Λογαριασμοί ρεύματος: Πώς επηρεάζει τις επιδοτήσεις η πτώση των τιμών
Το πρώτο σήμα έδωσαν τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας ανακοινώνοντας μεγάλες μειώσεις έως και 60% στους ονομαστικούς τιμοκαταλόγους.
Το δεύτερο σήμα θα το στείλει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τις επιδοτήσεις που θα γνωστοποιήσει εντός της εβδομάδας και οι οποίες είναι πολύ πιθανό να παγιώσουν τις τελικές τιμές στους λογαριασμούς ρεύματος που πληρώνουν οι οικιακοί καταναλωτές σε ένα εύρος τιμών της τάξης των 0,09 με 0,15 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Βέβαια, όλα θα εξαρτηθούν από το ύψος της επιδότησης που θα δώσει το υπουργείο.
Τον τρέχοντα μήνα η ενίσχυση ήταν στα 0,33 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Οι εκτιμήσεις θέλουν για τον Φεβρουάριο να είναι από 0,05 έως 0,10 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Με αυτά τα δεδομένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις αναμένεται να πάρουν βαθιά ανάσα βλέποντας σχεδόν μετά από ενάμιση χρόνο ενεργειακής κρίσης μεγάλες μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.
Οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας μετακυλούν στους τιμοκαταλόγους του Φεβρουαρίου τις μειώσεις του φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και εκείνες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Το αποτέλεσμα είναι οι ανταγωνιστικές χρεώσεις – χωρίς την κρατική επιδότηση – να επιστρέφουν στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2021, όταν η κρίση άρχιζε να δείχνει τα δόντια της.
Οι πάροχοι, όπως προαναφέρθηκε, έριξαν έως 60% τις τιμές των προϊόντων τους, με αποτέλεσμα αυτές να διαμορφώνονται κάτω από τα 0,20 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η σύγκριση γίνεται σε σχέση με τον τρέχοντα μήνα, ενώ η υψηλότερη τιμή διαμορφώνεται στα 0,248 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Αν κι εφόσον συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες οι πτωτικές τάσεις στις τιμές του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αλλά και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, το πλέον σίγουρο είναι πως οι επιδοτήσεις που θα δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα είναι όλο και χαμηλότερες.
Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας με πρόσφατες δηλώσεις του επανέλαβε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ ανήγγειλε την παύση της χορήγησης των ενισχύσεων όταν οι τιμές των παρόχων φτάσουν στα επίπεδα των 0,14 με 0,15 ευρώ ανά κιλοβατώρα.