Το ιταλικό δεκαετές ομόλογο ξεπέρασε το ελληνικό
Ο ιταλικός τίτλος ξεπέρασε το 4,6%, ενώ ο ελληνικός είναι πάνω από το 4,5%.
Όι δελεαστικές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και ο φόβος του πληθωρισμού θα παρασύρουν περισσότερους Ιταλούς επενδυτές στο να αγοράσουν προϊόντα σταθερού εισοδήματος το 2023, προσφέροντας κάποια βοήθεια στο υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας, ακριβώς την ώρα που η ΕΚΤ αποσύρει τη στήριξή της.
Το επόμενο έτος αναμένεται να είναι δύσκολο για την υπερχρεωμένη Ιταλία, διότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της. Οι μεσοπρόθεσμες και οι μακροπρόθεσμες μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ρώμης διαμορφώνονται στα 310-320 δισ. ευρώ, έναντι των 278 δισ. το 2022, όπως είχε προσφάτως ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας.
Για να ενισχύσει, δε, τη σχέση του με τους μικροκαταθέτες το υπουργείο δήλωσε ότι ενδέχεται να προωθήσει στην αγορά νέα στοχευμένα χρεόγραφα. Το 2022 προώθησε δύο κρατικά ομόλογα αξίας πάνω από 21 δισ. ευρώ, τα οποία συνδέονται με τον πληθωρισμό, εκ των οποίων το 75% αγοράστηκε από μικροκαταθέτες.
Οι υψηλότερες αποδόσεις θεωρούνται «κλειδί» για τους ιδιώτες επενδυτές. Καθώς η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου αναμένεται να παραμείνει πάνω από 4% σε τουλάχιστον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, όπως επισημαίνουν αναλυτές, οι μικροκαταθέτες εκτιμάται πως θα αγοράσουν πιο πολλά χρεόγραφα – πάντως δεν θα είναι αρκετά για να αντικαταστήσουν την τεράστια δύναμη πυρός της ΕΚΤ.
Οι δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι ο κύκλος επιθετικής νομισματικής πολιτικής θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος ασκούν σημαντικές πιέσεις και ανεβάζουν το ευρωπαϊκό κόστος δανεισμού. Χαρακτηριστικές είναι οι αποδόσεις του γερμανικού διετούς ομολόγου, οι οποίες έχουν ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών, στο 2,69%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008.