Market Pass vs Μείωση ΦΠΑ: Γιατί η κυβέρνηση επιλέγει τις επιδοτήσεις
Αυτό υποστήριξε εκ νέου χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέχεια της αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση, με αφορμή τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στην Ισπανία.
«Βοηθάμε τους πολίτες με όσα αντέχει ο κρατικός προϋπολογισμός», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι «έχει αποδειχθεί ότι την τελευταία τριετία κάνουμε ορθολογική διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και επειδή πηγαίνει καλά η ελληνική οικονομία δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος. Αυτός ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται επιστρέφει πίσω στην κοινωνία. Εκτιμώ ότι δημοσιονομικός χώρος θα δημιουργηθεί και το πρώτο εξάμηνο του 2023 – εάν δημιουργηθεί θα επιστρέψει στην κοινωνία και δεν θα έχει να κάνει με τις εκλογές».
Σχετικά με τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής που αποφάσισε η ισπανική κυβέρνηση, ο υπουργός σχολίασε ότι «η οικονομική πολιτική δεν γίνεται με ένα μέτρο, αλλά με συνδυασμό πολλών μέτρων.
Η κυβέρνηση, είπε, έχει κάνει μια επιλογή. Η επιλογή αυτή είναι να φορολογήσει τα διυλιστήρια και το ποσό αυτό, 650 εκατομμύρια, να δοθεί στους καταναλωτές. Ετσι, μια τετραμελής οικογένεια θα παίρνει 52 ευρώ τον μήνα. Εάν μειώναμε τον ΦΠΑ κατά 7%, η ωφέλεια θα ήταν 36 ευρώ, θα ήταν μικρότερη η βοήθεια και δεν θα ήταν βέβαιο ότι θα κατέληγε στον καταναλωτή, καθώς μπορεί να χανόταν στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Συνεπώς, η βοήθεια που δίνεται είναι στοχευμένη σε αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη και όχι οριζόντια και καταλήγει στον καταναλωτή. Το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων που εισηγείται η αξιωματική αντιπολίτευση είναι 3,5 δισ. ευρώ το έτος, που σημαίνει ότι η Ελλάδα το 2023 θα επιστρέψει σε σημαντικά πρωτογενή ελλείμματα που πρέπει να το αποφύγουμε».