Καμπανάκι Λαγκάρντ για πληθωριστικές πιέσεις από τα μέτρα στήριξης
«Οι δημοσιονομικές πολιτικές που δημιουργούν πλεονάζουσα ζήτηση σε μια οικονομία περιορισμένης προσφοράς μπορεί να προκαλέσουν αυστηρότερη νομισματική σύσφιξη από ό,τι θα ήταν αναγκαία», δήλωσε η Λαγκάρντ μιλώντας σε συνέδριο που διοργανώθηκε από την Τράπεζα της Ταϊλάνδης και την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, στην Μπανγκόκ.
«Δυστυχώς, αυτήν τη στιγμή, τουλάχιστον ορισμένα από τα δημοσιονομικά μέτρα που αναλύουμε από πολλές κυβερνήσεις της Ευρώπης και ιδιαίτερα χωρών της ζώνης του ευρώ, δείχνουν προς την τελευταία κατεύθυνση», πρόσθεσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, αναφερόμενη στα μέτρα που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν υπερβολική ζήτηση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και τους πρώτους τρεις μήνες του 2023 λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των αυξανόμενων επιτοκίων που υπονομεύουν τις δαπάνες, τον δανεισμό και την εμπιστοσύνη.
«Χρειαζόμαστε υψηλότερες επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να άρουμε τους περιορισμούς στην προσφορά και να διασφαλίσουμε ότι η δυνητική παραγωγή δεν θα υποβαθμιστεί από την μεταβαλλόμενη παγκόσμια οικονομία. Και αυτό είναι μια μεγάλη πρόκληση και μια αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε η Λαγκάρντ.
«Και σε έναν κόσμο όπου η εξωτερική ζήτηση είναι πιο αβέβαιη, θα χρειαστεί επίσης να ενισχύσουμε την εγχώρια προσφορά και ζήτηση μέσω υψηλότερης αύξησης της παραγωγικότητας», είπε.
Με τον πληθωρισμό να τρέχει στο πενταπλάσιο του στόχου του 2%, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί φέτος, ενώ είναι πιθανό να συνεχιστούν οι αυξήσεις τους επόμενους μήνες, καθώς οι αυξήσεις των τιμών θα χρειαστούν χρόνια για να χαλιναγωγηθούν.
Το επιτόκιο των τραπεζικών καταθέσεων αυξήθηκε κατά 200 μονάδες βάσης στο 1,5% σε τρεις μήνες.
«Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι να εφαρμόσουμε πραγματικά μια νομισματική πολιτική που να εδραιώνει τις προσδοκίες... Πρέπει να δώσουμε σήμα στο κοινό, στους παρατηρητές, στους σχολιαστές, ότι σε όλα τα σενάρια, ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας σε εύλογο χρονικό διάστημα», τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ.