Η Κροατία το 20ο μέλος της ευρωζώνης από την 1η Ιανουαρίου 2023
Κατά κάποιον τρόπο πρόκειται απλώς για την επισημοποίηση μιας κατάστασης που υφίσταται ντε φάκτο εδώ και χρόνια καθώς οι οικονομικοί δεσμοί της Κροατίας με την ευρωζώνη είναι προ πολλού ισχυροί.
Το 50% του εξωτερικού της εμπορίου είναι με τις χώρες της ευρωζώνης από την οποία προέρχονται τα 2/3 των άμεσων ξένων επενδύσεων στο έδαφός της αλλά και το 70% των τουριστών της. Παράλληλα, το 50% των καταθέσεων είναι σε ευρώ όπως και το 60% των δανείων της.
Κατά τους Financial Times, η προσχώρηση μιας ακόμη χώρας στην ευρωζώνη –η Κροατία θα καταστεί το 20ο μέλος της Ευρωζώνης– θα δώσει μια συμβολική ώθηση στην ενότητα της Ευρώπης σε μια στιγμή που η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει ρωγμές στο εναντίον της μέτωπο.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει χαρακτηρίσει την επικείμενη προσχώρηση της Κροατίας «ψήφο εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη», ενώ έχει προβλέψει πως η χώρα θα ωφεληθεί από την «ασπίδα του ευρώ».
Οι χώρες που υιοθέτησαν το ευρώ γνώρισαν κατά μέσον όρο μια αύξηση των τιμών της τάξης του 0,2% έως 0,4%, αλλά αυτό έγινε σε περιόδους χαμηλού πληθωρισμού. Στην Κροατία έχει ήδη ληφθεί μέριμνα για να διασφαλισθεί διαφάνεια στις τιμές και τα καταστήματα είναι υποχρεωμένα από τον Σεπτέμβριο να εμφανίζουν τις τιμές των προϊόντων τους τόσο σε κούνα όσο και σε ευρώ.
Οφείλουν να διατηρήσουν τη διπλή αναγραφή των τιμών μέχρι τα τέλη του 2023.
Η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει τις επιχειρήσεις ότι θα επιβληθούν πρόστιμα σε όποιον επιχειρήσει να κερδοσκοπήσει εκμεταλλευόμενος την αλλαγή του νομίσματος για να αυξήσει τις τιμές.