Τα βήµατα πριν τη θεµελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώµατος
Ο δραστικός περιορισµός του αριθµού των εκκρεµών συντάξεων, οι κυβερνητικές εξαγγελίες για µηδενισµό των αιτήσεων λήψης κύριας σύνταξης πριν από το τέλος του 2022, καθώς και οι νέες διαδικασίες έκδοσης fast track συντάξεων, αλλά και συντάξεων εµπιστοσύνης, αποτελούν µέρος ενός τολµηρού σχεδίου της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ, µε στόχο την επίλυση ενός προβλήµατος που ταλάνιζε την ελληνική κοινωνία πολλά χρόνια.
Προκαλούν όµως και αβεβαιότητα και ανησυχία στους κόλπους των εν αναµονή αλλά και των νέων συνταξιούχων, καθώς πληθαίνουν οι περιπτώσεις - αναφορές τόσο για λάθη στις νέες συντάξεις όσο και για αιτήσεις συνταξιοδότησης που δεν έχουν διεκπεραιωθεί, παρότι έχουν υποβληθεί ακόµη και πριν από το 2019.
Με στόχο την αποτροπή δηµιουργίας νέου στοκ εκκρεµοτήτων στο άµεσο µέλλον, τρία είναι τα βήµατα που πρέπει να κάνουν οι ασφαλισµένοι όταν βρίσκονται λίγο πριν από τη θεµελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώµατος:
- Το πρώτο και βασικό είναι να ζητήσουν την έκδοση προσυνταξιοδοτικής απόφασης για τον χρόνο ασφάλισης στον ΕΦΚΑ. Οφείλουν να το κάνουν δύο χρόνια πριν από τη θεµελίωση του δικαιώµατός τους, καθώς η έκδοσή της καθυστερεί σηµαντικά.
- Το δεύτερο είναι, σε περίπτωση που έχουν ασφάλιση σε ταµείο ελεύθερων επαγγελµατιών ή αυτοαπασχολουµένων (πρώην ΟΑΕΕ ή ΕΤΑΑ), να ζητήσουν µια βεβαίωση του χρόνου ασφάλισής τους, γιατί έτσι θα ελεγχθεί και το εάν έχουν οφειλές ή όχι.
- Το τρίτο βήµα είναι να υποβάλουν την αίτηση για αναγνώριση πλασµατικών ετών νωρίτερα από την αίτηση συνταξιοδότησης (παρότι υπάρχει δυνατότητα για ταυτόχρονη υποβολή), καθώς µε αυτόν τον τρόπο πρώτα θα αναγνωριστούν τα πλασµατικά και στη συνέχεια θα εκδοθεί η απόφαση.