Διευρύνθηκε μέσα σε μία διετία το χάσμα πλουσίων - φτωχών
Η οργάνωση για την καταπολέμηση των ανισοτήτων και της φτώχειας Oxfam έρχεται για μία ακόμη φορά να τονίσει το χάσμα των ανισοτήτων και τη διαρκή διεύρυνσή τους και να ζητήσει άμεση δράση για την αντιμετώπισή τους.
Στην τελευταία έκθεσή της, που δημοσιεύεται καθώς ξεκινά η σύνοδος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, επισημαίνει ότι σχεδόν τα δύο τρίτα του πλούτου που δημιουργήθηκε από την έναρξη της πανδημίας πήγε στο πλουσιότερο 1% του πλανήτη.
Οπως τονίζει, το πλουσιότερο 1% αύξησε τον πλούτο του κατά 26 τρισ. δολάρια τη διετία έως το τέλος του 2021, ενώ το ίδιο διάστημα το υπόλοιπο 99% αύξησε τον δικό του πλούτο κατά 16 τρισ. δολ.
Σύμφωνα με την Oxfam, είναι η πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια που η αύξηση του ακραίου πλούτου συνοδεύεται από αύξηση της ακραίας φτώχειας, κάτι που ενισχύει το αίτημα να επιβληθούν νέοι φόροι στους υπερ-πλούσιους.
Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν για να περιοριστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, όπως οι μειώσεις των επιτοκίων και η ποσοτική χαλάρωση, ενίσχυσαν την αξία των ακινήτων και των μετοχών, των περιουσιακών στοιχείων που συνήθως βρίσκονται στα χέρια των πλουσιότερων.
Σύμφωνα με την έκθεση, για κάθε 1 δολάριο νέου πλούτου που κέρδισε ένα άτομο από το 90% του πληθυσμού της Γης τα τελευταία δύο χρόνια, ο κάθε δισεκατομμυριούχος κέρδισε περίπου 1,7 εκατ. δολάρια. Και την ίδια στιγμή 1,7 δισ. άτομα ζουν σε χώρες με υψηλό πληθωρισμό, που διαβρώνει επιθετικά τα εισοδήματά τους οδηγώντας στη φτώχεια ολόκληρα τμήματα του πληθυσμού.
Παρότι το 2022 σημειώθηκε μικρή πτώση, η συνολική περιουσία των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε από την έναρξη της πανδημίας κατά 2,7 δισ. δολάρια την ημέρα. Μάλιστα, τα κέρδη της πανδημίας ήρθαν έπειτα από μία δεκαετία όταν τόσο ο αριθμός όσο και ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων είχαν διπλασιαστεί.
Η Oxfam καλεί τις κυβερνήσεις να επιβάλουν έκτακτο φόρο στο πλουσιότερο 1%, μαζί με φόρους στα υπερκέρδη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κερδοσκοπία κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης ακρίβειας. Στη συνέχεια, θα πρέπει να υπάρξει μόνιμη αύξηση των φόρων για τους πλούσιους, με υψηλότερους συντελεστές για τους πολυεκατομμυριούχους και τους δισεκατομμυριούχους.