Εκτινάσσονται οι τιμές στο ρεύμα – «Πέταξε» στα 800 ευρώ η MWh
Χθες Δευτέρα το ηλεκτρικό δίκτυο της Βρετανίας βρέθηκε σε οριακό σημείο, ωστόσο σήμερα η πίεση υποχωρεί, αν και οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα έως το τέλος της εβδομάδας.
Μεταξύ 5 και 6 το απόγευμα, δηλαδή τις ώρες αιχμής, οι ενδοσυνεδριακές τιμές υποχώρησαν στη Βρετανία περίπου στο ένα πέμπτο σε σχέση με το επίπεδο της Δευτέρας, καθώς επανήλθε η προσφορά αιολικής ενέργειας.
Εκτίναξη σε Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία
Και στην Ελλάδα οι τιμές αυξάνονται συνεχώς, με τη μέση τιμή DAM για αύριο να ενισχύεται περαιτέρω κατά 25,29% λίγο χαμηλότερα από τα 400 ευρώ η μεγαβατώρα με την μέγιστη τιμή να διαμορφώνεται στα 580 ευρώ η μεγαβατώρα.
Χθες, Δευτέρα η τιμή του ρεύματος σημείωσε άνοδο κατά 106% σε σχέση με την Κυριακή σκαρφαλώνοντας στα 325 ευρώ η μεγαβατώρα και αύριο ενισχύεται στα 399,36 ευρώ η μεγαβατώρα. Μέχρι στιγμής η μέση τιμή του Δεκεμβρίου διαμορφώνεται πάνω από τα 300 ευρώ, στα 315,41 ευρώ η μεγαβατώρα, πολύ υψηλότερα από τον Νοέμβριο και τον Οκτώβριο.
Ανάλογες συνθήκες επικρατούν σε Γαλλία, Γερμανία και σκανδιναβικές χώρες, καθώς οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης. Οι τιμές στη Γαλλία για σήμερα από τις 5 έως τις 6 το απόγευμα κινούνταν στα 740 ευρώ η μεγαβατώρα στο χρηματιστήριο ενέργειας Epex Spot SE και η χώρα επανέφερε τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της, οι οποίοι είναι πολύ σημαντικοί για την παροχή ενέργειας στα συστήματα θέρμανσης της χώρας.
Στη Γερμανία οι τιμές έφθασαν λίγο κάτω από τα 800 ευρώ για το διάστημα από τις 6 έως τις 7 το πρωί.
Οι κακές καιρικές συνθήκες και η ανάγκη για περισσότερη θέρμανση φέρνουν τους καταναλωτές αντιμέτωπους με φουσκωμένους λογαριασμούς, παρά τα πλαφόν που έχουν θεσπίσει κυβερνήσεις.
Σύμφωνα με αναλυτή της Rystad οι υψηλές τιμές στο ρεύμα θα συνεχισθούν ολόκληρη την εβδομάδα. «Η κορύφωση μπορεί να έχει σημειωθεί στη Βρετανία τώρα, αλλά στη Γαλλία και τη Γερμανία μπορεί να δούμε υψηλότερες τιμές αργότερα στην εβδομάδα», πρόσθεσε.
Πάντως αναμένεται βελτίωση του καιρού την επόμενη εβδομάδα στην Ευρώπη, γεγονός που θα βοηθήσει στη μείωση της ζήτησης.