Η Folli Follie, τo «Ginger Aegean» και το «bonus» Ανάκαμψης

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Οι σύμβουλοι της Folli Follie

Η πολύκροτη οικονομική απάτη της Folli Follie που κατά το πολυσέλιδο κατηγορητήριο συντελέστηκε από την «εγκληματική οργάνωση» υπό τη «διεύθυνση» του ιδρυτή της εταιρείας Δημήτρη Κουτσολιούτσου και του γιου του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, έχει βρεθεί μετά από τέσσερα χρόνια να σέρνεται στα δικαστήρια. Ωστόσο, για να αποτυπωθούν τα «ανοσιουργήματα» της Διοίκησης Κουτσολιούτσου, αλλά κυρίως για να συνταχθεί και να υλοποιηθεί το σχέδιο εξυγίανσης της Folli Follie, η προσωρινή διοίκηση της εταιρείας, υπό τον Γιώργο Σάμιο (που τοποθετήθηκε μετά από αίτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) έλαβε στήριξη από συμβούλους και κυρίως ξένους συμβούλους. Για να ακριβολογούμε πολλούς από τους συμβούλους τους είχε ήδη προσλάβει η οικογένεια Κουτσολιούτσου για να κάνει το crisis management, μετά τις αποκαλύψεις της fund QCM. Τα κόστη των συμβούλων αυτών, ελεγκτικών εταιρειών και νομικών γραφείων, αγγίζουν αθροιστικά σε βάθος τετραετίας τα 20 εκατ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό, πως για να ανταποκριθεί στα κόστη των συμβούλων η Διοίκηση της Folli Follie είχε λάβει στο τέλος του 2020 ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 13 εκατ. ευρώ από το fund Arena Investors. Αυτή η συμφωνία είχε επιτευχθεί από την Whitetip Investments, τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο της Folli Follie. Το δάνειο των 13 εκατ. ευρώ είχε ως ενέχυρο το κτίριο του ΜΙΝΙΟΝ, που ανήκε τότε στη Folli Follie. Αυτό το ακίνητο ήταν ένα από τα λίγα περιουσιακά στοιχεία που δεν είχαν δεσμευτεί από το Δημόσιο και αξιοποιήθηκε για την εξασφάλιση της ενδιάμεσης χρηματοδότησης. Η Διοίκηση της Folli Follie πέτυχε να πωλήσει το συγκεκριμένο ακίνητο στην Dimand, έναντι 26 εκατ. ευρώ. Από αυτά έχουν εισπραχθεί ήδη τα 22,5 εκατ. ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος τους κατευθύνθηκε για να εξοφληθεί το δάνειο της Arena Investors και για να αποπληρωθούν υποχρεώσεις προς συμβούλους. Απομένει η εκταμίευση ενός υπολοίπου 3,5 εκατ. ευρώ περίπου από την Dimand, στη Folli Follie, η οποία αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2023.

To «Ginger Aegean»

H προσωρινή διοίκηση της Folli Follie, υπό τον Γιώργο Σάμιο είχε εξαρχής προσπαθήσει να δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Κουτσολιούτσου προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα της επιχείρησης. Έτσι, πέτυχε τη δέσμευση της πολυτελούς θαλαμηγού 38 μέτρων «Phalarope» της οικογένειας Κουτσολιούτσου, την οποία πούλησε προς 1,8 εκατ. ευρώ. Μαζί με την θαλαμηγό είχε δεσμευθεί και ένα ταχύπλοο 9 μέτρων, τύπου Cigarette, με την ονομασία «Ginger Aegean», που χρησιμοποιούσε για τις κοντινές μετακινήσεις της η οικογένεια Κουτσολιούτσου στις κοσμικές παραλίες των Σπετσών. Βάσει διαταγής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά το «Ginger Aegean» θα έπρεπε να παραμείνει από τα τέλη του 2020 σε αναγκαστικό αγκυροβόλιο στο λιμάνι των Σπετσών «ή όπου αλλού ναυλοχεί». Ωστόσο, η διαταγή παραβιάσθηκε και το ταχύπλοο 9 μέτρων «έκανε φτερά», με αποτέλεσμα η διοίκηση της Folli Follie να το αναζητά σε μαρίνες και αγκυροβόλια.

Καθυστερημένες εκταμιεύσεις

Αρκετά παράπονα ακούγονται τις τελευταίες εβδομάδες από το χώρο των εταιρειών ψηφιακών τεχνολογιών για τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας. Ο λόγος, όπως μαθαίνουμε, είναι οι σημαντικές καθυστερήσεις από την πλευρά του φορέα ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ (Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας) αναφορικά τόσο με την αξιολόγηση των επιμέρους τεχνικών ελέγχων όσο και ως προς τις εκταμιεύσεις για τη δράση «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ». Το θέμα απασχολεί έναν σημαντικό αριθμό εταιρειών του κλάδου, οι οποίες βλέπουν τον οικονομικό έλεγχο να ολοκληρώνεται γρήγορα, αλλά ο τεχνικός έλεγχος να καθυστερεί σημαντικά αν και θα έπρεπε να ολοκληρώνεται σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Οι καθυστερήσεις, συνολικά, φθάνουν στους 7-8 μήνες, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που έχουν φθάσει στο έτος. Και το πρόβλημα είναι ότι χωρίς τις εκταμιεύσεις να μην μπορούν οικονομικά να διαχειριστούν την ολοκλήρωση των ερευνητικών προγραμμάτων που έχουν αναλάβει. Μένει να δούμε αν το θέμα θα λυθεί σύντομα από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ή θα συνεχιστεί καθώς μέχρι τώρα δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανταπόκριση στα αιτήματα για συναντήσεις.

Η βιωσιμότητα του χρέους

H Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2022 που κατατέθηκε χθες στη Βουλή εμπεριέχει και μια επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Η ανάλυση βιωσιμότητας θα μπορούσε να συνοψισθεί υπό την έκφραση «ναι μεν αλλά». Όπως αναφέρεται οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους θα παραμείνουν περιορισμένοι μεσοπρόθεσμα, υπό την προϋπόθεση ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης έχουν προσωρινό χαρακτήρα και ότι αξιοποιούνται αποτελεσματικά οι ευρωπαϊκοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Ωστόσο, η Τράπεζα της Ελλάδος ξεκαθαρίζει πως «μακροπρόθεσμα εκτιμάται αυξημένη αβεβαιότητα, καθώς η σταδιακή αναχρηματοδότηση του συσσωρευμένου χρέους προς τον επίσημο τομέα με όρους αγοράς θα αυξήσει την έκθεση του Ελληνικού Δημοσίου στον επιτοκιακό κίνδυνο, γεγονός που εξαλείφει τα περιθώρια χαλάρωσης των υποθέσεων για πρωτογενή πλεονάσματα». Με απλά λόγια, το ακριβό χρέος που αντλούμαι σήμερα σε λίγα χρόνια θα μας αναγκάσει να σφίξουμε το ζωνάρι για να το αποπληρώσουμε.

«Bonus» Ανάκαμψης

«Bonus» έως δύο μισθούς θα λάβουν οι υπάλληλοι της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης για την επίτευξη των ετήσιων στόχων του 2022. Απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη αναφέρει πως το ύψος της επιπλέον ανταμοιβής καθορίζεται κατά 40% από την επίτευξη των ετήσιων στόχων της Υπηρεσίας και κατά 60% από τον κατά περίπτωση άμεσα προϊστάμενό του υπαλλήλου, βάσει της συνολικής απόδοσής του. Για το έτος 2022 είχαν καθορισθεί οι εξής στόχοι για την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης: α) η έγκριση του πρώτου αιτήματος πληρωμής από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η εκταμίευση της πρώτης δόσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέγιστου ύψους 3,563 δισ. ευρώ, β) η υποβολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του δευτέρου αιτήματος πληρωμής μη επιστρεπτέας χρηματοδοτικής στήριξης μέγιστου ύψους 1,718 δισ. ευρώ, γ) η θετική προκαταρκτική αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του δευτέρου αιτήματος πληρωμής. Οι ανωτέρω στόχοι επιτεύχθηκαν, οπότε το προσωπικό της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης κλείδωσε το «bonus».