Folli Follie: Προσπάθειες ανάταξης εν μέσω προσκομμάτων
Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Folli Follie Γιώργος Σάμιος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την απόφαση του Ε΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων να αναβάλει για τις 19 Ιουνίου 2023 τη δίκη των πρώην στελεχών της εταιρείας.
Η αναβολή επηρεάζει σημαντικά την πορεία της εταιρείας, καθώς όσο η υπόθεση εκκρεμεί, θα παραμείνουν «παγωμένα» τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας που φτάνουν τα 28 εκατ. ευρώ σε ακίνητα, ενώ υπάρχουν και 3 εκατ. ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς που είχαν δεσμευθεί κατά την ποινική προδικασία. Ο κ. Σάμιος επισήμανε ότι το πλάνο της εξυγίανσης είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί χωρίς την αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων.
Σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης, θα πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων σε δύο νέες εταιρείες (OpsCo, AssetsCo) με έδρα το Λουξεμβούργο, προκειμένου η Folli Follie να μετατραπεί σε εταιρεία συμμετοχών. Η επιχειρηματική δραστηριότητα θα βρίσκεται στην Ελλάδα και η μητρική FF Asset Corporate θα βρίσκεται στο Λουξεμβούργο.
Η επιχείρηση θα είναι ελληνική με Έλληνες εργαζόμενους και θα φορολογείται στην Ελλάδα. Εάν έχει κάποια επιπλέον δραστηριότητα η μητρική θα φορολογείται στο Λουξεμβούργο. Ο κ. Σάμιος προανήγγειλε πως σύντομα θα ανακοινωθεί το σχήμα των τριών νέων εταιρειών, σημειώνοντας πως στόχος είναι η εξυγίανση του ομίλου και πρόθεση όλων αποτελεί να λειτουργήσει κανονικά σαν μια σωστή επιχειρηματική μονάδα η OpsCo και επίσης οι ομολογιούχοι να μην ζημιωθούν.
Ο ίδιος περιέγραψε την κατάσταση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η διοικητική ομάδα, η οποία ανέλαβε την τύχη της εταιρείας μετά το σκάνδαλο του 2018 και την κατάρρευσή της. Αρχικά, μέσα σε ένα εξάμηνο αποχώρησαν τα 41 brands από τα 42 που βρίσκονταν στο χαρτοφυλάκιο, ενώ περισσότεροι από 700 εργαζόμενοι αποχώρησαν από την εταιρεία την τελευταία τριετία.
Μετά ωστόσο από αυτή την περιπετειώδη τετραετία, εφέτος ο τζίρος της Folli Follie αναμένεται να φτάσει τα 40 εκατ. ευρώ με τον κλάδο του κοσμήματος να σημειώνει άνοδο τζίρου 47% έναντι της περασμένης χρονιάς. Αλλά και ο τομέας της μόδας, παρά την απώλεια της Nike, αυξήθηκε κατά 24% περίπου.
Η αποχώρηση της Nike αποτέλεσε το μεγαλύτερο πλήγμα στον τζίρο της Folli Follie, με τον κ. Σάμιο να αναφέρει χαρακτηριστικά πως θα χαθούν περίπου 6 εκατ. ευρώ εισπράξεις το 2022 λόγω της απώλειας της Nike.
Παράλληλα η Folli Follie συνεχίζει την προσπάθεια να αποκτήσει νέες συνεργασίες και να διευρύνει τον αριθμό των καταστημάτων του που αυτή την στιγμή αριθμεί περί τα 100 σημεία σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Η Folli Follie έχει ανοίξει φέτος τέσσερα νέα καταστήματα στην Ελλάδα και ένα στη Βουλγαρία με το διεθνές σήμα της Jack and Jones, αποδεικνύοντας. Νέες συνεργασίες που θα προσδώσουν διαφορετική δυναμική στην αγορά αναμένεται να υπάρξουν το 2023.
Ο όμιλος αριθμεί σήμερα περί τους 1.000 εργαζομένους σε Ελλάδα και εξωτερικό, με το σήμα της Folli Follie να παραμένει ακόμα δυνατό, κάτι που προκύπτει από πρόσφατη έρευνα που κατέδειξε πως το brand της εταιρείας έχει 93% αναγνωρισιμότητα.