Έρχεται ρύθμιση για απονομή σύνταξης με χρέη προς τον ΕΦΚΑ - Τι θα περιλαμβάνει
Ανοίγει η πόρτα στη σύνταξη με διαγραφή χρεών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Οι ωφελούμενοι από τη νέα ρύθμιση μπορούν να διαγράψουν έως 10 χρόνια οφειλών. Απεγκλωβίζονται, κυρίως, οι ασφαλισμένοι 67 ετών μη μισθωτοί (πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ), οι οποίοι μπορεί να οφείλουν στον ΕΦΚΑ αρκετά χρόνια (σωρευτικά πάνω από 20.000 ευρώ) και ενώ έχουν τουλάχιστον 15ετία ασφάλισης, δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω του χρέους.
Ηδη ξεκίνησε από το ΚΕΑΟ η διαδικασία συνταξιοδότησης χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, οι οποίοι διασώζονται από χρέη παρελθόντων ετών μετά την εφαρμογή της δεκαετούς παραγραφής οφειλών ύψους 1 δισ. ευρώ.
Πρόκειται, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Νέων, για χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο μεταξύ 2006 και 2012 και δεν έχουν ακόμη κινηθεί οι διαδικασίες από τον e-ΕΦΚΑ και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για τη νόμιμη αναζήτησή τους.
Οπως ξεκαθαρίζει ρητά και η σχετική εγκύκλιος, η παραγραφή αφορά μόνο μη βεβαιωμένες από τον ΕΦΚΑ οφειλές. Η εγκύκλιος ορίζει σε 10 χρόνια – από 20 που ίσχυε μέχρι σήμερα – την περίοδο που έχει στη διάθεσή του ο e-ΕΦΚΑ προκειμένου να βεβαιώσει και να εισπράξει απαιτήσεις από μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές. Εάν η απαίτηση του e-ΕΦΚΑ δεν βεβαιωθεί και η οφειλή δεν κοινοποιηθεί στον ασφαλισμένο μέσα σε αυτό το διάστημα, οι οφειλές παραγράφονται.
Η παραγραφή αφορά όλες τις κατηγορίες οφειλετών ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι, αγρότες). Και δεν απαιτείται αίτηση ασφαλισμένου. Η διαδικασία παραγραφής των βεβαιωμένων οφειλών θα γίνεται κεντρικά και μαζικά κάθε έτος από τις υπηρεσίες του ΚΕΑΟ και οι εν λόγω οφειλές δεν θα εμφανίζονται πλέον στην καρτέλα του οφειλέτη.
Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος, σύμφωνα με τα Νέα, θέλει να υποβάλει ένσταση σχετικά με την παραγεγραμμένη οφειλή, μπορεί να το πράξει απευθυνόμενος στην τοπική Διεύθυνση του e-ΕΦΚΑ στην οποία ανήκει.
Το ενδεχόμενο παραγραφής παύει να ισχύει όταν ο e-ΕΦΚΑ ή το ΚΕΑΟ – εντός της 10ετίας – ειδοποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο τον ασφαλισμένο για την οφειλή: με δικαστικό επιμελητή - κλητήρα, επιστολή, ηλεκτρονική ειδοποίηση, εφόσον υπάρξει μέτρο διοικητικής εκτέλεσης για την είσπραξή της (κοινοποίηση ατομικής ειδοποίησης, επιβολή κατάσχεσης επί κινητής/ακίνητης περιούσιας ή απαίτησης εις χείρας τρίτου, προσδιορισμός προγράμματος πλειστηριασμού κ.λπ.) κ. ά.
Επίσης, όπως προκύπτει από την εγκύκλιο, ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να ακυρώσει χρεωστικά ειδοποιητήρια που έχουν αποσταλεί σε ασφαλισμένους εφόσον αυτά πέφτουν στη 10ετή παραγραφή.
Οι χρόνοι που διαγράφονται λόγω παραγραφής δεν μπορούν να συνυπολογιστούν στον χρόνο ασφάλισης των μη μισθωτών, γεγονός που σε ορισμένες περιπτώσεις δυσχεραίνει τη συνταξιοδότηση. Και αυτό γιατί ο χρόνος που παραγράφεται δεν επιτρέπει τη συμπλήρωση του απαιτούμενου για τη συνταξιοδότηση χρόνου ασφάλισης.
Συνολικά, υπολογίζεται ότι η παραγραφή αφορά ήδη οφειλές ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ έναντι συνολικών οφειλών προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ που ξεπερνούν τα 45,5 δισ. ευρώ.