Σχέση «αγάπης-μίσους» των Ευρωπαίων με το ευρώ

Οι Ευρωπαίοι δεν βλέπουν με καλό «μάτι» το ευρώ, όμως δεν θέλουν και να το εγκαταλείψουν, υποστηρίζει δημοσκόπηση της αμερικανικής εφημερίδας «New York Times».

Η έρευνα έγινε σε πέντε χώρες της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.

«Παρά τα οικονομικά προβλήματα, που συγκλονίζουν την Ευρώπη, η πλειοψηφία κατοίκων στα κράτη όπου έγινε η δημοσκόπηση προτιμά να κρατήσει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα (52% στην Ιταλία, 71% στην Ελλάδα), προκύπτει από τη δημοσκόπηση, που επίσης έγινε στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, στο πλαίσιο του προγράμματος Παγκοσμιοποιημένες συμπεριφορές», υπό την αιγίδα του Pew Research Center.

Η εφημερίδα «New York Times» σημειώνει ότι το κατεξοχήν παράδειγμα αυτής της αντίφασης είναι η Ελλάδα.

«Στην Ελλάδα είναι που οι ερωτώμενοι είχαν μάλλον την τάση να απαντήσουν ότι η χώρα τους εξασθένησε εξαιτίας της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης. Όμως την ίδια ώρα και η υποστήριξη των Ελλήνων στο ευρώ είναι η ισχυρότερη», «πρόκειται ίσως για έναν οιωνό σχετικά με την ψήφο τους στις εκλογές της 17ης Ιουνίου», σημειώνει η εφημερίδα.

Όσον αφορά τη στήριξη στα προγράμματα οικονομικής βοήθειας στα κράτη εκείνα, που η κρίση έπληξε περισσότερο η δημοσκόπηση αναφέρει ότι 49% των Γερμανών είναι θετικό, συγκριτικά με το 42% περίπου προ έτους.

Αντιστρόφως, στη Γαλλία η στήριξη αυτή φθίνει, αφού τώρα θετικοί παρουσιάζονται οι Γάλλοι σε ποσοστό 42% έναντι 53% πρόπερσι την άνοιξη.

Παρά τα προβλήματα για την ελληνική οικονομία, το ποσοστό των Ελλήνων, που πιστεύει ότι «το ευρώ είναι καλό για την χώρα τους» διαμορφώνεται στο 46%, με το αποτέλεσμα να μοιράζεται στο υπόλοιπο σε περίπου ίσα ποσοστά μεταξύ: του «είναι κακό» και του «ούτε το ένα ούτε το άλλο».

Στην Ιταλία, μόνο το 30% όσων ρωτήθηκαν απάντησαν ότι «το ευρώ είναι καλό». Το αντίστοιχο ποσοστό για την Γαλλία είναι 31%.

Η Γερμανία είναι η χώρα που θαυμάζουν περισσότερο οι ερωτώμενοι πολίτες, ενώ η καγκελάριος Μέρκελ είναι η πιο σεβαστή ηγέτις στην ευρωζώνη.

Η χώρα που θαυμάζεται λιγότερο, λέει η έρευνα, είναι η Ελλάδα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 17 Μαρτίου και 16 Απριλίου και συμμετείχαν χίλιοι πολίτες από κάθε μια από τις πέντε χώρες-μέλη της ευρωζώνης.