Η Γερμανία θα αυξήσει τις εισαγωγές άνθρακα το 2023

Η Γερμανία έχει μεριμνήσει να προμηθευτεί τερματικούς σταθμούς LNG εξοπλισμένους με εγκαταστάσεις για τη μετατροπή του καυσίμου σε αέρια μορφή και έχει ήδη λάβει μία πλωτή πλατφόρμα, την οποία και έθεσε σε λειτουργία μέσα στην εβδομάδα.
INTIME

Δεδομένου, όμως, ότι η ύπαρξη των υποδομών δεν διασφαλίζει και την επάρκεια προσφοράς, στρέφεται ταυτοχρόνως και στον άνθρακα για την ενεργειακή της ασφάλεια.

Καθώς το τέλος της ενεργειακής κρίσης δεν φαίνεται να πλησιάζει και οι βιομηχανίες της Γερμανίας απειλούνται, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης καίει ορυκτά καύσιμα για να παράγει ηλεκτρική ενέργεια με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια. Θα είναι, άλλωστε, μία από τις λίγες χώρες που θα αυξήσουν τις εισαγωγές άνθρακα την επόμενη χρονιά, σε μια απίστευτη συγκυρία που συνέπεσε με την κλιματική κρίση και τα φιλόδοξα σχέδια για την αντιμετώπισή της.

Σύμφωνα, πάντως, με τα σχέδιά της, η Γερμανία θα επιχειρήσει να καταργήσει σταδιακά τη χρήση άνθρακα έως το 2038, αλλά ο κυβερνητικός συνασπισμός πιέζει για να επισπευσθεί η διαδικασία και να τεθεί στόχος για το 2030.

Για να ξεπεράσει την τρέχουσα κρίση, η χώρα επανέφερε προσωρινά ορισμένες μονάδες άνθρακα που είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας. Κάτι ανάλογο συμβαίνει σε πολλές χώρες, αν και για περιορισμένο όγκο και περιορισμένη χρήση άνθρακα.

Οπως σχολίασε σχετικά ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, «η στροφή είναι σημαντική μόνο στη Γερμανία, όπου η χρήση προβλέπεται να είναι για 10 γιγαβάτ». Σύμφωνα με την Destatis, την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, η Γερμανία παράγει πλέον πάνω από το 30% της ηλεκτρικής της ενέργειας από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα. Το τρίτο τρίμηνο η ηλεκτρική ενέργεια από την παραγωγή άνθρακα ήταν κατά 13,3% υψηλότερη από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.