Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Αντίστροφη μέτρηση για τη συμπλήρωση του 30%

Συναλλαγές με κάρτα ή με e-banking αλλιώς φόρος 22%. Ποιες αποδείξεις μετρούν διπλά. Ποιοι εξαιρούνται.

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Αντίστροφη μέτρηση για τη συμπλήρωση του 30%
Ηλεκτρονικές αποδείξεις
Eurokinissi / φωτογραφία αρχείου
4'

Λίγες ημέρες απέμειναν για το τέλος της φετινής χρονιάς και κάποιες κατηγορίες φορολογουμένων θα πρέπει να βιαστούν να κάνουν τις αγορές τους με κάρτες, ώστε να καλύψουν με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις το 30% του συνολικού εισοδήματός τους. Όσοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν το ποσό που αναλογεί θα πληρώσουν πρόσθετο φόρο 22%.

Ο φοροτεχνικός Γιάννης Χατζησαλάτας, μιλώντας στο Newsbomb.gr, εξηγεί τι ισχύει για το 30%, ποιοι επιβαρύνονται με πρόσθετο φόρο και ποιοι εξαιρούνται και ποιες δαπάνες αφορά.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, κάθε φορολογούμενος που είναι μισθωτός, συνταξιούχος, κατά κύριο επάγγελμα αγρότης ή αυτοαπασχολούμενος καθώς και κάθε φορολογούμενος με εισοδήματα από ενοίκια ακινήτων πρέπει να έχει πραγματοποιήσει έως το τέλος του τρέχοντος έτους δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με ποσοστό 30% του ετήσιου ατομικού πραγματικού εισοδήματός του.

Οι δαπάνες αυτές για να αναγνωριστούν θα πρέπει να εξοφληθούν με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (προπληρωμένες κάρτες, πληρωμές μέσω e-banking κ.λπ.) και να έχουν εκδοθεί γι’ αυτές και οι σχετικές αποδείξεις λιανικών συναλλαγών.

Τι γίνεται αν κάποιος δεν συμπληρώσει το 30%

Σε περίπτωση που δεν συμπληρωθεί το 30% του συνολικού εισοδήματος σε ηλεκτρονικές αποδείξεις υπάρχει επιβάρυνση με πρόσθετο φόρο 22%.

Όπως είπε ο κ. Χατζησαλάτας, για παράδειγμα, κάποιος που έχει ετήσιο εισόδημα φέτος ύψους 20.000 ευρώ, θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει σε ηλεκτρονικές αποδείξεις το ποσό των 6.000 ευρώ. Αν, όμως, συγκεντρώσει 5.000 ευρώ που αντιστοιχούν στο 25% του ετήσιου εισοδήματός του, τότε θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο ύψους 22% για το 5% που δεν κατάφερε να καλύψει, δηλαδή ένα ποσό της τάξεως των 220 ευρώ.

Για όσους δαπανούν το 60% του εισοδήματός τους για να πληρώσουν ενοίκια, ΕΝΦΙΑ και δόσεις δανείου, τότε μειώνεται η υποχρέωση να συμπληρώσουν το 30% του ετήσιου εισοδήματος και καλούνται να συμπληρώσουν το 20%.

Το ανώτερο ποσό που μπορεί να συγκεντρώσει κάποιος σε ηλεκτρονικές αποδείξεις είναι 20.000 ευρώ, με ανώτερο εισόδημα 66.700 ευρώ.

Επίσης, για την κατηγορία φορολογουμένων στους οποίους έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και έχουν κατασχεμένους τραπεζικούς λογαριασμούς, η υποχρέωση είναι να συμπληρώσουν το 30% των 5.000 ευρώ.

Σε περίπτωση κοινής φορολογικής δήλωσης το ένα μέλος έχει δικαίωμα να δανείζει ηλεκτρονικές αποδείξεις στο άλλο. Δηλαδή μετράει το συνολικό εισόδημα και των δύο για να συμπληρωθεί το 30%.

Ποιοι εξαιρούνται

Από την παραπάνω υποχρέωση εξαιρούνται:

  • Όσοι πολίτες είναι άνω των 70 ετών
  • Όσοι έχουν αναπηρία σε ποσοστό άνω του 80%
  • Όσοι είναι σε δικαστική συμπαράσταση
  • Όσοι είναι φορολογικοί κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Όσοι είναι δημόσιοι υπάλληλοι στο εξωτερικό
  • Όσοι είναι κάτοικοι χωριών με έως 500 άτομα πληθυσμό και νησιών με έως 3.100 άτομα πληθυσμό, αρκεί να μην είναι τουριστικές περιοχές
  • Όσοι έχουν πραγματικό εισόδημα έως 6.000 ευρώ
  • Όσοι είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
  • Όσοι υπηρετούν στον Στρατό
  • Όσοι είναι μακροχρόνια ασθενείς για πάνω από 6 μήνες
  • Όσοι είναι στρατιωτικοί αποσπασμένοι στο εξωτερικό
  • Όσοι είναι φυλακισμένοι
  • Όσοι είναι φιλοξενούμενοι σε οίκους ευγηρίας
  • Όσοι είναι τρόφιμοι ψυχιατρικών ιδρυμάτων

Ποιες αποδείξεις μετρούν

Μετρούν όλες οι αποδείξεις εκτός από πληρωμές ενοικίων, τελών κυκλοφορίας, αγοράς σκαφών / αεροσκαφών, αυτοκινήτων, δίκυκλων (πλην ποδηλάτων), πληρωμές φόρων, δόσεων δανείων και αγοράς επενδυτικών προϊόντων (π.χ. μετοχές).

Στις δαπάνες που λαμβάνονται υπόψη περιλαμβάνονται η αγορά τροφίμων, ποτών, ρούχων, παπουτσιών, κλινοσκεπασμάτων, χαρτικών ειδών, τσιγάρων, ειδών υγιεινής και καθαριότητας, για αγορές ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών συσκευών, επίπλων και άλλων διαρκών ειδών οικιακής χρήσης, δαπάνες για παντός είδους υπηρεσίες επισκευών, καθώς και τα έξοδα για πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων, για δίδακτρα, ιατρικές επισκέψεις, ιατρικές εξετάσεις, νοσήλια και ασφάλιστρα.

Ποιες αποδείξεις μετρούν διπλά

Από φέτος και έως το 2025 οι ιατρικές δαπάνες μετρούν διπλά για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος μέσω ηλεκτρονικής πληρωμής. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος πάρει 100 ευρώ απόδειξη από γιατρό θα μετρήσει για 200 ευρώ.

Οι ιατρικές ηλεκτρονικές αποδείξεις που μετρούν είναι εκείνες από γιατρούς, διαγνωστικά και κτηνιατρικά κέντρα, ενώ εξαιρούνται οι αποδείξεις για αγορά φαρμάκων και τα νοσήλια σε νοσοκομεία.

Διαβάστε ακόμα:

Οι υποχρεώσεις που πρέπει να εξοφληθούν ως τις 30 Δεκεμβρίου

ΑΑΔΕ: Ποιες φορολογικές υποθέσεις παραγράφονται σε 18 ημέρες

Το νέο πακέτο παροχών που ετοιμάζει η κυβέρνηση - Ποιοι ωφελούνται

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή