Κατώτατος μισθός: Η πρόταση της ΓΣΕΕ για αύξηση στα 826 ευρώ
Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 826 ευρώ ζητά η ΓΣΕΕ, με επίσημη πρόταση, την οποία το Ινστιτούτο Εργασίας απέστειλε στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που η ΓΣΕΕ αναφέρεται σε συγκεκριμένο ζητώντας αύξηση του βασικού μισθού, συνυπολογίζοντας τον πληθωρισμό με την αύξηση να διαμορφώνεται στο 60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης, με άμεση δε συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για το χρονοδιάγραμμα επίτευξής του.
Αυτό που αναμένεται πάντως σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφορούν για τον κατώτατο μισθό είναι μία αύξηση στα 780 ευρώ, μικτά, με τον κατώτατο μισθό της Ελλάδας να βρίσκεται στην 13η θέση στην Ευρωζώνη.
Η ΓΣΕΕ ζητά επιπλέον, επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού στον θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς, όπως αναφέρεται στην πρόταση του ΙΝΕ, «ο ρόλος και η λειτουργία της ως ελάχιστου γενικού ορίου προστασίας με καθολική εφαρμογή σε όλους τους εργαζομένους, στο πλαίσιο διαβούλευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, είναι κρίσιμης σημασίας για την αποδοχή του τελικού προσδιορισμού του ύψους του, την ενίσχυση της κοινωνικής και εργασιακής ειρήνης, και τελικά τη συμμόρφωση των εργοδοτών, που θα επιτρέψει την αύξηση της αποτελεσματικότητας των θετικών του επιδράσεων στην οικονομία, την κοινωνία και τη δημοκρατία».
Επίσης προτείνεται αποκατάσταση των προστατευτικών ρυθμίσεων του ατομικού και του συλλογικού εργατικού δικαίου (καθολικότητα ισχύος των όρων των ΣΣΕ, πλήρης μετενέργειά τους, αρχή της εύνοιας στη «συρροή» τους και επέκταση της ισχύος τους) και άμεση επαναφορά των τριετιών.
Επιπλέον στην πρόταση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για τον κατώτατο μισθό προβλέπεται άρση θεσμικών και νομοθετικών εμποδίων για την αύξηση της κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας (άνω του 80% των μισθωτών), ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας για αποτελεσματική αντιμετώπιση της εργοδοτικής παραβατικότητας και ρύθμιση και έλεγχος των ευέλικτων και των άτυπων μορφών εργασίας για την προστασία των κατώτατων ορίων αμοιβής και εργασίας.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος ανέφερε ότι από το «2008 έως σήμερα έχουν περάσει 14 χρόνια και ο κατώτερος μισθός δεν έχει επανέλθει στο σημείο που τον είχαμε προσδιορίσει σε διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες το 2008» διευκρινίζοντας ότι ο κατώτερος μισθός έχει εργαλειοποιηθεί.
Εξάλλου, ο κ. Παναγόπουλος κάλεσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ενεργοποιήσει την Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης, η οποία προβλέπεται από το Σύνταγμα και όπως τόνισε, δεν έχει εδώ και 12 χρόνια ενεργοποιηθεί, διευκρινίζοντας ότι σε αυτή προεδρεύει ο πρωθυπουργός, παρίστανται υπουργοί όλων των παραγωγικών υπουργείων και εκπρόσωποι εργαζομένων και εργοδοτών.
Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού πρόκειται να ισχύσει από την 1η Απριλίου. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει ήδη και αναμένεται μέχρι τις 10 Μαρτίου ο υπουργός Εργασίας να την παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο.
Σύμφωνα με όσα εξετάζονται η αύξηση μπορεί να διαμορφωθεί στο 7,75% ή, στο πιο αισιόδοξο σενάριο, μεταξύ 9,5 με 10%, κάτι που αν συμβεί, θα διαμορφώσει το ποσό του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ, από τα 713 ευρώ που είναι σήμερα.
Το πιο συντηρητικό σενάριο κάνει λόγο για αύξηση της τάξεως του 5,5% δηλαδή 751 ευρώ μικτά.
Η αύξηση στους μισθούς θα επηρεάσει 650.000 εργαζόμενους που απασχολούνται με καθεστώς πλήρους ή μερικής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, ενώ επηρεάζονται και μία σειρά από επιδόματα, όπως το επίδομα ανεργίας το οποίο εάν ο κατώτατος μισθός αυξηθεί κατά 5,5% θα φτάσει στα 461,82 ευρώ αντί 438 ευρώ που είναι μέχρι σήμερα.
Κατώτατος μισθός: Τα σενάρια
Οι διαδικασίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου 2023 έχουν ξεκινήσει. Η εισήγηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα υποβληθεί το αργότερο έως τη 10η Μαρτίου 2023.
Τα τρία σενάρια αύξησης του κατώτατου μισθού, τα οποία θα βρεθούν στο τραπέζι των κοινωνικών εταίρων είναι τα εξής:
- Αύξηση κατά 5,5%, στα 751 ευρώ. (Το πρώτο σενάριο φαίνεται να αποκλείεται).
- Αύξηση κατά 6%, στα 756 ευρώ.
- Αύξηση κατά 7%-8%, στα 763-770 ευρώ.
Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανή μεγαλύτερη αύξηση, με τον κατώτατο μισθό να φτάνει ακόμη και στα 801 ευρώ. Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και μια σειρά επιδομάτων, όπως το βοήθημα ανεργίας. Σήμερα το μηνιαίο επίδομα ανεργίας ανέρχεται σε 438 ευρώ. Με το ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 5,5%, το επίδομα θα διαμορφωθεί στα 462 ευρώ.