Τα 23 χρόνια της Πλαίσιο στο Χρηματιστήριο και ο Φώτσης ξενοδόχος
Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.
Η Πλαίσιο βγαίνει από το ΧΑΑ
Έχουν περάσει 23 χρόνια και 9 μήνες από τις 15 Μαρτίου του 1999, όταν και η Πλαίσιο Computers εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια περίοδο άκρατης αισιοδοξίας που οι επενδυτές πόνταραν στα πάντα χωρίς να εξετάζουν θεμελιώδη και οικονομικές καταστάσεις. Ωστόσο, σε αντίθεση με πολλές άλλες εισηγμένες εταιρείες εκείνης της εποχής που στην πάροδο των 23 και πλέον αυτών ετών εξαφανίσθηκαν από προσώπου γης η Πλαίσιο Computers με τιμονιέρη τον Γιώργο Γεράρδο εξελίχθηκε από το μαγαζάκι των 12 τ.μ. στην οδό Στουρνάρη, πριν από 52 χρόνια, στην ηγέτιδα δύναμη του κλάδου σήμερα. Το Χρηματιστήριο Αθηνών αποτέλεσε αναμφίβολα ένα από τα οχήματα ανάπτυξης της Πλαίσιο, όμως πλέον εδώ και καιρό δεν επιτελεί το σκοπό αυτό. Έτσι, η Διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε την έξοδο της Πλαίσιο Computers από το ΧΑΑ. Καθώς ο Γιώργος Γεράρδος κατέχει άμεσα το 66,71% των μετοχών μετά δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας και ο Κωνσταντίνος Γεράρδος το 15,47% προχώρησαν σε δημοσία πρόταση για να αποκτήσουν το υπόλοιπο 17,82% των μετοχών της εταιρείας. Προς τούτο προσφέρουν 4,58 ευρώ σε μετρητά για κάθε μετοχή, προσφορά πολύ γενναιόδωρη, καθώς είναι 45,3% υψηλότερη σε σχέση με τη χθεσινή τιμή διαπραγμάτευσης της μετοχής (3,15 ευρώ). Συνολικά, η δημοσία προσφορά θα κοστίσει στην οικογένεια Γεράρδου 18 εκατ. ευρώ.
Ξενοδόχος ο Φώτσης
Τουριστικές δραστηριότητες στους Παξούς ετοιμάζεται να αναπτύξει ο παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής Αντώνης Φώτσης. Συνέστησε την Αντώνης Φώτσης Μονοπρόσωπη Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο 300.000 ευρώ και δρομολόγησε την ίδρυση ξενοδοχειακής μονάδας, 3 αστέρων στους Παξούς. Μάλιστα, το επενδυτικό σχέδιο συνολικού επιλέξιμου κόστους 2,1 εκατ. ευρώ υπάχθηκε ήδη στον αναπτυξιακό νόμο και θα ενισχυθεί με επιχορήγηση 895.046 ευρώ.
Η νέα επένδυση της Sunlight
Τη νέα επένδυση της Sunlight (συμφερόντων Πάνου Γερμανού) ενέταξε χθες στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ). Πρόκειται για επένδυση ύψους 102,5 εκατ. ευρώ, που αφορά στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου της εταιρείας στο Νέο Ολβιο Ξάνθης, στην αυτοματοποίηση των γραμμών συναρμολόγησης μπαταριών τεχνολογίας λιθίου, στη δημιουργία νέου κέντρου logistics 17.000 τ.μ. Η νέα επένδυση προβλέπεται να δημιουργήσει 220 νέες θέσεις εργασίας.
Το «απουσιολόγιο» των ομολόγων
Πιο αυστηρό καθίσταται από την 1η Ιανουαρίου 2023 το «απουσιολόγιο» των βασικών διαπραγματευτών της αγοράς ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτό προβλέπει τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας των βασικών διαπραγματευτών της αγοράς ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που υπογράφουν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Ουσιαστικά οι επενδυτικές τράπεζες που έχουν τον ρόλο των βασικών διαπραγματευτών των ελληνικών ομολόγων θα κατατάσσονται ανάλογα με το μέσο ποσοστό αποχής τους στην αγορά. Οι διαπραγματευτές υποχρεούνται να διατηρούν τις προσφορές που αφορούν στα πλέον πρόσφατα ομόλογα αναφοράς, ενεργές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, με μέγιστο συνολικό χρόνο αποχής τα 30 λεπτά. Για κάθε διαπραγματευτή θα εξετάζονται οι προσφορές του και θα υπολογίζεται, για κάθε προσφορά, ο χρόνος που είναι ανενεργή στη διάρκεια της ημέρας. Ο χρόνος πέρα των 30 λεπτών θα θεωρείται χρόνος αποχής για το συγκεκριμένο ομόλογο. Στη συνέχεια θα υπολογίζεται ο μέσος ημερήσιος χρόνος αποχής για όλα τα ομόλογα αναφοράς για κάθε βασικό διαπραγματευτή και κατόπιν το μέσο ποσοστό αποχής του για τη χρονική περίοδο που εξετάζεται. Με βάση το μέσο ποσοστό αποχής θα γίνεται η κατάταξη των διαπραγματευτών με αύξουσα σειρά. Ο πρώτος θα παίρνει 15 βαθμούς και οι επόμενοι αντιστρόφως ανάλογα με το μέσο ποσοστό αποχής τους σε σχέση με τον πρώτο. Το σύστημα αυτό έχει έναν και μόνον σκοπό να δίνει κίνητρα για αυξημένη εμπορευσιμότητα των ελληνικών τίτλων.
Οι βασικοί διαπραγματευτές
Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ανανεώθηκε για το 2023 η ιδιότητα των βασικών διαπραγματευτών της αγοράς ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και στα 18 πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα που ήταν βασικοί διαπραγματευτές το 2023. Πρόκειται για τα ακόλουθα 18 ιδρύματα: Alpha Bank, Barclays Bank Ireland, BNP Paribas, Bofa Securities Europe, Citigroup Global Markets Europe, Commerzbank, Credit Suisse Bank, Deutsche Bank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Eurobank, Goldman Sachs Bank Europe, HSBC Continental Europe Greece, Intesa Sanpaolo, JP Morgan, Morgan Stanley Europe, Nomura Financial Products Europe, Societe Generale και Τράπεζα Πειραιώς.