Επέκταση του επιδόματος ακρίβειας των 250 ευρώ εξετάζει η Κυβέρνηση
Οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας εξετάζουν το κόστος επέκτασης του μέτρου, καθώς τυχόν επέκτασή του θα αυξήσει τον αριθμό των δικαιούχων, ανάλογα με τις προϋποθέσεις είσπραξής του. Πάντως εφόσον – τελικώς – επεκταθεί το μέτρο, αυτό θα συμπεριλάβει μόνο ανέργους που δεν δικαιούνται τακτική επιδότηση ανεργίας.
Ηδη έχει αποφασισθεί να δοθεί το επίδομα ακρίβειας σε μακροχρονίως ανέργους, δηλαδή σε όσους παραμένουν άνεργοι από 12 έως 24 συνεχείς μήνες. Αφορά περίπου 100.000 μακροχρονίως ανέργους.
Η ημερομηνία-κλειδί για να καταστεί κανείς μακροχρονίως άνεργος είναι η 30ή Νοεμβρίου, δηλαδή θα πρέπει έως τότε να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 12 μήνες στα μητρώα ανέργων της ΔΥΠΑ-ΟΑΕΔ.
Να παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού και να μη λαμβάνουν επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας. Επίσης θα πρέπει να πληρούν και τις εξής προϋποθέσεις: να μην είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, να έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ, να έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 16.800 ευρώ.
Μέχρι στιγμής δεν προβλέπεται να καταβληθεί η οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ σε ανέργους που δεν έχουν πάνω από 12 μήνες ανεργία. Σε όσους έχουν κάνει κάποιο μεροκάματο κατά τη διάρκεια της ανεργίας τους. Και σε όσους ανέργους παίρνουν επίδομα ανεργίας.
Τα μέτρα στήριξης
Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) κάνουν «ταμείο» αυτές τις τελευταίες μέρες του χρόνου, προσθέτοντας στα ήδη προγραμματισμένα μέτρα της ΔΕΘ τις νέες εξαγγελίες, όπως το έκτακτο δώρο Χριστουγέννων στους ενστόλους της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού, αλλά και τις υποχρεώσεις των νέων νομοθετικών ρυθμίσεων. Αναλυτικά, τα μέτρα στήριξης, ξεκινώντας από τον Δεκέμβριο και τους επόμενους μήνες περιλαμβάνουν:
• Την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ, που θα λάβουν τον Δεκέμβριο 2,3 εκατομμύρια δικαιούχοι, κόστους 500 εκατ. ευρώ.
• Το επίδομα στους αγρότες για τα λιπάσματα, κόστους 60 εκατ. ευρώ.
• Το επίδομα θέρμανσης, που θα καταβληθεί σε 1,2 εκατ. δικαιούχους, τον Δεκέμβριο (150 εκατ. ευρώ) και σε άλλες δύο δόσεις τον επόμενο χρόνο (συνολικά 300 εκατ. ευρώ).
• Την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης με 25 λεπτά το λίτρο, κόστους 60-70 εκατ. ευρώ τον μήνα. Το μέτρο, προς το παρόν, ισχύει μόνο για τον Δεκέμβριο, ίσως όμως επεκταθεί και τους επόμενους μήνες.
• Το έκτακτο δώρο Χριστουγέννων των 600 ευρώ στους ενστόλους της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού Σώματος, κόστους 37 εκατ. ευρώ.
• Τις αυξήσεις 10% στους μισθούς των 19.900 γιατρών ΕΣΥ, με κόστος 65 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ τα αναδρομικά που θα δοθούν αυτόν τον μήνα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό με 25 εκατ. ευρώ.
• Τη ρύθμιση μισθολογικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, περιλαμβανομένης της νυχτερινής απασχόλησης, κόστους 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
• Την επέκταση και στον ιδιωτικό τομέα των μέτρων στήριξης της μητρότητας που ισχύουν και στο Δημόσιο, περιλαμβανομένου του σχετικού επιδόματος, κόστους 64 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
• Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω» για τους νέους, στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος κοινωνικής στέγασης «Σπίτι μου», που θα διαθέσει 375 εκατ. ευρώ σε δάνεια και 350 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις.
• Την εναρμόνιση του ποσοστού αναπηρίας για τη λήψη αναπηρικής σύνταξης, κόστους 60 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
• Την κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ Ταμείου Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων από 1.1.23, κόστους 50 εκατ. ευρώ.
• Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους, με εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ, μετά τον ιδιωτικό τομέα, επιπλέον κόστους 500 εκατ. ευρώ.
• Την αύξηση των συντάξεων κατά 7,75%, που θα κοστίσει 909 εκατ. ευρώ.
• Τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα επιβαρύνει και τον προϋπολογισμό μέσω των επιδομάτων ανεργίας.
Οι παροχές του 2023