Η Ισπανία καθοδόν προς σχέδιο διάσωσης
Η Ισπανία, αργά ή γρήγορα –το πιθανότερο είναι γρήγορα– θα υποβάλλει αίτημα διάσωσης στις Βρυξέλλες και ένταξης σε ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας, ανάλογο με αυτό της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.
Ήδη, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της έχει σπάσει το φράγμα του 6% και έχει σταθεροποιηθεί στα όρια του απαγορευτικού για δανεισμό από τις ελεύθερες αγορές 6,5%.
«Δεν θα μπορέσει να αντέξει για πολύ ακόμα» συμφωνούν Έλληνες και ξένοι αναλυτές.
Και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ραχόι επιμένει ότι στο τέλος θα αποφύγει το πικρό ποτήρι, το πιθανότερο είναι πως θα το πιει.
Άλλωστε, η κατάρρευση της τέταρτης σε μέγεθος τράπεζας της χώρας, της Bankia, έδωσε το σήμα για να επιταχυνθούν οι εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Πλέον, για τις αγορές, είδηση δεν είναι το αίτημα της Μαδρίτης για βοήθεια από τις Βρυξέλλες, που θεωρείται απλώς θέμα χρόνου, αλλά το «σκάσιμο» αμέσως μετά και της ιταλικής οικονομίας.
Μια απλή ματιά στα spreads των ομολόγων της, καθώς και στις αποδόσεις τους, αρκεί για να αποδείξει του λόγου το αληθές.
Την ώρα που η προσοχή όλων είναι στραμμένη στα ισπανικά, τα ιταλικά 10ετή ομόλογα έφτασαν να έχουν απόδοση της τάξης του 5,7% με 5,8%.
Δηλαδή, μια ανάσα από το απαγορευτικό –όπως έχει αποδειχθεί από την έως τώρα πικρή εμπειρία– 6%.
Όπερ σημαίνει ότι σε λίγο, ούτε η Ρώμη θα μπορεί να δανείζεται από τις ελεύθερες αγορές. Εκτός κι αν συμβεί κάποιο «θαύμα», που όμως συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες ως …σενάριο.