Πότε θα αποφασισθεί η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές για το 2023

Με την απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου να έχει υποχωρήσει στο 4%, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών βολιδοσκοπεί πιθανές ημερομηνίες για την πρώτη έξοδο στις αγορές για το 2023.

Πότε θα αποφασισθεί η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές για το 2023
Εurokinissi - Φωτογραφία αρχείου
2'

Σημαντική για την επιλογή του χρόνου και του ποσού δανεισμού αποτελεί η 27η Ιανουαρίου, η ημερομηνία δηλαδή που ο οίκος Fitch θα δημοσιεύσει την αξιολόγησή του για το ελληνικό χρέος. Τα κλειδά για τις αποφάσεις αποτελούν η έκθεση του οίκου για την ελληνική οικονομία και η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια στις 2 Φεβρουαρίου.

Τα μηνύματα για αυξήσεις επιτοκίων από τη Φρανκφούρτη μπορεί να φέρουν αναστάτωση στις αγορές και έτσι υπάρχει το σενάριο η Ελλάδα να δώσει το παρών της πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το οικονομικό επιτελείο μπορεί να προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου διάρκειας 10 ετών στα τέλη Ιανουαρίου, μετά την έκθεση της Fitch. Το ποσό θα κυμαίνεται μεταξύ 1-2 δισ. ευρώ, το οποίο θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στην αγορά. Τα ελληνικά ομόλογα δείχνουν πάντως αντιστάσεις και οι αποδόσεις στο 5ετές κινούνται στο 3,5% και στο 10ετές στο 4,4%.

Τα σήματα που εκπέμπουν πάντως οι διεθνείς οίκοι είναι θετικά, καθώς οι εκθέσεις τους δείχνουν μεν επιβράδυνση, αποκλείουν όμως την ύφεση. Παράλληλα, θετικά είναι τα σχόλια για τα ταμειακά διαθέσιμα και τη δημοσιονομική πορεία του 2023.

To δημόσιο ταμείο βρίσκεται σε καλά επίπεδα όσον αφορά το ύψος της ρευστότητας, καθώς τα διαθέσιμα είναι στα 35 δισ. ευρώ. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες ανά έτος κινούνται στα περίπου 6 δισ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια και, έτσι, δεν υπάρχει κίνδυνος για το ύψος των διαθεσίμων. Οπως εξηγούν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, δεν υπάρχει καμία βιασύνη από πλευράς του Δημοσίου για μία νέα έξοδο στις αγορές, εφόσον οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές. Στόχος είναι να δώσει η Ελλάδα το παρών, στέλνοντας μήνυμα σταθερής παρουσίας.

Στον σχεδιασμό του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και του υπουργείου Οικονομικών είναι ο δανεισμός του 2023 να είναι περιορισμένος και να κυμανθεί στα επίπεδα του 2022, εξαιτίας των αυξημένων αποδόσεων στις αγορές. Αυτό μεταφράζεται σε νέο δανεισμό περίπου 7 δισ. ευρώ, ενώ στο τραπέζι μπαίνει ξανά η έκδοση ελληνικού πράσινου ομολόγου, η οποία αναβλήθηκε λόγω των διεθνών συγκυριών.

Τον περασμένο μήνα η Ελλάδα προέβη στην πρόωρη αποπληρωμή μέρους των ευρωπαϊκών δανείων (από το πρώτο μνημόνιο) ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Επίσης, οι δαπάνες για τόκους του χρέους της Κεντρικής Διοίκησης διαμορφώνονται κοντά στα επίπεδα των 5,5-6,2 δισ. ευρώ, δηλαδή κυμαίνονται μεταξύ 2,5% και 3,8% του ΑΕΠ (από περίπου 4,85 δισ. ευρώ πέρσι).

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή