Market Pass: Πώς θα δοθούν τα 650 εκατ. ευρώ στα νοικοκυριά - Αιτήσεις, κριτήρια, παραδείγματα
Market Pass: Οι ειδικοί αναλύουν στο Newsbomb.gr πώς θα γίνει η εφαρμογή του μέτρου και ποιο θα είναι το κέρδος των πολιτών από αυτό. Τα αναλυτικά παραδείγματα και οι απαντήσεις στις ερωτήσεις των καταναλωτών.
Το Market Pass είναι το νέο μέτρο που λαμβάνει η κυβέρνηση έτσι ώστε να στηρίξει τα νοικοκυριά, καθώς η συνεχόμενη ύφεση που διαδραματίζεται τη δεδομένη χρονική περίοδο έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις δαπάνες διαβίωσης των πολιτών.
Το Market Pass θα δοθεί με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια από τον Φεβρουάριο του 2023 έως και για έξι μήνες. Πρόκειται, ουσιαστικά, για επιστροφή χρημάτων κατά 10% μηνιαίως στους καταναλωτές με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 24.000 ευρώ, όπως ανακοίνωσε χαρακτηριστικά από τη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τους τρόπους με τους οποίους θα δοθεί το market pass στο 80% των νοικοκυριών αναλύουν στο Newsbomb.gr ο οικονομικός σύμβουλος, Γιάννης Χατζησαλάτας και ο πρόεδρος της Ενωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος.
«Περιμένουμε τις εξιδικεύσεις του Market Pass»
Ο Απόστολος Ραυτόπουλος, Πρόεδρος Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας, σχολίασε στο Newsbomb.gr το νέο μέτρο στήριξης των νοικοκυριών λέγοντας πως: «θα λειτουργήσει και περιμένουμε τις εξειδικεύσεις που θα κάνει ο αρμόδιος Υπουργός».
O κ. Ραυτόπουλος τόνισε πως «η επιδότηση θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια. Το μονομελές νοικοκυριό θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα 16.000 ευρώ και για οικογένεια το ετήσιο εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 24.000 ευρώ, το οποίο θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί ή φιλοξενούμενο μέλος. Επιπλέον, ρόλο θα παίξει και η περιουσία. Η ατομική περιουσία δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ και η οικογενειακή περιουσία δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 400.000 ευρώ».
Σύμφωνα με πληροφορίες των αρμόδιων υπουργείων το επίδομα θα λάβουν περίπου 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά με περίπου 8,5 εκατομμύρια μέλη. Το συνολικό κόστος του μέτρου για του έξι μήνες εκτιμάται σε 650 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων.
Market Pass: Παραδείγματα με τα μηνιαία όρια της επιδότησης
Ο οικονομικός σύμβουλος, Γιάννης Χατζησαλάτας, έδωσε στο Newsbomb.gr αναλυτικά παραδείγματα για τα ποσά της επιδότησης που μπορεί να λάβουν οι καταναλωτές.
«Υπάρχει μηνιαίο όριο για τις αγορές που θα κάνει κάθε καταναλωτής και αυτό έχει οριστεί στα 220 ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό θα αυξάνεται με επιπλέον 100 ευρώ για κάθε άλλο μέλος και έως τα 1.000 ευρώ αγορών. Από αυτά τα ποσά θα πιστωθεί στον καταναλωτή του 10%, οπότε μια οικογένεια θα μπορεί να έχει 100 ευρώ το μήνα (το ανώτερο όριο) στα ψώνια της».
Με δύο τρόπους η πληρωμή
Τα χρήματα θα μπορούν να τα λάβουν οι δικαιούχοι με δύο τρόπους. Σύμφωνα με τον κ. Χατζησαλάτα «ο δικαιούχος έχει δύο επιλογές, είτε μέσω άυλης κάρτας, μετά από αίτηση στο gov.gr, όπως έγινε και με το fuel pass, ή κατάθεση στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Η κατάθεση θα γίνεται με πληρωμή του 50% του ποσού αρχικώς και μετά από τρεις μήνες το υπόλοιπο 50%. Αν το κάνεις μέσω τραπεζικού λογαριασμού δεν θα πάρεις έκπτωση 10% αλλά 8%».
Μηνιαίο όριο αγορών, παραδείγματα:
• Μονομελές νοικοκυριό στα 220 ευρώ για μηνιαίες αγορές θα λαμβάνει 22 ευρώ για μηναία ενίσχυση
• Ζευγάρι χωρίς τέκνα στα 320 ευρώ για μηνιαίες αγορές θα λαμβάνει 32 ευρώ για μηναία ενίσχυση
• Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο στα 320 ευρώ για μηνιαίες αγορές θα λαμβάνει 32 ευρώ για μηναία ενίσχυση
• Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα στα 420 ευρώ για μηνιαίες αγορές θα λαμβάνει 42 ευρώ για μηναία ενίσχυση
• Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο στα 420 ευρώ για μηνιαίες αγορές θα λαμβάνει 42 ευρώ για μηναία ενίσχυση
• Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα στα 520 ευρώ για μηνιαίες αγορές θα λαμβάνει 52 ευρώ για μηναία ενίσχυση
Market Pass: Ποιοι και πότε θα εισπράττουν το επίδομα για τα ψώνια
Την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική διάταξη για το Market Pass, το επίδομα για αγορές τροφίμων από τα σούπερ μάρκετ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού το Σάββατο. Θα ψηφιστεί την Τετάρτη 21/12.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους πρόκειται να ανοίξει στα μέσα Φεβρουαρίου στο gov.gr, και οι πρώτες πληρωμές θα γίνουν στο τέλος του ίδιου μήνα.
Παντοπωλεία σούπερ μάρκετ ζαχαροπλαστικής καταστήματα αρτοποιεία και καταστήματα τροφίμων λαϊκές αγορές.
Η άυλη ψηφιακή κάρτα, στα πρότυπα του Fuel Pass, θα καλύπτει αγορές στο λιανικό εμπόριο τροφίμων σε σούπερ μάρκετ, ζαχαροπλαστεία, αρτοποιεία, καταστήματα τροφίμων κ.α. αλλά και λαϊκές αγορές.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας «Δεν είναι μόνο για τρόφιμα αλλά για όλα τα προϊόντα που πωλούνται σε αυτούς τους χώρους».
Ακόμα ο κ. Σταικούρας ανέφερε ότι το ποσό θα πιστώνεται ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας, στην κάρτα κάθε μήνα και αν δεν χρησιμοποιηθεί δεν θα χάνεται αλλά θα μετακυλείται στον επόμενο μήνα. Για κατάθεση του ποσού στην τράπεζα, οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν το 80% του ποσού σε δύο τριμηνιαίες δόσεις.
Οι αιτήσεις και οι δικαιούχοι του νέου Market pass
Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το Market Pass θα μοιάζει με το fuel pass. Επομένως, θα πρέπει οι δικαιούχοι να κάνουν αίτηση για να το λάβουν, δίνοντας τα προσωπικά τους στοιχεία.
Έτσι, οι δικαιούχοι που θα κριθούν με βάση εισοδηματικά κριτήρια, θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr και να επιλέξουν την ειδική κατηγορία που θα διαμορφωθεί. Θεωρείται βέβαιο ότι θα χρειαστούν τους κωδικούς Taxisnet.
Αν η αίτηση θα μπορεί να γίνει και στα ΚΕΠ χωρίς κωδικούς Taxisnet παραμένει άγνωστο για την ώρα. Πάντως, η πλατφόρμα στο fuel pass ζητούσε να συμπληρώσετε και επικαιροποιήσετε τα στοιχεία σας:
- Διεύθυνση email
- Αριθμό κινητού τηλεφώνου
- Αριθμό προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού
Για το Fuel Pass η πίστωση της ενίσχυσης στην άυλη ψηφιακή κάρτα γινόταν εντός ολίγων ημερών από την ημερομηνία επιτυχούς παραλαβής και επεξεργασίας της αίτησης της/του δικαιούχου από το Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα της επιλογής της/του.
Γιώργος Λεχουρίτης: «H κυβέρνηση να βάλει "φρένο" στην αισχροκέρδεια και στην κερδοσκοπία»
Ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης, μίλησε στο Newsbomb.gr, για τα μέτρα κατά της ακρίβειας έγοντας πως: «επειδή απέτυχε επί της ουσίας το "καλάθι του νοικοκυριού" του κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο πρωθυπουργός εφηύρε το εκλογικό επίδομα μέσω του Market Pass. Αν είναι δυνατόν να συνεχίσουν να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό στη λογική που τον Φεβρουάριο μήνα η αγορά θα έχει αυξήσει τις τιμές των προϊόντων της κατά 20%. Άρα το εγχείρημα των επιδομάτων είναι προς λάθος κατεύθυνση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα λόγια του πρωθυπουργού το 2017, όταν ήταν αντιπολίτευση, που έλεγε ότι με τα επιδόματα δεν μπορείς να εξαρτάς τους πολίτες. Και έρχεται σήμερα και δίνει συνέχεια επιδόματα σε αυτούς που κλέβουν τα εισοδήματα των Ελλήνων πολιτών. Αντί να βάλει η κυβέρνηση "φρένο" στην αισχροκέρδεια και στην κερδοσκοπία, επιδοτεί με επιδόματα την ενέργεια, τα καύσιμα και τώρα τα τρόφιμα».
Ερωτήσεις και Απαντήσεις για το Market Pass
- Τα εισοδηματικά όρια για τη λήψη της ενίσχυσης πώς διαφέρουν ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού;
Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά όπου το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού, σύμφωνα με το έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης.
Συνεπώς εάν ο υπόχρεος στην υποβολή φορολογικής δήλωσης είναι έγγαμος με δύο εξαρτώμενα τέκνα και επίσης έχει ένα τρίτο τέκνο μεγαλύτερης ηλικίας που δεν θεωρείται εξαρτώμενο αλλά το φιλοξενεί, τότε τα μέλη του νοικοκυριού εκλαμβάνονται ως πέντε και τόσο τα εισοδηματικά όρια, όσο και το ύψος της ενίσχυσης διευρύνονται αντιστοίχως.
Επίσης εάν ο ανωτέρω υπόχρεος δηλώνει ως εξαρτώμενο μέλος και τον παππού, τότε τα μέλη του νοικοκυριού εκλαμβάνονται ως έξη.
Εάν ο παππούς δεν είναι εξαρτώμενο μέλος του υιού και δεν φιλοξενείται στον υιό, είναι δικαιούχος της ενίσχυσης ως ξεχωριστό νοικοκυριό.
- Τα εισοδηματικά όρια αναφέρονται σε μεικτό ή καθαρό εισόδημα;
Το όριο εισοδήματος υπολογίζεται επί του φορολογητέου εισοδήματος. Δηλαδή του εισοδήματος μετά από ασφαλιστικές εισφορές και προ φόρων (όπως ισχύει και με τα εισοδηματικά όρια του επιδόματος θέρμανσης).
- Πώς λαμβάνεται η ενίσχυση και πώς χρησιμοποιείται;
Η ενίσχυση λαμβάνεται κατόπιν αίτησης σε σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα στο gov.gr, η οποία θα είναι διαθέσιμη μετά τα μέσα Φεβρουαρίου 2023. Κατά την αίτηση ο ωφελούμενος θα πληροφορηθεί εάν είναι δικαιούχος, το μηναίο ύψος ενίσχυσης ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και θα επιλέξει αν θέλει να λάβει την ενίσχυση υπό τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ή στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσει.
Σε περίπτωση λήψης της ενίσχυσης σε τραπεζικό λογαριασμό λαμβάνει το 80% του ύψους της ενίσχυσης, σε τριμηνιαία βάση (μία τέλος Φεβρουαρίου και μία τέλος Μαΐου) και δύναται να κάνει χρήση του ποσού όπως επιθυμεί.
Σε περίπτωση χρήσης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, το πλήρες ποσό της ενίσχυσης πιστώνεται σε μηναία βάση και ειδικότερα η πρώτη πίστωση πραγματοποιείται πριν το τέλος του Φεβρουαρίου 2023 και στη συνέχεια εντός της πρώτης εβδομάδας κάθε μηνός.
- Σε τι είδους καταστήματα μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ψηφιακή χρεωστική κάρτα;
Το πιστωθέν χρηματικό ποσό στη ψηφιακή χρεωστική κάρτα δύναται να χρησιμοποιείται από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγορών κάθε είδους από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο τομέα του λιανικού εμπορίου τροφίμων. Σε αυτές περιλαμβάνονται σουπερμάρκετ, φούρνοι, μινι-μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία και εν γένει οποιαδήποτε επιχείρηση έχει στη συσκευή POS τον κωδικό (MCC) που αντιστοιχεί στους σχετικούς κωδικούς λιανικού εμπορίου τροφίμων. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και έμποροι τροφίμων σε λαϊκές αγορές.
Σημειώνεται ότι η ψηφιακή κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά όλων των ειδών που πωλούν τα ανωτέρω καταστήματα.
Σε περίπτωση λήψης της ενίσχυσης στον τραπεζικό λογαριασμό δεν υπάρχει περιορισμός ως προς το πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ενίσχυση.
- Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα πώς λειτουργεί;
Η κάρτα λειτουργεί μέσω του κινητού του χρήστη στα μηχανήματα POS των καταστημάτων. Όπως και οι πλαστικές κάρτες, ο ωφελούμενος μπορεί να επιλέξει να κάνει χρήση σε μία αγορά όλου του ποσού που έχει η κάρτα ή μέρος του ποσού και το υπόλοιπο να το πληρώσει με οποιοδήποτε άλλο μέσο, σε αντιστοιχία με ότι ίσχυσε στο fuel pass.
Σε περίπτωση που δεν εξαντλήσει το ποσό στην κάρτα εντός του μηνός, το υπόλοιπο μεταφέρεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τους επόμενους μήνες, μαζί με τα επιπλέον ποσά που πιστώνονται κάθε μήνα.
Ποιοι εξαιρούνται από το Market Pass
- Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του ν. 4172/2013.
- Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.
- Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης.
- Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.
- Τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν υποβάλλει οριστικά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022.
Για τον προσδιορισμό των ανωτέρω εξαιρέσεων χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2021, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022 και άλλες πηγές.
Σχετικές ειδήσεις
Market Pass: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Market Pass: Πώς να κάνετε την αίτηση - Ποιοι μένουν εκτός
Market Pass - Καλάθι του Νοικοκυριού: Ενίσχυση ως 120€ τον μήνα