σε πιέσεις για αυξήσεις μισθών δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και άλλων ευάλωτων νοικοκυριών και ότι οι πόροι του 2023 ίσως να μην είναι αρκετοί για την ικανοποίηση τέτοιων αιτημάτων, ρισκάροντας τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα.
Για το 2023 ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος παραμένει βεβαίως σταθερός και ίσως κατά τι ενισχυμένος από το 0,7% του ΑΕΠ του προσχεδίου, πλησιάζοντας την πρόβλεψη της Κομισιόν (1,1% του ΑΕΠ).
Με αυτό τον τρόπο ευελπιστεί ότι θα εξασφαλίσει την εύνοια και των αγορών, από τις οποίες προσδοκά το 2023 καλές αξιολογήσεις και ίσως επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, αν και αυτό πιθανολογείται ότι θα συμβεί –εφόσον συμβεί– μετά τις εκλογές. Αυτό, πάντως, δεν αποκλείει κάποιες παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής το προσεχές διάστημα, ώς το τέλος του χρόνου, αν οι συνθήκες το απαιτήσουν και τα οικονομικά του κράτους το επιτρέψουν.