Ρεπορτάζ Newsbomb.gr

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Πόσο κοστίζει; Τι λένε Πηλίδης και Νιώτης

Αυξημένο κατά 10% το εορταστικό τραπέζι - Τι λέει στο Newsbomb.gr για το κόστος, ο πρόεδρος των Μικρών και Μεσαίων Σούπερ μαρκετ Ελλάδος, Γιάννης Πηλίδης
Νίκος Χριστοφάκης Newsbomb.gr

Ρεπορτάζ: Εύη Σιμοπούλου

Φωτογραφίες - Βίντεο: Νίκος Χριστοφάκης

H μειωμένη κίνηση στην αγορά η οποία παρατηρείται ενώ είμαστε εν μέσω εορταστικών ημέρων οφείλεται στην συνεχόμενη ύφεση. Ωστόσο, υποτονική είναι και η κίνηση ακόμα και σε καταστήματα τροφίμων, γεγονός που είναι έντονο και συμβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός ότι σχεδόν όλες οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ ανακοινώνουν συνεχώς προσφορές.

Ο Γιάννης Πηλίδης, ο πρόεδρος των Μικρών και Μεσαίων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, μίλησε στο Newsbomb.gr για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές, ιδιαίτερα τώρα που καλούνται να ετοιμάσουν το εορταστικό τραπέζι, με τις αυξημένες τιμές να προκαλούν πονοκέφαλο.

«Η κίνηση στα σούπερ μάρκετ πριν τις γιορτές ήταν υποτονική, αλλά την τελευταία εβδομάδα υπήρξε σημαντική αύξηση στην κίνηση που έδειξε ότι τα Χριστούγεννα θα πάνε καλά», είπε αρχικά ο κος Πηλίδης και συνέχισε λέγοντας πως «οι καταναλωτές ψωνίζουν αυστηρά με τη λίστα» καθώς τα κόστη είναι αυξημένα, με αποτέλεσμα να μετράνε ακόμα και το ένα ευρώ.

Ο πρόεδρος των Μικρών και Μεσαίων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος τόνισε ότι το «κόστος του εορταστικού τραπεζιού είναι αυξημένο κατά 10% σε σχέση με πέρυσι».

Πού κυμαίνονται οι τιμές για τα προϊόντα που είθισται να αγοράζουμε στις γιορτές των Χριστουγέννων:

  • Μελομακάρονα: 6,30 ευρώ το κιλό έως 12,00 ευρώ το κιλό
  • Κουραμπιέδες: 8,00 ευρώ το κιλό έως 15,00 ευρώ το κιλό
  • Γαλοπούλα κατεψυγμένη: 5,00 ευρώ το κιλό
  • Κρασί: 4,00 ευρώ το κιλό έως 10,00 ευρώ το κιλό

Σε ορισμένα προϊόντα οι αυξήσεις άγγιξαν ακόμα και το 17%, σε σχέση με πέρυσι

  • Μπύρα: Αύξηση της τάξεως του 12%
  • Τυροκομικά (με μέση τιμή 11 ευρώ το κιλό): Αύξηση της τάξεως 15% έως 17% το κιλό

Ανδρέας Νιώτης: «Ικανοποιητική η κίνηση για φέτος»

Ο Πρόεδρος της Βαρβακείου Αγοράς, Ανδρέας Νιώτης, μίλησε στο Newsbomb.gr για το πως βλέπουν οι επαγγελματίες της μεγαλύτερης αγοράς της Αθήνας την κίνηση εν όψει των εορταστικών ημερών.

Ο κος Νιώτης ανέφερε πως «είναι ικανοποιητική η κίνηση για φέτος» και πολύ καλύτερη σε σχέση με πέρυσι. Οι καταναλωτές από τότε που μπήκαν τα δώρα καθώς και οι συνταξιούχοι με την πληρωμή των συντάξεων ξεχύθηκαν στην αγορά και άρχισαν να ψωνίζουν για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Η εκτίμηση της ΕΣΕΕ για το κόστος του εορταστικού τραπεζιού

Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι έχει αυξηθεί κατά περίπου 11-12% συγκριτικά με πέρυσι καθώς, σύμφωνα με την εκτίμηση του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Το Ινστιτούτο προχώρησε στην ετήσια έρευνά του σχετικά με το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού για το 2022 σύμφωνα με την πάγια πρακτική του και -όπως ανακοινώθηκε- από την τιμοληψίες προκύπτει πως το κόστος, για 6 έως 8 άτομα, κυμαίνεται από 92,55 έως 127,07 ευρώ. Πρόκειται για μεταβολή της τάξης του 11,6% έως 12,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2021.

Το εύρος των τιμών, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων, ενώ υπογραμμίζεται ότι για λόγους συγκρισιμότητας των δεδομένων με τις προηγούμενες ετήσιες έρευνες του ΙΝΕΜΥ για την εκτίμηση του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού δεν έχουν συμπεριληφθεί κάποια προϊόντα που εντάσσονται στο «εορταστικό καλάθι». Αντίθετα, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες καταγράφονται όπως κάθε χρόνο ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» ή στο «εορταστικό καλάθι».

Mετά την εορταστική περίοδο, το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ πρόκειται να διενεργήσει πανελλαδική έρευνα σχετικά με την εξέλιξη των πωλήσεων κατά την εορταστική περίοδο στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου.

Διαβάστε επίσης:

Τελικά πόσο θα κοστίσει φέτος το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι;

ΗΠΑ: «Κυκλώνας-βόμβα» φέρνει πολικό ψύχος τα Χριστούγεννα

Χριστούγεννα 2022: Φτωχότερο το γιορτινό τραπέζι - Στα ύψη οι τιμές