Η Αντιπρόεδρος της World Bank στην Αθήνα
Η κυρία Λερουά μίλησε στα κεντρικά γραφεία του διεθνούς οργανισμού στο Κολωνάκι, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε για 10η φορά ΕPLO προς τιμήν του Έλληνα λόγιου-συμβόλου της ελληνικής συνεισφοράς στην αναβίωση της ευρωπαϊκής παιδείας στη Δύση Μανουήλ Χρυσολωρά.
Θέμα της ομιλίας ήταν η «Ενίσχυση του κράτους δικαίου στη Διεθνή Τράπεζα». Η κυρία Λερουά μετά από μια αναφορά στην έννοια του κράτους δικαίου και την εξέλιξή του ανά τους αιώνες -από τις παρακαταθήκες του Αριστοτέλη στα «Πολιτικά» μέχρι τα γραπτά του Βρετανού νομικού και θεωρητικού του συνταγματικού δικαίου Albert Venn Dicey (1835-1922)- ανέλυσε το πώς το κράτος δικαίου διέπει σήμερα όλες τις λειτουργίες της World Bank και ιδιαίτερα το πώς ένας μεγάλος και διεθνώς γνωστός οργανισμός που στοχεύει στην παγκόσμια ανάπτυξη, ανταποκρίνεται στις επιταγές του προσαρμόζοντάς το διαρκώς, με βάση τις σύγχρονες προκλήσεις. Μια εμπειρία και πρακτική που θα μπορούσε να αποτελέσει και πλαίσιο αναφοράς για εφαρμογές σε εθνικό πλαίσιο.
Την κυρία Λερουά προλόγισε ο διευθυντής του EPLO καθηγητής κ. Σπυρίδων Φλογαϊτης κάνοντας εκτενή αναφορά στον Χρυσολωρά και τη συμβολή του στη διάδοση των ελλήνων κλασσικών στη Δύση. Αναφέρθηκε επίσης και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου τονίζοντας πως αν και σχετικά νεοσύστατος (τον Ιούνιο γιορτάζει την 5η επέτειο από την ίδρυσή του) έχει αντίστοιχη δομή και οργάνωση με μεγάλους οργανισμούς όπως η Διεθνής Τράπεζα. Ο EPLO, τόνισε, ιδρύθηκε με διεθνή συνθήκη μετά από ελληνική πρωτοβουλία και είναι ο μόνος διεθνής οργανισμός με έδρα την Ελλάδα. Σήμερα μέλη του είναι 13 κράτη και 157 πανεπιστήμια και διεθνείς οργανισμοί, αποδεικνύοντας πως ακόμα και σε δύσκολες στιγμές η χώρα μας δεν παύει να αναδεικνύεται χάρη σε κάποιες οραματικές πρωτοβουλίες του κράτους και στην πίστη των επιστημόνων της.
Τη διάλεξη παρακολούθησαν ο υπουργός Επικρατείας κ. Αντώνης Αργυρός, ο οποίος μετέφερε χαιρετισμό του υπηρεσιακού πρωθυπουργού κ. Παναγιώτη Πικραμμένου, οι πρώην υπουργοί κ. Π. Παυλόπουλος και Παντελής Καψής, ο πρώην υφυπουργός κ. Δημήτρης Δόλλης, ο πρώτος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Κώστας Μενουδάκος, που ασκεί καθήκοντα προέδρου του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας στη θέση του κ. Πικραμμένου, ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας κ. Φιλοκτήμων Αρναούτογλου, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συμβουλίου κ. Ιωάννης Καραβοκύρης, ο Γενικός Επίτροπος της Επικρατείας κ. Διονύσιος Λασκαράτος, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρος Ρακιντζής, επιφανείς νομικοί,, πρέσβεις, πρυτάνεις, διπλωμάτες, καθηγητές κ.ά.
Οι διεθνείς διαλέξεις «Μανουήλ Χρυσολωράς» είναι ένας θεσμός που καθιέρωσε ο EPLO από το 1999. Ομιλητές έχουν διατελέσει σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες, όπως ο κ. Αλέκος Μαρκίδης, πρώην Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου, ο καθηγητής κ. Βασίλειος Σκουρής, Πρόεδρος του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ο κ. Ronny Abraham, Conseiller d’Etat, Δικαστής του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ο καθηγητής J.H.H. Weiler της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης, ο καθηγητής M. Vietti, πρώην Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ιταλικής Δημοκρατίας, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας και Πρόεδρος της Βουλής, Δρ. Μichael Frendo, κ.ά.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου (EPLO) είναι διεθνής Οργανισμός με έδρα την Αθήνα που δημιουργήθηκε με ελληνική πρωτοβουλία και σήμερα στο Διοικητικό του Συμβούλιο εκπροσωπούνται 13 κράτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης καθώς και 57 Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα από όλο τον κόσμο.
Σκοπός του είναι η δημιουργία και η διάδοση γνώσεων στο χώρο του Δημοσίου Δικαίου με την ευρύτερη έννοια του όρου, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων του εθνικού, συγκριτικού και ευρωπαϊκού δημοσίου δικαίου, του δικαίου των δικαιωμάτων του ανθρώπου, του περιβαλλοντικού δικαίου κ.ά. καθώς και η προώθηση παγκοσμίως των ευρωπαϊκών αξιών διά του Δημοσίου Δικαίου μέσα σε ένα πνεύμα διαλόγου των πολιτισμών.
Για την επίτευξη των στόχων αυτών, αναπτύσσει, οργανώνει, προωθεί και υποστηρίζει επιστημονικές, εκπαιδευτικές, ερευνητικές, διδακτικές και επιμορφωτικές δραστηριότητες ενώ παρέχει υποστήριξη για την μεταρρύθμιση, τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση των δημοκρατικών θεσμών σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέχρι σήμερα, ο Οργανισμός έχει εκτελέσει πάνω από 170 προγράμματα και δραστηριότητες σε περισσότερες από 60 χώρες.
Ο Εμμανουήλ Χρυσολωράς γεννήθηκε γύρω στα 1350 στην Κωνσταντινούπολη και συνδύαζε τις ιδιότητες του καθηγητή και του διπλωμάτη.
Ήταν ο πρώτος λόγιος που έφτασε από το Βυζάντιο στη Φλωρεντία για να διδάξει ελληνική φιλολογία στην Ιταλία το Φεβρουάριο του 1397. Η χρονολογία αυτή αποτελεί σταθμό για την πνευματική ιστορία ολόκληρης της Δύσης. Μετέφερε στην Ιταλία τη μέθοδο διδασκαλίας των κλασικών κειμένων που ήταν σε χρήση στο ανώτατο Παιδευτήριο της βυζαντινής πρωτεύουσας, το Καθολικό Μουσείο. Δίδαξε σε πολλές ακόμη πόλεις της Ευρώπης, συνδυάζοντας πάντα τη διδασκαλία με τα διπλωματικά του καθήκοντα, ως πρέσβης του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Μανουήλ Β’ του Παλαιολόγου. Σημαντικότερα έργα του θεωρούνται τα Ερωτήματα, η ελληνική γραμματική του, και η πρώτη λατινική μετάφραση της Πολιτείας του Πλάτωνα.