Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται η αγοραστική δύναμη των πολιτών μειώνεται

Από τον Μάιο του 2023 και μετά ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί κοντά στα 751 ευρώ, αυξημένος δηλαδή κατά περίπου 5%-5,5%, προκειμένου να φθάσει τα επίπεδα όπου βρισκόταν πριν από τα μνημόνια. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από το υπουργείο Εργασίας, στα τέλη Απριλίου, όμως οι διαδικασίες διαβούλευσης με επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς θα ξεκινήσουν εντός του Ιανουαρίου.
INTIME

Παράλληλα, βέβαια, αναμένεται να κλιμακωθούν και οι πιέσεις για αυξήσεις σε σημαντικούς κλάδους της εγχώριας επιχειρηματικότητας, καθώς –με δεδομένο και το ότι το 2023 είναι εκλογικό έτος– εφόσον ο κατώτατος μισθός αυξηθεί κοντά στα 751 ευρώ τον μήνα, θα υπάρξουν πιέσεις από τα μεσαία μισθολογικά κλιμάκια.

Ο μέσος κατώτατος μισθός στην ευρωζώνη είναι 40% υψηλότερος από τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα, η οποία έχει επίπεδο πληθωρισμού κατά 16% (μέσος όρος 11μήνου του 2022) υψηλότερο από την Ευρωζώνη.

Επιπλέον, η αποδιάρθρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων εργασίας στην Ελλάδα παρεμποδίζει θεσμικά τη διάχυση της συντελούμενης αύξησης του κατώτατου μεριδίου κατά το 2022 στο σύνολο των μισθών στη χώρα μας (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, Νοέμβριος 2022). Μάλιστα, η αύξηση του μέσου μισθού του 2022 αντιστοιχεί στο 40% της αύξησης του κατώτατου μισθού και υπολείπεται κατά 5,9 ποσοστιαίες μονάδες του επιπέδου του πληθωρισμού.

Οπως δείχνουν και τα στοιχεία της Eurostat, η απώλεια σε αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού στη χώρας μας είναι 12,7% (PPS, Purchasing Power Standard). Για να μη μειωθεί η αγοραστική δύναμη, θα έπρεπε να έχουμε κατώτατο μισθό στα 816 ευρώ από 713 ευρώ (μεικτά).

Σύμφωνα άλλωστε με τα στοιχεία της έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών (Σεπτέμβριος 2022) και τα στοιχεία της Eurostat, η μέση καταναλωτική δαπάνη στη χώρα μας το 2022 ήταν 1.250 ευρώ. Αρα η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού έχει παρουσιάσει απώλεια κατά 18,5%.