Ποια στελέχη του ΕΦΚΑ θα αμείβονται με 7.000 ευρώ μεικτά μηνιαίως
Ειδικότερα, εντός του Ιανουαρίου πρόκειται να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κάλυψη του 60%-70% των θέσεων γενικών διευθυντών και διευθυντών του νέου οργανογράμματος του ΕΦΚΑ που προβλέπει 13 γενικές διευθύνσεις, 63 διευθύνσεις, 12 υποδιευθύνσεις και 291 τμήματα. Παράλληλα, προωθείται ο νέος κανονισμός για τις προμήθειες καθώς και η σύσταση της εταιρείας ειδικού σκοπού που θα διαχειρίζεται τα ακίνητα.
Ο τομέας της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ που θα αναλάβει ο νέος γενικός διευθυντής προβλέπεται να αναβαθμιστεί μέσω σύστασης εταιρείας ειδικού σκοπού με την επωνυμία Εταιρεία Ακινήτων e-ΕΦΚΑ. Η νέα εταιρεία ειδικού σκοπού θα εκπονήσει αρχικά μελέτες για τον βέλτιστο τρόπο με τον οποίο μπορούν να αξιοποιηθούν τα ακίνητα με στόχο τα μέγιστα έσοδα. Ο ΕΦΚΑ διαθέτει σήμερα 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ, με τουλάχιστον το 20% αυτών, παρότι μεγάλης αξίας, να μένει εντελώς αναξιοποίητο.
Επισημαίνεται ότι στο κέντρο της Αθήνας ο ΕΦΚΑ διαθέτει ακίνητα που στεγάζουν γραφεία, υπηρεσίες, ξενοδοχεία κ.ά., αλλά και οικόπεδα συνολικής επιφάνειας περίπου 17,5 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, τα οποία ο ασφαλιστικός φορέας επιχειρεί να αξιοποιήσει είτε μέσω πώλησης είτε μέσω προσέλκυσης εκμισθωτών - επενδυτών για τουριστική χρήση.
Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν το κτίριο γραφείων ΜΕΓΑΡΟ ΤΣΜΕΔΕ, συνολικής επιφάνειας 4.214,00 τ.μ., επί των οδών Κολοκοτρώνη 4 και Ανθίμου Γαζή και Καρύτση, δίπλα στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα, το ακίνητο συνολικής επιφάνειας 3.105,00 τετραγωνικών μέτρων επί της οδού Σταδίου 58 στην Αθήνα, ακίνητο επί της οδού Βουλής 6, Αθήνα, ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ, αλλά και ακίνητα ή οικόπεδα σε Πειραιά και Περιφέρεια (Λάρισα). Ανάμεσα στα αναξιοποίητα φιλέτα του ΕΦΚΑ ανήκει το κτίριο στην Πανεπιστημίου 46, Αθήνα (συνολική επιφάνεια: 10.247,00 τ.μ.), όπως και εκείνο στη Σωκράτους 65, Αθήνα - Παλαιό Εφετείο (συνολική επιφάνεια: 10.247,00 τ.μ.).
Σύστημα προμηθειών. Θα υιοθετηθεί ένα περισσότερο ευέλικτο σύστημα προμηθειών προκειμένου να δοθεί τέλος στη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις. Ενδεικτικά, σήμερα, όταν η δαπάνη ξεπερνά τα 30.000 ευρώ το έτος απαιτούνται 17 διαφορετικά στάδια έως ότου πληρωθεί ο προμηθευτής.