Σκρέκας: Το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα
Εισαγωγικά, ο υπουργός υπογράμμισε την πρόθεση της κυβέρνησης η Ελλάδα να είναι από τις πρώτες χώρες που θα καταθέσουν το νέο σχέδιο προς συζήτηση στην Κομισιόν, ενώ έκανε ειδική μνεία στους πιο φιλόδοξους στόχους που τίθενται και συνοψίζονται στον διπλασιασμό των επενδύσεων που προβλέπονται για την υλοποίηση του σχεδίου με ορίζοντα το 2030.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος ενισχύεται σημαντικά η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ σε περίπου 25 GW το 2030, με τη μεγαλύτερη διείσδυση να εξυπηρετούν τα υπεράκτια αιολικά. Αντίθετα η συνολική ισχύς των μονάδων φυσικού αερίου το 2030 από 5 GW θα φτάσουν τα 7 GW και τον ίδιο χρόνο θα έχει μηδενιστεί η λιγνιτική παραγωγή. Το δε 2050, η ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο θα μειωθεί στα 5 GW.
Για την αντιμετώπιση της στοχαστικότητας των ΑΠΕ και τη διασφάλιση της επάρκειας του συστήματος, προβλέπεται η κατασκευή συστημάτων αποθήκευσης με μεγαλύτερο βάρος τις μπαταρίες. Τα συστήματα αποθήκευσης από αντλησιοταμίευση υπολογίζονται σε 2,5 GW το 2030 και τα συστήματα με μπαταρίες σε 5,6 GW. Προβλέπεται επίσης και αποθήκευση μέσω ηλεκτρόλυσης υδρογόνου.
Σε ό,τι αφορά την επιβάρυνση των καταναλωτών από την ενεργειακή μετάβαση της χώρας ως το 2030, ο υπουργός επέμεινε στο τελικό κόστος ενέργειας, το οποίο επιδιώκεται να είναι φθηνότερο και δήλωσε ότι οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις (για τη χρήση των δικτύων) θα παραμείνουν ως έχουν.