Σοβαρά προσκόμματα στο πλάνο εξυγίανσης της Folli Follie
Κίνδυνο βιωσιμότητας προκαλεί στην εύθραυστη Folli Follie η απόφαση του Ε΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για αναβολή, στις 19 Ιουνίου 2023, της δίκης κατά πρώην στελεχών της εταιρείας και άλλων προσώπων που βρίσκονται αντιμέτωπα με σειρά κακουργημάτων.
Αυτά αφορούν τη δράση εγκληματικής οργάνωσης, οι πράξεις της οποίας, κατά τη δικογραφία, προκάλεσαν ζημία που υπολογίζεται κατ’ εκτίμηση σε περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ.
Η αναβολή επηρεάζει δυσμενώς την «επόμενη μέρα» της εταιρείας η οποία, υπό τη διορισμένη από το 2020 (με δικαστική απόφαση ύστερα από αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) διοίκηση με επικεφαλής τον Γιώργο Σάμιο, επιδιώκει να παραμείνει σε λειτουργία και να πετύχει τη μεγέθυνσή της. Ενώ δηλαδή απαιτήθηκε περισσότερος από ενάμισης χρόνος ωσότου καταρτιστεί και επικυρωθεί η συμφωνία εξυγίανσης της Folli Follie, αυτή κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα για λόγους που δεν σχετίζονται με το αντικείμενο της εταιρείας.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της Folli Follie, η αναβολή συνεπάγεται την περαιτέρω καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δίκης (σε πρώτο βαθμό) κατά τουλάχιστον ενάμιση χρόνο.
Το γεγονός αυτό έχει αποτέλεσμα το «πάγωμα» της αποδέσμευσης της ακίνητης περιουσίας ύψους 28 εκατ. ευρώ και των τραπεζικών λογαριασμών της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ της Follie Follie, που είχαν δεσμευθεί κατά την ποινική προδικασία βάσει του Ν. 4557/2018 (περί καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες).
Οπως έχει αναφέρει ο κ. Σάμιος, χωρίς την αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων το πλάνο εξυγίανσης δεν θα είναι δυνατόν να υλοποιηθεί, ενώ είναι ορατό και το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας. Κατά το σχέδιο εξυγίανσης, θα πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων σε δύο νέες εταιρείες (OpsCo, AssetsCo) με έδρα το Λουξεμβούργο, προκειμένου η Folli Follie να μετατραπεί σε εταιρεία συμμετοχών.
Με τα δεδομένα αυτά, η Folli Follie θα ζητήσει την αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων μέσω του αρμόδιου Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, διαδικασία που θα απαιτήσει χρόνο, βάσει του καλού σεναρίου. Η απόφαση αναβολής του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ήρθε σε συνέχεια της αποχής των δικηγόρων από την εκδίκαση πρωτόδικων υποθέσεων, λόγω της τροποποίησης του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα (για τις δίκες με αντικείμενο εγκληματική οργάνωση) που θεωρούν ότι είναι αντισυνταγματική.
Κατά το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, λόγω της σημαντικής καθυστέρησης της εκδίκασης της υπόθεσης Folli Follie, δεν πληρούνται πλέον οι αυτονόητες προϋποθέσεις τής εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος δίκαιης δίκης και της ορθής απονομής της δικαιοσύνης. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, δεν επίκειται παραγραφή των αδικημάτων, επειδή «οι κατηγορίες αφορούν για όλους τους κατηγορουμένους πράξεις κατ’ εξακολούθηση, με χρόνο τελέσεως από το 2008 έως το 2018, ούτε συμπληρώνονται τα ανώτατα όρια προσωρινής κράτησης, που αποτελούν τους μόνους λόγους για τη χορήγηση της άδειας».
Ανεξαρτήτως, όμως, του εάν η αναβολή της εκδίκασης της πολύκροτης υπόθεσης θα έπρεπε να αποτραπεί (όπως έχει αναφέρει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων) ή όχι, δύσκολα θα αμφισβητούσε κάποιος ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό εμπόδιο για την εξυγίανση της Folli Follie. Εάν ληφθεί υπόψη και το ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 τα δικαστήρια θα αναστείλουν τη λειτουργία τους λόγω των βουλευτικών εκλογών, γίνεται αντιληπτό γιατί ο δρόμος για την εταιρεία θα παραμείνει ανηφορικός.