Φυσικό αέριο: Πλαφόν στα 180 €/Mhw–Τι προβλέπει η συμφωνία της Ευρώπης
H εντολή για την διαμόρφωση ενός πλαφόν στο φυσικό αέριο δόθηκε τον Οκτώβριο του 2021 και μετά από έναν χρόνο και κάτι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα ανώτατο όριο, ύψους 180 ευρώ.
Πρόκειται για μια «ανάσα» για πολίτες και επιχειρήσεις που βιώνουν την ενεργειακή ακρίβεια καθημερινά, καθώς με την εφαρμογή του πλαφόν από τον Μάρτιο του 2023 εκτιμάται πως θα περιοριστεί η άνοδος στις τιμές της ενέργειας.
Παράλληλα, η συμφωνία δικαιώνει την Ελλάδα, η οποία είχε υποβάλει πρόταση πριν από εννέα μήνες, για τον μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς με το πλαφόν στο φυσικό αέριο που υιοθετήθηκε τελικά στη σύνοδο των υπουργών.
Τη συμφωνία των υπουργών Ενέργειας των Βρυξελλών, που αποφάσισαν πλαφόν στην τιμή των 180 ευρώ για το φυσικό αέριο, χαιρετίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, μετά το πέρας της συνόδου δήλωσε: «Η Ευρώπη πήρε μια ιστορική απόφαση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Μια απόφαση υπέρ των πολιτών της. Χρειάστηκαν 9 μήνες από τη μέρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε πρώτος την επιβολή ενός ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου από την ΕΕ».
Τι προβλέπει η συμφωνία
Το ανώτατο όριο τιμής ορίστηκε στα 180 ευρώ/MWh και θα ισχύει από 15 Φεβρουαρίου για τον δείκτη τιμών TTF και από 31 Μαρτίου 2023 για όλους τους υπόλοιπους δείκτες, μετά από αξιολόγηση του ESMA και του ACER.
Ο Μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς θα ενεργοποιείται όταν η τιμή του φυσικού αερίου θα υπερβαίνει τα 180 ευρώ για τρείς συνεχόμενες μέρες και η διάρκεια ισχύος του καθορίζεται στον ένα χρόνο.
Σχετικά με την αναστολή του Μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς αποφασίστηκε πως, σε περιπτώσεις που η εφαρμογή του σε κάποιο hub οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις τις χρηματοπιστωτικές αγορές ή τις αγορές φυσικού αερίου, η Επιτροπή μπορεί να εξαιρεί ορισμένα παράγωγα από την εφαρμογή του μηχανισμού.
Παραμένει η ανησυχία για το 2023
Ο χειμώνας είναι επίσημα εδώ και οι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι βαρύς, προβλέποντας πως οι τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος θα κινηθούν ανοδικά, σύμφωνα με πρόβλεψη της ING.
Εκτιμάται πως αν η Ρωσία μειώσει τη μικρή ποσότητα αερίου, που εξακολουθεί να παραδίδει στην Ευρώπη και η ζήτηση αερίου από την Κίνα αυξηθεί μετά τις χαμηλές ποσότητες που εισήγαγε εξαιτίας των lockdown λόγω Covid-19, η ΕΕ μπορεί να βρεθεί το 2023 αντιμέτωπη με υστέρηση κατά 27 δισ. κυβικά μέτρα (bcm), σύμφωνα με τον IEA. Η συνολική κατανάλωση αερίου της ΕΕ ήταν 412 bcm το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕE.
Την ίδια ώρα, με φόντο το «σκάνδαλο του Κατάρ» η ανατολική χώρα απειλεί την Ευρώπη πως όσα γίνονται θα έχουν επιπτώσεις στο φυσικό αέριο.
«Η απόφαση να επιβληθεί ένας τέτοιος περιορισμός διακρίσεων στο Κατάρ, περιορίζοντας τον διάλογο και τη συνεργασία πριν από το τέλος της νομικής διαδικασίας, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην περιφερειακή και παγκόσμια συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, καθώς και στις συνεχιζόμενες συζητήσεις για την παγκόσμια ενεργειακή λειψυδρία και ασφάλεια», δήλωσε την Κυριακή ένας διπλωμάτης του Κατάρ.