Στην έκδοση δεκαετούς ομολόγου προχωρεί το Ελληνικό Δημόσιο

Στην έκδοση νέου δεκαετούς ομολόγου προχωρεί το Ελληνικό Δημόσιο, με την αγορά να προεξοφλεί πως το επιτόκιο της έκδοσης θα ανέλθει κοντά στο 4,5%.
INTIME

Εντολή για τη διενέργεια δημοπρασίας νέου δεκαετούς ομολόγου αναφοράς έδωσε ο ΟΔΔΗΧ, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Η εντολή δόθηκε σε Barclays, Bofa Securities, Commerzbank, Goldman Sachs, JP Morgan και Societe Generale για νέο δεκαετές ομόλογο με ωρίμανση στις 15 Ιουνίου του 2033.

Η κοινοπρακτική έκδοση θα δημοπρατηθεί αύριο.

To δημόσιο ταμείο βρίσκεται σε καλά επίπεδα όσον αφορά το ύψος της ρευστότητας, καθώς τα διαθέσιμα είναι στα 35 δισ. ευρώ. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες ανά έτος κινούνται στα περίπου 6 δισ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια και, έτσι, δεν υπάρχει κίνδυνος για το ύψος των διαθεσίμων. Οπως εξηγούν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, δεν υπάρχει καμία βιασύνη από πλευράς του Δημοσίου για μία νέα έξοδο στις αγορές, εφόσον οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές. Στόχος είναι να δώσει η Ελλάδα το παρών, στέλνοντας μήνυμα σταθερής παρουσίας.

Στον σχεδιασμό του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και του υπουργείου Οικονομικών είναι ο δανεισμός του 2023 να είναι περιορισμένος και να κυμανθεί στα επίπεδα του 2022, εξαιτίας των αυξημένων αποδόσεων στις αγορές. Αυτό μεταφράζεται σε νέο δανεισμό περίπου 7 δισ. ευρώ, ενώ στο τραπέζι μπαίνει ξανά η έκδοση ελληνικού πράσινου ομολόγου, η οποία αναβλήθηκε λόγω των διεθνών συγκυριών.

Τον περασμένο μήνα η Ελλάδα προέβη στην πρόωρη αποπληρωμή μέρους των ευρωπαϊκών δανείων (από το πρώτο μνημόνιο) ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Επίσης, οι δαπάνες για τόκους του χρέους της Κεντρικής Διοίκησης διαμορφώνονται κοντά στα επίπεδα των 5,5-6,2 δισ. ευρώ, δηλαδή κυμαίνονται μεταξύ 2,5% και 3,8% του ΑΕΠ (από περίπου 4,85 δισ. ευρώ πέρσι).