Χρονιά επενδύσεων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το 2023
Από ρεκόρ σε ρεκόρ κινούνται οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς η χώρα μας «πατάει γκάζι» στην πράσινη μετάβαση. Τους τελευταίους μήνες έχουν τεθεί σε λειτουργεία έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2 Gigawatt ενώ ακόμα υψηλότερες είναι οι προσδοκίες για το 2023.
Ταυτόχρονα, η Ελλάδα καθίσταται ολοένα και πιο ελκυστικός προορισμός για επενδυτές που στοχεύουν στην ανάπτυξη ΑΠΕ, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από άμεσες ξένες επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε φωτοβολταϊκά, αιολικά, αλλά και έργα βιοαερίου και βιομάζας.
Απόδειξη των παραπάνω είναι τα στοιχεία του δείκτη ελκυστικότητας που καταρτίζει η εταιρεία συμβούλων Ernst&Young σε ετήσια βάση.
Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, η Ελλάδα σημείωσε θετικές επιδόσεις μέχρι στιγμής φέτος στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, γεγονός που την οδήγησε στη 16η θέση του σχετικού δείκτη, καταγράφοντας άλμα πέντε θέσεων στην κατάταξη. Χαρακτηριστικό είναι ότι αν ληφθεί υπόψη το ΑΕΠ της κάθε χώρας, η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση της κατάταξης με πρώτη το Μαρόκο.
Μάλιστα, όπως ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σχολιάζοντας το «πράσινο ρεκόρ» που πρόκειται να επιτευχθεί φέτος, με την εγκατάσταση νέων έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2 GW. «Οι μονάδες αυτές προβλέπεται να παράγουν 3 εκατ. Μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας και έτσι να εξοικονομήσουν 6 εκατ. Μεγαβατώρες φυσικού αερίου. Επομένως, προκύπτει μια εξοικονόμηση περί τα 600 εκατ. ευρώ με βάση μια τιμή αερίου στα 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα», τόνισε ο Υπουργός.
Ενδιαφέρον από ξένους κολοσσούς
Η ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικός προορισμός για έργα ΑΠΕ επιβεβαιώνεται ταυτόχρονα από το μεγάλο, εκπεφρασμένο ενδιαφέρον κορυφαίων διεθνών ενεργειακών εταιρειών για επενδύσεις στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, η Cero Generation, εταιρεία του ομίλου της Macquaire έχει ήδη ξεκινήσει την κατασκευή του Project Delfini, το οποίο είναι και το πρώτο ηλιακό έργο στην Ελλάδα με ιδιωτικό Συμφωνητικό Πώλησης της Παραγόμενης Ενέργειας (Private PPA). Πρόκειται για ένα φωτοβολταϊκό έργο ισχύος 100 MW στην Προσοτσάνη Δράμας, το οποίο χρηματοδοτείται από την Τράπεζα Πειραιώς, αξιοποιώντας και κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το έργο θα κατασκευάσει η κοινοπραξία των εταιρειών Ameresco Energy Hellas S.A., θυγατρική εταιρία της Ameresco Inc. και Sunel Group.
Ταυτόχρονα, οι ενεργειακές ανάγκες επεκτείνονται και σε άλλους τομείς ΑΠΕ, πέραν των φωτοβολταϊκών και αιολικών, οι οποίοι δύνανται να χρηματοδοτηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα έργα παραγωγής βιομεθανίου, με τη χώρα μας να χρειάζεται περίπου 150 σχετικές μονάδες παραγωγής, προκειμένου να καλύψει τους στόχους της πράσινης μετάβασης. Ήδη στο μέτωπο αυτό έχουν εκπονηθεί μια σειρά από επενδυτικά σχέδια, τα οποία και αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ παράλληλα, διεθνείς εταιρείες του χώρου, όπως η γερμανική ewerGy και η βρετανική EQTEC συμμετέχουν σε σχετικά έργα, επιβεβαιώνοντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Αύξηση τουλάχιστον 50% των «πράσινων» επενδύσεων
Όσο για τα επόμενα χρόνια, με βάση τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις αλλά και το προγραμματισμό του Υπουργείου Ενέργειας, ο πήχης των «πράσινων» επενδύσεων μέχρι το 2023 αναμένεται να φτάσει τουλάχιστον τα 15 δισ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να εκτιναχθεί ακόμη και μέχρι τα 25 δισ. ευρώ.
Και αυτό ενώ υφιστάμενο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) προβλέπει ότι τα απαιτούμενα κεφάλαια θα κινούνταν στα επίπεδα των 10 δισ. έως το 2030.
Αυτό σημαίνει ως τόσο σε μονάδες ΑΠΕ όσο και σταθμούς αποθήκευσης -και με «καύσιμο» τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης για την πράσινη μετάβαση- αναμένεται κατακόρυφη αύξηση των επενδύσεων μέσα στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα. Γεγονός που καθιστά με βεβαιότητα και το 2023 χρόνιά επενδύσεων για τις ΑΠΕ.