Το ΤΧΣ και το ΙΟΝ Group, η Εράσμειος και η μαρίνα Μυκόνου
Το ΤΧΣ αποφασίζει
Η βούληση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην αποεπένδυση του Δημοσίου από τις τράπεζες πριν τις επερχόμενες εκλογές και σε μια συγκυρία που δεν χαρακτηρίζεται και ιδανική, μεταφέρει μεγάλο βάρος στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Το Ταμείο έχει ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία για την πρόσληψη συμβούλου διάθεσης για το ποσοστό που ελέγχει στην Τράπεζα Πειραιώς και η επιλογή αναμένεται του συμβούλου αναμένεται να γίνει έως το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Μέσα στις επόμενες ημέρες το ΤΧΣ θα στείλει και επιστολή διερεύνησης ενδιαφέροντος στο ιταλικό private equity fund ΙΟΝ Group, το οποίο είχε ενδιαφερθεί να αποκτήσει το 27% της Τράπεζας Πειραιώς έναντι 1,34 ευρώ ανά μετοχή. Το ΤΧΣ με την επιστολή του θα ζητά από το ΙΟΝ να επαναβεβαιώσει το ενδιαφέρον του για την τράπεζα, αλλά και να αναθεωρήσει το τίμημα που προσφέρει. Η προσφορά του ΙΟΝ Group αποτιμά το 27% της Τράπεζας Πειραιώς στα 452 εκατ. ευρώ, όταν σήμερα το ποσοστό αυτό αποτιμάται στο ταμπλό στα 470 εκατ. ευρώ, δηλαδή 4% υψηλότερα. Ωστόσο, το προσφερόμενο από το ΙΟΝ Group τίμημα συνιστά discount 20% σε σχέση με τα υψηλά έτους της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς. Μέσα στο 2022 η μετοχή της τράπεζας βρέθηκε στο 1,723 ευρώ ανά μετοχή, κάτι που σημαίνει πως εκείνη τη δεδομένη στιγμή το 27% της τράπεζας είχε αξία 580 εκατ. ευρώ, δηλαδή 120 εκατ. ευρώ περισσότερα από όσα προσφέρει το ΙΟΝ Group. Οπότε είναι λογικό το ΤΧΣ να αναζητά βελτιωμένη πρόταση από τον Andrea Pignataro, που βρίσκεται στο τιμόνι του ΙΟΝ Group.
Εκτός αναπτυξιακού
Εκτός από τις μεγάλες επενδύσεις που εντάσσονται στον αναπτυξιακό νόμο υπάρχουν και αυτές που απεντάσσονται. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Kalatravia Solar LTD και ΣΙΑ 5 Ετερόρρυθμος Εταιρεία. Η εν λόγω εταιρεία είχε ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο το 2011 προκειμένου να αναπτύξει ηλιοθερμική μονάδα παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Φλώρινα. Το συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος της επένδυσης ήταν 28,2 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, σχεδόν 12 χρόνια μετά, η απόφαση υπαγωγής ανακλήθηκε μετά από αίτηση του φορέα της επένδυσης, λόγω λύσεως της εταιρείας . Πίσω από την εν λόγω επένδυση ήταν η εταιρεία Maximus Terra, με έδρα στη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει παρουσία στον τομέα των ΑΠΕ ήδη από το 2010, όταν και ιδρύθηκε από την Private Consulting AE, η οποία αποτελεί τη μετεξέλιξη και μετονομασία τnς ΤΕΚΜΩΡ Βορείου Ελλάδος ΑΕ. Ωστόσο, δεν είναι η μοναδική επένδυση της Maximus Terra που απεντάχθηκε από τον αναπτυξιακό. Προσφάτως είχε απενταχθεί επένδυση, ύψους 6,4 εκατ. ευρώ, της Kalatravia Solar LTD και ΣΙΑ που είχε ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο το 2011 με απόφαση που είχε εκδοθεί το 2014 και είχε τροποποιηθεί το 2018. Και η συγκεκριμένη εταιρεία λύθηκε και η επένδυση που αφορούσε στην ίδρυση νέας ηλιοθερμικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Καστοριά έμεινε στα χαρτιά.
Η Εράσμειος Ελληνογερμανική Σχολή
Προ ημερών η Γενική Συνέλευση της Ερασμείου Ελληνογερμανικής Σχολής , ενέκρινε τις οικονομικές καταστάσεις του ιδρύματος για τη χρήση 01/07/2021 έως 30/06/2022. Από αυτές προκύπτει πως η Εράσμειος Ελληνογερμανική Σχολής Παναγιώτου Βόσσου Ανώνυμος Εταιρεία είχε το τελευταίο χρόνο μια εξαιρετικά ταχεία επέκταση, η οποία φαίνεται να στηρίζεται σε υγιείς βάσεις. Ο κύκλος εργασιών του γνωστού ιδιωτικού εκπαιδευτήριου ανήλθε στη χρήση 01/07/2021 έως 30/06/2022 σε 12,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 16,16% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Το καθαρό αποτέλεσμα χρήσης μετά φόρους ανήλθε σε 219.520 ευρώ. Οι επενδύσεις σε ενσώματα πάγια περιουσιακά στοιχεία ανήλθαν σε 1,1 εκατ. ευρώ, ο δανεισμός ανήλθε σε 1,3 εκατ. ευρώ (και δεν αφορούσε σε εμπράγματες εξασφαλίσεις επί των ακινήτων της εταιρείας) και το σύνολο τον κυκλοφορούντος ενεργητικού της Ερασμείου έφθασε στα 10,3 εκατ. ευρώ. Το μισθοδοτούμενο προσωπικό της Ερασμείου για τη χρήση 01/07/2021 έως 30/06/2022 αριθμούσε 295 άτομα.
Η μαρίνα Μυκόνου
Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 αναμένεται να κλειδώσουν οι αποφάσεις για την αξιοποίηση της μαρίνας Μυκόνου. Το ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο έχει περιέλθει όλος ο λιμένας Μυκόνου προετοιμάζει το νέο master plan για το σύνολο του λιμανιού και αξιολογεί τον βέλτιστο τρόπο παραχώρησης. Ο νέος λιμένας Μυκόνου χωροθετείται στις βορειοδυτικές ακτές του νησιού στην θέση Τούρλος και σε απόσταση περίπου 2 χλμ. από τον υφιστάμενο παραδοσιακό λιμένα στη χώρα της Μυκόνου. Η χωροθέτηση του λιμένα της Μυκόνου προβλέπει χρήσεις ακτοπλοΐας, κρουαζιέρας και μαρίνας. Προτεραιότητα από το ΤΑΙΠΕΔ δίνεται στις δραστηριότητες της μαρίνας. Σήμερα τα τέλη πρυμνοδέτησης στην μαρίνα Μυκόνου ξεκινούν από τα 30 ευρώ το μέτρο συν ΦΠΑ για τα μικρά σκάφη έως 7 μέτρα και ανέρχονται στα 200 ευρώ το μέτρο συν ΦΠΑ για τα ιδιωτικά πλοία αναψυχής άνω των 15 μέτρων.