ΑΠΕ: Απαιτούνται επενδύσεις για την αναβάθμιση των δικτύων
Την επίσπευση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας στο 80% έως το 2030, έναντι 65% που προβλέπεται σήμερα, σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Για να επιτευχθεί αυτός ο φιλόδοξος στόχος απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις για την αναβάθμιση των δικτύων, τα οποία σήμερα δεν μπορούν να υποστηρίξουν ούτε τις ήδη υφιστάμενες επενδύσεις ΑΠΕ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι επιχειρήσεις και δήμοι που έχουν επιδοτηθεί με πόρους του ΕΣΠΑ για την ανάπτυξη ΑΠΕ ώστε να καλύπτουν μέρος των ενεργειακών αναγκών τους δεν μπορούν να συνδεθούν λόγω ανεπάρκειας του δικτύου. Εκτιμάται ότι οι επενδύσεις που πρέπει να γίνουν στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ για να μη μείνουν στα χαρτιά τα σχέδια για τις ΑΠΕ ανέρχονται σε 10 δισ.
Σε φιλόδοξους στόχους για τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που κινδυνεύουν να μείνουν στα χαρτιά γιατί προϋποθέτουν τεράστια ανάπτυξη δικτύων, φαίνεται να καταλήγει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο υπό αναθεώρηση Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Ηδη επενδύσεις ΑΠΕ δημοσίων και ιδιωτικών φορέων που έχουν υλοποιηθεί δεν μπορούν να συνδεθούν με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ και άλλες που σχεδιάζονται «παγώνουν».
Το βασικό σενάριο, που σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζει το ΥΠΕΝ, προβλέπει συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή το 2030 κοντά στο 80% από στόχο για 65% στο υφιστάμενο ΕΣΕΚ, πάνω από 50% σε ψύξη και θέρμανση και κοντά στο 30% στις μεταφορές. Ο στόχος για συνολική ισχύ ΑΠΕ το 2030 από 18,9 GW αναβαθμίζεται στα 28-30 GW και ο στόχος για αποθήκευση ενέργειας από τα 1,5 GW στα 5-8 GW. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι μέσα σε λιγότερο από 8 χρόνια θα πρέπει να μπουν στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 18-25 GW, δηλαδή υπερδιπλάσια των υφισταμένων έργων που εγκαταστάθηκαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες.
Για να μπορέσει το σύστημα να απορροφήσει αυτή την ενέργεια θα πρέπει να υλοποιηθούν επενδύσεις στα δίκτυα του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ της τάξης των 10 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των αναβαθμίσεων που έχουν προγραμματιστεί στις διεθνείς διασυνδέσεις. Από την ταχύτητα ανάπτυξης των δικτύων θα εξαρτηθεί και η επίτευξη των φιλόδοξων στόχων, με τους διαχειριστές πάντως (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) να έχουν εκφράσει στην αρμόδια επιτροπή για την αναθεώρηση του ΕΣΕΚ τον έντονο σκεπτικισμό τους, κρίνοντας από μια ρεαλιστική βάση που φαίνεται να μην λαμβάνει υπόψη ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ.